rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Tömeges gazellamészárlás helyszínét tárták fel Szíria északkeleti részén

 • Share on Tumblr

  Tömeges gazellamészárlás helyszínét tárták fel Szíria északkeleti részén, mely adatokat szolgáltathat a régió azon furcsa kõkarámjairól, amelyeket számos kutató az emberek elsõ, tömegre szabott csapdáinak tekint.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  5500 évvel ezelõtt, egyetlen mészárlás során, a vadászok a jelek szerint legalább 93 gazellát kergettek egy ilyen karámba, aztán leölték az állatok – jelentették izraeli és amerikai kutatók a PNAS folyóiratban. Az ilyen rajtaütések számos vadállat számára a vég kezdetét jelenthették az északi levantei régióban. A gabonakörökhöz hasonlóan, ezeket a kõkarámokat is elõször a levegõbõl szúrták ki. A patkó alakú, néha egy kilométer hosszú karokkal rendelkezõ képzõdmények igen rejtélyesek voltak.

  A történelmi feljegyzések és a sziklarajzok azt sugallják, a karámok nem az állatokat védték, hanem lemészárlásukat segítették – mondja Melinda Zeder, a vizsgálat társszerzõje. Úgy hiszi, a vadászok és kutyáik egész gazella- és vadszamár-csoportokat, valamint struccokat is beûzhettek a karámokba.

  Ez a tömeges "vadászat" azonban igen kevés nyomot hagyott maga után. A közel-keleti vadászok, vagy talán az idõ megtisztította ezeket a helyszíneket, és a kõkarámokban igen kevés csontot vagy tárgyi leletet találtak eddig. Azonban a számos karámtól 10 kilométerre elterülõ, feltárt Tell Kuran város lehet az elsõ támpont annak tekintetében, hova került a rengeteg hús. A Kr.e. negyedik évezredbõl származó egyik rétegben a régészek mintegy 2600 perzsa gazella csontjait, fõleg lábcsontokat ástak ki.

  Az elemzések azt mutatják, hogy a lábak mindenféle korú és nemû gazellától származnak, ami azt sugallja, hogy egyetlen csordát képviseltek, amelyet egy tömeges mészárlás során pusztítottak el. A kutatók ilyen típusú rajtaütés nyomaira számítanak a közeli karámoknál is, melyek koprát egyes vizsgálatok hasonló idõszakra tették – mondja Zeder.
  gazella

  Mivel akkoriban a háziállatok száma igen bõséges volt, ez a típusú vadászat nem a táplálékról szólhatott, hanem inkább a régió felsõbb osztályának szociális tevékenysége lehetett. Ezek a vadászatok elõsegíthették a perzsa gazella „hosszú, lassú menetelését a kihalás felé” – mondja Zeder. A karámokat a vadállatok vándorlási útvonalain állították fel Szaúd-Arábiától Szíria északi részéig, gyakran hosszú láncokban.

  A csordákra helyezett nyomás túl soknak bizonyulhatott a perzsa gazellák és vadszamarak számára, amelyek mára teljesen eltûntek Szíria északkeleti részérõl. Azonban nem csak a vadászat az egyetlen lehetséges kiváltó ok a gazellák eltûnése esetén – mondja Liora Kolska Horwitz, archeozoológus. Amikor az állatok populációja csökkenni kezdett, az emberi települések és a gazdálkodás mértéke nõtt, a sivatagok pedig kiszáradtak.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Medve fogta vadász

  Kórházban fekszik az a svéd vadász, aki szarvas helyett medvére lelt, és a találkozásba szinte belehalt.

 • A rénszarvasoknak hiányzik a biológiai órájuk

  A rénszarvasok, amellett, hogy tökéletesen alkalmazkodtak a sarkköri élethez, lemondtak biológiai órájukról is - fedezték fel brit kutatók.

 • 9 éves kislányról neveztek el egy dinoszauruszfajt

  Kilencéves brit lányról neveztek el egy dinoszauruszfajt. A megtiszteltetés azért érte, mert õ bukkant rá a hajdan élt állat maradványaira.

 • Támadnak a medvék a Bucsecs hegységben

  Hét sátrat szétszaggattak a medvék az elmúlt héten a Bucsecs hegységben, közölte a Dâmboviþa megyei Salvamont vezetõje. Doru Diaconescu szerint az állatok eledelt kerestek. A riadt turisták többségét a hegyimentõk szállásolták el, de voltak olyanok is, akik annyira megijedtek, hogy inkább hazautaztak.

 • Kardszárnyú delfineket figyeltek meg léghajó segítségével

  Kardszárnyú delfineket (Orcinus orca) figyeltek meg kutatók az amerikai-kanadai határnál egy léghajó fedélzetérõl.

 • Eddig ismeretlen lepkefajokat fedeztek fel

  Eddig ismeretlen 15 új lepkefajt fedeztek fel osztrák és dán kutatók a Földközi-tenger térségében és az az Urál déli részén.

 • Ügyességi kutyaverseny hihetetlen ugrásokkal

  Elképesztõ mutatványokkal nyert a Jack Russell terrier, majdnem 10 métert ugrott a búvár kutya.

 • Az õzek réme: ötöt ütött el - eddig

  Ötször karambolozott õzzel - eddig - egy lány az Egyesült Államokban, és szomorú jövõ vár az állatokra, mivel még csak 17 éves.

 • 330 millió forintnyi ebbánatpénz

  1,6 millió dollárt követel fájdalomdíjul kutyájának elgázolása miatt a szomszédjától egy férfi az Egyesült államokban. Bár az eb nem pusztult bele közvetlenül a gázolásba, sérülései miatt el kellett altatni.

 • Embert ölt egy barnamedve Bulgáriában

  Tûzifát gyûjtögetõ férfi életét oltotta ki egy barnamedve Bulgáriában, Nona Karacsova környezetvédelmi miniszter ezért kedden elrendelte az állat kilövését.

 • Ujjat húzott a postással egy macska

  Ujjat húzott a postással egy macska Nagy-Britanniában, ami miatt gazdái ujjat húztak a postával.

 • Kocsmázó koala

  Kocsmába tért be egy koala Ausztráliában, nem ivott semmit, mégis hamar elaludt.

 • Kutya-macska lefetyológia

  Megfejtették a kutyák és a macskák ivási technikájának különbségét amerikai kutatók.

 • Leharapott kar a krokodilszájban - Sokkoló fotó!

  Pár nappal ezelõtt majdnem tragédia történt az egyik tajvani állatkertben. A 17 éves nílusi krokodil még ébren volt, amikor az egyik állatorvos azt hitte, hogy már elaltatták.

 • Borztoborzó pelikánok ellen

  Borztoborzó után megkezdõdött a hadmûvelet az Egyesült Államok Idaho államában a pelikánok ellen.

 • Berepülnek az éhes állatok

  Már több mint száz verebet fogtak be egy pécsi áruházban

  Rendszeres vendégei a verebek egy pécsi áruháznak, eddig közel másfélszáz példányt fogtak be és engedtek szabadon a szakemberek.

 • Kutyám emlékére - Dr. Zimonyi Béla

  Döncikénk

 • Pocok mentés

  A bûbájos kis rágcsálókat a Temzébõl menekítették ki. A közönséges kószapocok, régi nevén vízipocok szapora állatka.

 • Két cápatámadás egymás után

  Két cápatámadás egymás utánEgy gyanútlan strandolót a lábánál fogva rántott a mélybe a szörnyeteg, de szinte egy időben, nem messze szinte ugyanez a baleset történt meg. Horrorfilmekbe illő rejtély a napfényes parton. Két cápatámadás sokkolta egy floridai strand fürdőzőit szombaton. Az első áldozat derékig állt a vízben, amikor egyszer csak eltűnt. Lábát egy cápa ragadta meg, lehúzta, de csodával határos módon sikerült megmenekülnie. Alig pár perccel később egy 43 éves szörfös is támadás áldozatául esett, ráadásul nem messze az előző helyszínétől.

 • Lopásért lecsukott szamár

  Kairó - Börtönbe került egy szamár lopásért Egyiptomban.

  Az állat egy mezõgazdasági kutatóintézet földjén dézsmálta meg a gabonát a Nílus deltájának közelében.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása