2024.03.29. - Auguszta

Aranykezû tamarinok születtek a Szegeden

Két aranykezû - vagy más néven vöröskezû - tamarin (Saguinus midas) született a Szegedi Vadasparkban. Az apró majmocskák idejük nagy részét még apjuk hátán töltik.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A nemzetközi törzskönyv keretében tartott tamarin pár 2010-ben állt össze, és azóta másodszor örvendeztette meg a gondozókat utódokkal - közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel. A szegedi születésû apa és az Angliából érkezett anya gondos szülõnek bizonyult, hiszen most is probléma nélkül cserepednek a kölykök.

Bár szabad szemmel, látogatók számára is jól láthatók, egyelõre még nagyon nehéz lefotózni a kölyköket. Az apa vállalja a legtöbbet a kismajmok hordásából, de az idõsebb testvérek is besegítenek neki. A hímeknek azért jut ennyire fontos szerep jut az utódgondozásban, mert bár amúgy kicsik, a felnõttekhez képest viszonylag nagy méretûek a kölykök, így az anya egyedül nem bírná a terhüket.

Jelenleg a Szegedi Vadasparkban a karmosmajmok nyolc faját tartják, ebbõl ötöt nemzetközi fajmegmentési program részeként szaporítanak. A természetben ezeket a majmokat leginkább az élõhelyük elvesztése veszélyezteti, nem egy a kihalás szélén áll. Az illegális befogásuk és kereskedelmük szintén problémát jelent, a Liszt-majmocskákból például csak az Egyesült Államokba 30 ezret szállítottak a 60-as és 70-es években - jelenleg mindössze 2000 él belõlük vadon.

A Washingtoni Egyezmény II. melléklete szerinti védelem alatt álló aranykezû tamarinok a mellsõ végtagjukat borító sárga szõrrõl kapták a nevüket. A fokozottan védett majmocskák természetes élõhelyükön - Dél-Amerikában Ecuador, Peru és Bolívia amazonasi régiójától egészen az Amazonas torkolatának vidékéig - általában a magas fákon élnek, gyümölcsökkel, növények hajtásaival és rovarokkal, valamint apróbb emlõsökkel táplálkoznak. Jelenleg még gyakoriak, de életterük veszélyeztetett, folyamatosan csökken.

Forrás: MTI
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra