2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Folyamatosan változik a bálnák éneke

A kutatók a hosszúszárnyú bálnák hím egyedeinek énekét vizsgálták, és kiderítették, hogy az eddigi elméletekkel ellentétben az állatok párzási éneke kis mértékben ugyan, de folyamatosan változik, és ez az új verzió végigsöpör az összes óceánon – általában nyugatról keletre.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A vizsgálatok során a tudósok hat különbözõ, egymással szomszédos bálnapopulációt vizsgáltak. Megállapították, hogy az új dalok a Csendes-óceánban Ausztráliától Francia Polinéziáig két év alatt jutnak el.

A hímek énekét azonban a keleti szomszédok kizárólag hallás után tanulják meg, a szomszédos populáció tagjai ugyanis szinte soha nem érintkeznek egymással – írja a Current Biology.

A dalok nagy többsége régi mintákon alapul, ugyanakkor az állatok folyamatosan új elemekkel dobják fel õket. A tudósok szerint ez olyan, mintha egy régi Beatles-slágert olyan dallamokkal egészítenénk ki, amelyeket a U2 komponált. A szakemberek szerint mivel az új elemek általában a párzási idõszak végén jelennek meg, ezért valószínû, hogy a sikertelen hímektõl származnak, akik így próbálnak meg kitûnni a tömegbõl, és elcsábítani a nõstényeket.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra