rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Pusztítanak a hajócsavarok

 • Share on Tumblr

  Egy tanulány elsõ alkalommal mutatta ki, hogy a gyorsuló motorcsónakok keltette örvénylés jelentõs mennyiségû zooplanktont pusztít el.

  A vízben élõ és lebegõ evezõlábú rákokkal (Copepoda) végzett kísérletek azt mutatják, hogy az állatkák harmada pusztul el a hajócsavarok felkavarta vízben. Ez figyelemreméltóan több egyed, mint a hajók által nem használt vizek esetén. A zooplankton létfontosságú szerepet játszik a víz ökológiájában, pusztulása ennélfogva ismeretlen kihatásokkal járhat. A vizsgálatot a Journal of Experimental Marine Biology and Ecology folyóirat részletezi.

  Samantha Bickel, amerikai kutató szerint, számos vizsgálatot végeztek már, melyek a sokkal kisebb turbulencia zooplanktonokra gyakorolt hatásait vizsgálta. „Ám tudomásom szerint senki sem vizsgálta meg azt, hogy a hajók keltette intenzív örvénylés milyen kedvezõtlen hatással lehet a zooplanktonra.” Ezek a korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy még a kisebb turbulencia is kihatással lehet a rákok táplálkozási és növekedési képességére. „Így logikusnak tûnt, hogy a hirtelen és intenzív turbulencia, melyet a hajó vált ki, károsíthatja, és el is pusztíthatja a rákocskákat.”

  Kollégáival a kutató ennek vizsgálatára végzett kísérleteket. A rákokon olyan festéket használtak, mely az élõ állatokat pirosnak mutatta, míg az elpusztultakon nem jelent meg szín. Ez lehetõvé tette, hogy a kutatók gyorsan azonosítsák, mennyi állatka van életben, és mennyi pusztult el az egyes mintákban. „Azok a régió mutatták a tetemek nagyobb számát, ahol a legnagyobb volt a hajóforgalom” – mondja Bicket.

  Például, a rákocskák 34 százaléka pusztult el egy csatornában, míg csak 5-6 százalék hullott el a part mentén vagy a kikötõ medencében. Több ráktetemet találtak a hajók nyomdokvonalában (14 százalék), mint azon kívül (7 százalék), emellett az elhullott állatkák aránya a növekvõ turbulencia intenzitással együtt nõtt. Bickel szerint ez azt sugallja, hogy a hajók generálta turbulencia a rákocskák halálozásának fontos forrása lehet. „Ennek számos lényeges kihatása lehet a vízi rendszerekre.”

  A zooplankton kritikus kapcsolatot jelent a fitoplanktonok és a halak között vízi táplálékláncban. Az evezõlábú rákocskák magas mortalitási aránya csökkenti a zooplankton populáció képességét, hogy „lelegelje” a fitoplankton virágzásokat, illetve csökken a zooplanktonokat fogyasztó, apróbb halak számára elérhetõ táplálék mennyisége is. Emellett, amennyiben az evezõlábú rákocskák tetemeit nem fogyasztják el, azok jó minõségû szerves anyagot juttathatnak az üledékekhez, vagy pedig a vízoszlopban lévõ baktériumok fogyasztják el õket. „Így a zooplankton biomassza, mely normál esetben a táplálkozó halaké lenne, a baktériumok martalékává válik.”

  A kutatók még nem tudták megállapítani, mennyi hajó okozhat ilyen problémát, emellett sok minden függ a jármûvek méretétõl és sebességétõl is, melyeknek komoly kihatása van az általuk generált turbulenciára. „Globális szempontból a hajók generálta turbulencia révén történõ elhullás valószínûleg minimális.” Azonban lokális szinten a turbulenciának jelentõs kihatása lehet a zooplanktonra, ennélfogva a víz ökológiájára. Ez különösen a forgalmas területeken állhat fenn, és az olyan zárt, édesvízi rendszerekben, mint a tavak.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Szent szarvast lõtt ki egy japán férfi

  Számszeríjával halálosan megsebesített egy szentként tisztelt vemhes õzet egy férfi a Nara-parkban, Japán egyik világhírû turistafellegvárában.

 • A vadállatokat sem kíméli a Duna áradása - fotóval

  A vadállatokat sem kíméli a Duna áradása - fotóvalAz ausztriai Tulln térségében, egy tájvédelmi körzetben alig pár négyzetméternyi helyen zsúfolódott össze több tucat őz: az állatoknak ez a dombtető jelentette az utolsó menedéket az áradás elől. Mentésüket már megkezdték, problémát jelent azonban, hogy az ijedt állatok inkább a vízbe vetik magukat a befogás elől menekülve. A képen egy őzgidát ment ki egy tűzoltó az áradás sújtotta területről Ausztriában. A nagyobb vadak mellett kisebb állatokat, sündisznókat és macskákat is folyamatosan hoznak ki a kiömlött Duna árteréből.

 • Rejtélyes halpusztulás északon

  Titokzatos halpusztulásra lettek figyelmesek a hétvégén a finn Oripää hatóságai: a különösen tiszta, Észak-Európa legnagyobb forrásainak közelében lévõ Myllylähde-tóban a téli jégtakaró feltörésekor elpusztult halak tömegeire bukkantak.

 • Évente mintegy kilencezer madár pusztul el a Galápagos szigetek útjain

  Quito - Évente mintegy kilencezer madár pusztul el a Galápagos szigetek országútjain, mert autónak ütközik - áll a Charles Darwin Alapítványnak a szigetekrõl készült 2007-2008-as jelentésében.

  A Galápagos szigetcsoport a Csendes-óceánban található, ezer kilométerre nyugatra az ecuadori partoktól. Nevét az itt élõ óriásteknõsökrõl kapta. 1978-ban az ENSZ felvette világörökségi listájára.

 • Weöres Sándor: A kutya

  Ismersz-e, mondd?

  A bundám barna volt,
  fehér sáv volt a homlokomon,
  mint a lámpás a pejlovakén
  és mint az égen a Hold.
  Mozgott a fülem,
  amikor rászállt a légy.
  Mozgott az orrom,
  amikor szaglásztam a légy után.
  Emlékszel?

 • Horton, az elefánt

  Miért van nagy füle egy elefántnak? Nem is kérdés, számtalan haszna van, de egyebek közt arra is jó, hogy viselõje meghallja mindazt, amit más nem.

 • Róka ásta kacsa

  Egy élve elásott kacsát talált egy bajorországi férfi házának kertjében. Az állatnak csak a feje és az egyik lába látszott ki a földbõl.

 • Az állatvédõ tragikus halála

  Afrika egyik legagresszívabb állata, egy sérült bivaly megölte a neves zimbabwei állatvédõt, Steve Kokot, aki egész életét az állatok védelmének és orvvadászcsapdákból való megmentésüknek szentelte.

 • Képriport: tömeges állathalál az árokban

  A teherautót daruval állították fel a tûzoltók.

  Fotó: Tûzoltóság (képgaléria)Pulykaszállító kamion borult az árokba Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Rétközberencs közelében. A teherautó mintegy 1.700 pulykát szállított.

  Megcsúszott, majd az árokba borult egy pulykákat szállító teherautó a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rétközberencs közelében.

 • Ásóval akarta agyonütni kutyáját az asszony

  Kikötötte, és egy ásóval ütlegelte engedetlen kutyáját egy asszony pénteken Kaposvárott; állatkínzás miatt eljárást indítottak ellene.

 • Medve rémítette meg a bevásárlókat az Egyesült Államokban

  Medve sétált be egy bevásárlóközpontba az Egyesült Államokban, ami miatt kiürítették az egész épületet.

 • Megtanította dorombolni a kismókust az anyamacska

  Egy amerikai család otthonába egy nap egy kismókus érkezett. A mókust a család anyamacskája gondozni kezdte, és ezzel nem csak az életét mentette meg.

 • Házának tetõgerendájára akasztotta fel a kutyáját - az eb elpusztult

  Házának tetõgerendájára akasztotta fel kutyáját egy debreceni férfi 2011 júniusában. Mindezt végignézte egy környéken lakó, aki nem habozott, hanem azonnal telefont ragadott és értesítette a rendõrséget. Sajnos az eb így is elpusztult.

 • Macskát sütöttek a mikróban

  Úgy látszik, egy dél-afrikai egyetemen is ismerik a megmikrózott macska történetét - és ki is akarták próbálni. Vagy mégsem? A májusban állatkínzás vádjával indított eljárást ugyanis beszüntették a négy fiatal gyanúsított ellen.

 • A csibe és a tolószékes kutyus elválaszthatatlan barátok lettek

  A csibe és a tolószékes kutyus elválaszthatatlan barátok lettekMindkét állat mentett, és a csibét cseppet sem zavarja, hogy legjobb barátja kerekesszékes. Össze is bújnak sokszor. Pennyt, a kiscsirkét egyáltalán nem zavarja, hogy legjobb barátja, Roo speciális tolószékkel tud csak közlekedni. A két állat, amióta a duluthi állatkórház dolgozója, Alicia Williams megmentette őket, elválaszthatatlan egymástól. Williams a munkahelyére is sokszor magával viszi kedvenceit, és sok ügyfele kifejezetten azért látogatja meg szombati napokon, mert tudja, hogy a furcsa páros akkor van vele.

 • A rovarvilág merülési rekordjai

  Alberta (Kanada) - A víz alatti élet biztonságot és táplálékbõséget jelent egyes rovaroknak. Amerikai kutatók most elsõ ízben számolták ki, mennyi ideig és milyen mélyre tudnak merülni ezek az állatok. Eredményeiket a "Journal of Fluid Mechanics" címû szaklapban publikálták.

  A vízi rovarok egy légbuborék segítségével jutnak levegõhöz, ennek segítségével még a vízbõl is képesek oxigént felvenni. Ezt a buborékot a hason található szõrök tartják.

 • Festõ majom egy brazíl állatkertben

  Festõmûvész majom csodájára járnak a látogatók egy brazíliai állatkertben. Jimmy 26 éves csimpánz, és nem érdeklik azok a játékok, amelyek más majmokat lázba hoznak.

 • Éhes panda a disznóólban

  Rajtakaptak egy éhes kínai pandát, amint csontdarabokat ropogtat egy disznóólban.

 • A fulladástól mentette meg gazdáját a spániel

  A fulladástól mentette meg gazdáját a spánielA 40 éves nőnek egy cukorka akadt a torkán. Ha nincs a kutyája, minden bizonnyal megfullad. Nem ez az első olyan eset, amikor egy kutya menti meg gazdáját a fulladástól. A brit Carmarthenshire-ben egy 40 éves nőnek, Rachel Hayesnek egy szem cukor akadt a torkán. Az asszony épp a konyhában tett-vett, amikor a cukorka megakadt a torkán. „Nagyon megijedtem, mert rövid idő után már alig kaptam levegőt. A cukorka makacsul ragadt a torkom hátsó részéhez, és képtelen voltam onnan elmozdítani”- meséli kalandját.

 • Bajor Hegyi Véreb

  Leírása: Hasonlít a hannoveri vérebre, de könnyebb, karcsúbb, hosszabb lábú. Feje kissé elhegyesedõ. Szeme sötétbarna.

  Füle széles alapon lelóg, vége lekerekedõ. Nyaka izmos, karcsú, háta egyenes, feszes, mellkasa mély, dongás, fara hosszú, a vége felé elkeskenyedik. Végtagjai izmosak, egyenesek. Szõre rövid, sûrû. Színe sárgásvörös; a füle, a farka és az arcorri része általában kissé sötétebb.