2024.04.19. - Emma

A kihalás szélén az afrikai orrszarvúk

A természetvédõk szerint az afrikai orrszarvúkat évtizedek óta most fenyegetik leginkább az orvvadászok. Az elmúlt három évben ugyanis összesen 800 állat esett áldozatul az vadorzóknak, akik egy kilogramm orrszarvúszarvért 22 000 angol fontot kapnak a feketepiacon.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A szakértõk attól tartanak, hogy az orvvadászok tevékenysége veszélybe sodorhatja azokat az erõfeszítéseket, amelyek a fekete és fehér orrszarvúk számának stabilizálására irányultak. Ennek érdekében összehangolták a természetvédõk és a bûnüldözõ szervek munkáját is - írja a BBC.

Ezeknek az erõfeszítéseknek köszönhetõ ugyanis, hogy az elmúlt idõszakban kis mértékben emelkedni kezdett a veszélyeztetett fajok száma. Ennek ellenére azonban a fekete orrszarvúk mind a négy, a fehér orrszarvúknak pedig mind a két alfaja a kihalás szélén áll.

Az orvvadászok ugyanakkor a megszigorodott ellenõrzések ellenére is folytatják illegális tevékenységüket, elsõsorban a magas feketepiaci árak miatt. A délkelet-ázsiai tradicionális orvoslásban ugyanis nagy szerepe van az õrölt orrszarvúszarvnak, amelyért csillagászati összegeket is hajlandóak kifizetni.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra