rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Kapirga, a csókszerzõ

 • Share on Tumblr

  Derék, kedves fiatalember volt Hölgyemvölgyem János, csak fura neve miatt gyermekkorában gyakran heccelték a társai, ekképpen:
  - Hölgyem! Hol van a völgyem?!

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Elmúlt a gyermekkor, ez a János hetente egy-két nap a városba ment, egyetemre, a többin kis földecskéjén gazdálkodott. Szomszédai is hasonló cipõben jártak. Jobboldali szomszédja, Tûhegyes Gábor jogot tanult, a baloldali, Keménycsizmás Jenõ pedig a "Jobbra át!", "Balra át!", "Igazodj!" vezényszavakat gyakorolta, katona szeretett volna lenni. Mindhármuk szomszédja volt igen nagy telkén Álmosezüst Júlia, a tanítónõ. Bájos, okos leány volt, gyönyörûszép. Gábor is, Jenõ is udvarolni próbált Júliának, de sikertelenül. Hölgyemvölgyem János nem legyeskedett Júlia körül, szorgalmasan dolgozott a földjén, amikor pedig közeledtek az egyetemi vizsgái, nekiállt és tanult, gõzerõvel. Mezõgazdásznak készült.

  Álmosezüst Júlia gyakran tekintgetett át János kertjébe, szerette volna felkelteni az érdeklõdést maga iránt, de nem járt sikerrel.

  Egy napon Hölgyemvölgyem János kolbászt füstölt a kerti füstölõjében, de megjelent egy kóbor macska, és az egyik kolbászt, amit János még nem vitt be a kamrába, ellopta, megette. János ügyesen fülöncsípte a cicát, de azután ott volt a kérdés: mit csináljon vele?

  Tûhegyes Gábor jogi könyvébõl azt javasolta: vigye el a cicát a bíróhoz. Lehet, hogy a bíró elítéli kolbászlopásért és börtönbe záratja. Keménycsizmás Jenõ katonásabb megoldást javasolt: vegyen elõ János egy nádpálcát és porolja ki alaposan a kolbásztolvaj bundáját. Utóbbi tanács nem tetszett Jánosnak, többek között azért sem, mert nem volt otthon nádpálcája.

  Álmosezüst Júliát is megkérdezte János e cica-ügyben. Júliának megtetszett a szépbundájú, humoros képû cica, és így szólt:
  - A bíró mérges lesz, ha ilyen cicás dologgal zavarod, még azt hiszi, hogy gúnyolódsz vele, ez tehát nem jó! No és ha megvered a cicust, mit érsz el azzal? Én jobbat mondok: dolgoztasd le az okozott kárt, fogass vele egereket! A csûrödben biztosan vannak egerek...

  Megfogadta János a tanácsot. A cica szorgalmas egérfogónak bizonyult. János megkedvelte, nála maradt háziállatnak.

  Néhány hét múlva gazdátlan skót kutya jelent meg János kertjében. A macska ijedten elugrott elõle. A kutyus meg éhes volt, és a cica tányérjából megevett egy csirkefejet.
  János megfogta a kutyát, amelyik igen jámbornak bizonyult. Tûhegyes Gábor azt javasolta, hogy a kutyát vigye János a bíróhoz, ítéltesse el birtokháborításért és a csirkefej eltulajdonításáért. Keménycsizmás Jenõ másképpen vélkedett: a kutyát János vitesse el a sintérrel, zárassa ketrecbe. János Álmosezüst Júliát is megkérdezte, aki nagyon szépnek találta a kutyust, kikefélte rajta a szõrt, megsimogatta a fejét, azután így szólt:
  - Ez egy értékes kutya! Ha elviszed a bíróhoz, az még elkívánja, saját magának. No és nagy vétek volna a sintér kezére adni! Fogadd fel házõrzõnek!

  Megfogadta János a tanácsot, és nem bánta meg. Felfigyelt Júliára is, de úgy gondolta: ez a bájos, mûvelt, csodaszép leány nem venné szívesen az õ udvarlását. Nem fog olyan szekér után futni, amelyik nem akarja õt felvenni. Büszkébb õ annál!

  Igen, de amikor Júlia a kerítésen túlról idõnként rámosolygott, csak felötlött benne az is: próba szerencse. Ám mindjárt félt is próbától. Annyit tett csupán, hogy gyakrabban nézegetett át Júlia portájára.

  Júliának volt egy tyúkja, azt nagyon szerette, Kapirgának hívta, kezébõl etette olykor, néha még gilisztákat is ásott ki neki a földbõl. Ez a Kapirga nevû tyúk átszökött valahogyan János kertjébe, és megcsipkedte a salátákat. János elfogta a tyúkot, ketrecbe zárta, - de azután felötlött benne a kérdés: mi legyen vele?

  Keménycsizmás Gábor úgy vélte: a tyúkkal, mint ellenséges csõrössel, kíméletlenül el kell bánni, katonásan. Legjobb, ha János agyonüti és átdobja Júlia kertjébe. Ezt viszont Tûhegyes Gábor nem helyeselte, rámutatott: a ketrecbe zárt csirke hadifogolynak tekintendõ. János a nemzetközi jog szerint köteles etetni, itatni, de kicserélheti saját hadseregébõl fogságba esettel, ha pedig véget érne a háború, mindenképpen köteles hazaengedni.

  Gondolkozott János erõsen, de amikor belenézett a saját szívébe, látta: Júlia meg az õ szívét ejtette foglyul. Jó ötlete támadt. Tollat, papirost vett elõ, névtelenül verses levelet írt, és csúsztatott be Júlia postaládájába:

  Papirosra kapirgálom: a Kapirgát dehogy bántom!
  Ki szívem fogságban tartja: három csókért kiválthatja!
  Csípett salátám most jó sok. Nem ér e kár három csókot?
  Kié széptollas Kapirga, megtudja mi szívem titka!
  Jöjjön át hozzám, ebédre, hogy a káromat lemérje!

  Nagyot nevetett a versikén Álmosezüst Júlia. Átment Jánoshoz, aki pompás ebédet készített, megvendégelte a leányt. Júlia háromszor megcsókolta Jánost, elég szenvedélyesen ahhoz, hogy János újabb csókokat kívánjon tõle. Ám Júlia nevetett:
  - Megkaptad, János, a csókokat, most viszem Kapirgát! Így igazságos!

  Tûnõdött János: mit tegyen? Egészen estig tûnõdött, de utána támadt egy ötlete. Amikor Júlia elment otthonról az iskolába, tanítani, János csinált egy rést a kerítésen, áttuszkolta Bandit, a skót juhászkutyát, majd pedig betömte a rést, nehogy vissza tudjon jönni a kutyus. Ugatott szegény Bandi, vissza akart jönni, de nem tudott. Oly sok kárt csinál össze-vissza ugrálásával Júlia veteményes kertjében, hogy ahhoz képest Kapirga saláta-csipkedései semmiségnek tûntek.
  Kapott is ám János levelet, névtelent, szintén verseset:

  Nálam egy skót kutyus, s mennyi kertem kára?
  Abból repülhetnék, akár Skóciába!
  Elvárom: gazdája ne játssza a skótot, -
  nem vélek elégnek érte három csókot!
  Jöjjön el gazdája este, vacsorára,
  de maradjon otthon szokott maflasága!
  Többet most nem írok, mert a kutyus ugat...
  Gazdája nem sejti szívemhez az utat?!

  Megörült János, csudamód. Felöltözött a legszebb ruhájába. Átment Júliához, nem fukarkodott a csókokkal, de még a leány kezét is megkérte, tréfás szóval, de komolyan:

  Remélem, nem mondod, csodaszép Júlia,
  hogy vesztes szívemnek búba kell bújnia!
  Gyönyörû kezecskéd megkérem, de adom
  érte férfiszívem. Hûséges lesz, nagyon!
  Miért is ne lenne hûséges a férje,
  kinek ily gyönyörû lány a felesége?

  Júlia és János lakodalmára hét faluból jöttek vendégek, mert mindkettõjüknek sok rokona volt. Tûhegyes Gábor és Keménycsizmás Jenõ kicsit irígykedtek János szerencséjére, de azért jó szomszédok maradtak. Ez egyébként nekik is jó volt, mert késõbb õk is megházasodtak, és rossz szomszédság, mint a közmondás tartja, török átok. Sõt, ha jól meggondolom, manapság nem is feltétlenül csak török. Nem kell mindent azokra a bugyogós törökökre fogni, akik egyébként, úgy tudom, ma már többnyire nem is járnak bugyogóban, hanem nadrágban. Változnak az idõk!

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Melegszik a légkör, támadnak a jegesmedvék

  A globális felmelegedés okolható a jegesmedvék agresszív viselkedéséért Oroszországban - vélekednek a Természetvédelmi Világalap szakemberei közelmúltban közzétett jelentésükben. Egyre ingerültebbek az orosz jegesmedvék. Oroszország sarkkörön túli részén januárban medvetámadásban halt meg egy kamasz fiú, három medvét pedig le kellett lõni agresszív viselkedésük miatt.

 • Saját kutyája támadott meg pénteken egy 74 éves asszonyt Fényeslitkén

  A láncon tartott, nagytestû keverék állat a nyakán sebesítette meg a nõt, akit életveszélyes állapotban szállítottak a kisvárdai kórházba.

 • Sziámi fecskék

  Little Rock (Arkansas állam) - Sziámi ikerfecskékre bukkantak az Egyesült Államokban, a két fióka a csípõjénél nõtt össze, de amúgy mindenbõl megvolt mindenük, bár lábból összesen csak három és fél, az egyik csökevényesre sikeredett.

 • Man-szigeti macska

  A Manx macska, más néven Man-szigeti macska a házimacska egyik fajtája, melynek gerince természetes mutáció következtében megrövidült, emiatt a farka csonka, egyes példányoknál akár hiányozhat is.A Brit-szigetekhez tartozó Man-szigetrõl származik, ahol a 18. század táján jelent meg. A sziget lakói stubbinnak hívják. Eredetére vonatkozóan számos legenda ismert, az egyik szerint az Özönvíz kezdetén, mikor Noé bezárta a bárka ajtaját, véletlenül levágta a macska farkát.

 • Több száz ember életét mentette meg a daganatokat kiszagoló labrador

  Több száz ember életét mentette meg a daganatokat kiszagoló labradorGazdája kölyökkorától kezdve arra nevelte, hogy kiszagolja a daganatokat. Gazdáján kívül még 551 ember életét mentette meg. A tehetséges aranyszínű labrador, Daisy, különleges szimatának köszönhetően többek között gazdája életét is megmenthette. „Évekkel ezelőtt történt, de valószínűleg sosem fogom majd elfelejteni azt a néhány hetet" - mondta a kutya gazdája, dr. Claire Guest. „Daisy viselkedése velem szemben egyik napról a másikra változott meg. Először arra figyeltem fel, hogy a mancsát folyton a mellkasomra rakja, majd később az orrával kezdett bökdösni.

 • Kokaint esznek a rendõrlepkék

  Bogotá - A kolumbiai rendõrség újfajta fegyverrel kísérletezik a kokaintermesztõk lebuktatása érdekében. Bármily furcsán is hangzik, de a titkos, bevetendõ alálmány egy lepke, amely a kokacserje levelével táplálkozik.

 • 26 év után született elõször Tigris a Frankfurti állatkertben

  Manfred Niekisch, az intézmény igazgatója a nõstény állatot szerdán mutatta meg a nyilvánosságnak.

 • Törvénybe az állatszexet!

  A törvény erejével védenék meg a szexuális zaklatástól az állatokat az állatvédõk. A szervezet szerint elgondolkodtató, hogy a magyar jogrend nem foglalkozik a zoofíliával, vagyis nem számít büntetendõ cselekménynek, ha „egy ember szexuális aktusra kényszerít egy állatot”. Az Egyesült Államokban rendszeresen ítélnek el ilyen cselekmény miatt embereket.

 • Postásrém macska

  Tigristõl tartanak postások Nagy-Britanniában: egy Tigris nevû macskától annyira, hogy megtagadták a kézbesítést az adott címre.

 • Amerikai staffordshire terrier

  Testfelépítése

  Az amerikai staffordshire terrier igen izmos, zömök testû kutya. Erõteljes benyomásának összhangban kell állnia a méretével. Háta rövid és egyenes. Alacsonyan tûzött farka a kutyához képest rövid, a vége kihegyesedik. Mellkasa széles és mély – annyira széles, hogy mellsõ lábai távolra kerülnek egymástól. A lábak függõlegesek, kerek keresztmetszetû csontokkal, a mancsok viszonylag kicsik.

 • Pályázati kiírás a Nagy Terv logójára

  Pályázat tárgya: a Nagy Terv mozgalom kabala (logója, totem állata, jelképe, emblémája, példaképe, talizmánja, bálványa) figurájának megtervezése.A "figurának" képviselnie kell a természetvédelem eszméjét, méltónak kell lennie a Nagy Terv által képviselt gondolatokhoz. Célunk, hogy a "figura" segítségével kedvet csináljunk a legkisebbeknek is, játékos formában a nagyobbaknak is kedvence legyen. A "figurának" a késõbbiek során a mozgalom jelképévé kell válnia.

 • Barátságban a jegesmedvével

  Ilyen testi közelségbe még aligha került fotós egy hatalmas jegesmedvéhez, a ritka pillanatot egy természetfotós kollégája örökítette meg.

 • Búvártacskó

  Búvárt akar faragni tacskójából egy orosz férfi. A vlagyivosztoki Szergej Gorbunov jó példával jár elöl, mivel hivatásos búvár.

 • Disznóostrom: az óriási kan nem enged ki egy nõt a házából

  Sydney - Póniló méretû disznó terrorizál egy nõt Ausztráliában: legutóbb nem engedte ki a házából.

  A sertést másfél hete kezdte etetgetni a 63 éves hölgy a szomszédjaival. A disznót gazdái szabadjára engedték egy közeli erdõben, mert nem bírtak vele.

 • Kisfiát beküldte a megvadult bikák közé

  Megvonták egy spanyol apától a láthatási jogot, mert tízéves kisfiát a pamplonai bikafuttatásra vitte és vele együtt rohant az állatok elõtt. A spanyol televízió operatõre a múlt héten kapta le a fiút, amint apjával kézenfogva fut egy csapat felhergelt bika elõtt.

 • Ne a kutyádon vezesd le a haragod!

  Az, ahogyan az állatainkkal viselkedünk, gyakran tükrözi, mi megy végbe a tudatalattinkban. Az állat gyakran a katalizátora annak, ami egy viszonyban megtörténik vagy nem történik meg". A gazdik csak ritkán ismerik be - még önmagunknak is - hogy kedvenceik gondot jelentenek a kapcsolatukban. Mivel kedvtelésbõl tartott állataiknak kiemelt szerep jut az életükben, hajlamosak embertársaikra hárítani minden felelõsséget a felmerülõ problémákért - állítja Dr. Gavriele-Gold pszichiáter.

 • Fóka támadott meg egy gyermeket egy ausztráliai állatkertben

  Fóka harapdált össze 11 éves kisfiút a sydneyi Taronga Állatkert fókashow-ja közben, az elborzadt nézõközönség szeme láttára.

 • Pillangópusztulás nyugtalanítja a mexikói környezetvédõket

  Egy pillangópopuláció drámai csökkenése miatt aggódnak szakemberek és környezetvédõk Mexikóban.

 • Vigyázni kell, ha jön a csiga?!

  A spanyolcsiga már Izlandon is pusztít

  Bécs - Sok hobbikertész esküdt ellensége, a spanyol csupaszcsiga most Skandinávia után Izlandot készül meghódítani - írta a Der Standard címû bécsi lap. Az Arion lusitanicus elsõ, fõvároson kívüli egyede a héten bukkant fel a szigetország nyugati felén.

  A zoológusok attól tartanak, hogy a falánk haszonnövény-zabáló elterjedését Izlandon már nem lehet megfékezni.

 • Libamájboltra támadt az állatvédõ

  Liba- és kacsamáj boltot támadott meg egy radikális svájci állatvédõ. A férfi festékkel öntözte végig az árudát, hogy így tiltakozzon a szárnyasok tömése ellen.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása