2024.04.20. - Tivadar

Döbbenet: A kulturális örökség része a bikaviadal

A francia kulturális tárca hangsúlyozta, hogy a döntés nem jelent semmiféle támogatást, népszerûsítést vagy erkölcsi kezességvállalást. Az állatvédõk tiltakoznak.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A francia kulturális örökség része lett a bikaviadal, melynek elismertetését az Arles-ban 2006-ban létrehozott Bikakultúra Nemzeti Megfigyelõ Központ kezdeményezte. Frédéric Mitterand kulturális miniszterhez címzett levelében Brigitte Bardot alapítványa nevében tiltakozott: élete legnagyobb hülyesége volt a szellemi kulturális örökség részévé nyilvánítani a bikaviadalt - írta. A színésznõ felszólította a minisztert, hogy botrányos döntését vonja vissza.

A francia kulturális tárca hangsúlyozta, hogy a döntés nem jelent semmiféle támogatást, népszerûsítést vagy erkölcsi kezességvállalást, és nem kívánja javasolni, hogy a bikaviadal az UNESCO szellemi kulturális örökségének is része legyen. A bikaviadalt ugyanolyan elv alapján vették fel a listára - áll a kulturális tárca indoklásában - , mint a borított almatortát (tarte tatin), a bretagne-i hagyományos fest-noz-t (éjszakai fesztivál) vagy a délnyugat-franciaországi grasse-i illatszereket. A viadal a XIX. században honosodott meg Franciaországban, jelenleg négy déli régióban mûvelik. Évente mintegy negyven városban tartanak elõadásokat.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra