rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Kapirga, a csókszerzõ

 • Share on Tumblr

  Derék, kedves fiatalember volt Hölgyemvölgyem János, csak fura neve miatt gyermekkorában gyakran heccelték a társai, ekképpen:
  - Hölgyem! Hol van a völgyem?!

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Elmúlt a gyermekkor, ez a János hetente egy-két nap a városba ment, egyetemre, a többin kis földecskéjén gazdálkodott. Szomszédai is hasonló cipõben jártak. Jobboldali szomszédja, Tûhegyes Gábor jogot tanult, a baloldali, Keménycsizmás Jenõ pedig a "Jobbra át!", "Balra át!", "Igazodj!" vezényszavakat gyakorolta, katona szeretett volna lenni. Mindhármuk szomszédja volt igen nagy telkén Álmosezüst Júlia, a tanítónõ. Bájos, okos leány volt, gyönyörûszép. Gábor is, Jenõ is udvarolni próbált Júliának, de sikertelenül. Hölgyemvölgyem János nem legyeskedett Júlia körül, szorgalmasan dolgozott a földjén, amikor pedig közeledtek az egyetemi vizsgái, nekiállt és tanult, gõzerõvel. Mezõgazdásznak készült.

  Álmosezüst Júlia gyakran tekintgetett át János kertjébe, szerette volna felkelteni az érdeklõdést maga iránt, de nem járt sikerrel.

  Egy napon Hölgyemvölgyem János kolbászt füstölt a kerti füstölõjében, de megjelent egy kóbor macska, és az egyik kolbászt, amit János még nem vitt be a kamrába, ellopta, megette. János ügyesen fülöncsípte a cicát, de azután ott volt a kérdés: mit csináljon vele?

  Tûhegyes Gábor jogi könyvébõl azt javasolta: vigye el a cicát a bíróhoz. Lehet, hogy a bíró elítéli kolbászlopásért és börtönbe záratja. Keménycsizmás Jenõ katonásabb megoldást javasolt: vegyen elõ János egy nádpálcát és porolja ki alaposan a kolbásztolvaj bundáját. Utóbbi tanács nem tetszett Jánosnak, többek között azért sem, mert nem volt otthon nádpálcája.

  Álmosezüst Júliát is megkérdezte János e cica-ügyben. Júliának megtetszett a szépbundájú, humoros képû cica, és így szólt:
  - A bíró mérges lesz, ha ilyen cicás dologgal zavarod, még azt hiszi, hogy gúnyolódsz vele, ez tehát nem jó! No és ha megvered a cicust, mit érsz el azzal? Én jobbat mondok: dolgoztasd le az okozott kárt, fogass vele egereket! A csûrödben biztosan vannak egerek...

  Megfogadta János a tanácsot. A cica szorgalmas egérfogónak bizonyult. János megkedvelte, nála maradt háziállatnak.

  Néhány hét múlva gazdátlan skót kutya jelent meg János kertjében. A macska ijedten elugrott elõle. A kutyus meg éhes volt, és a cica tányérjából megevett egy csirkefejet.
  János megfogta a kutyát, amelyik igen jámbornak bizonyult. Tûhegyes Gábor azt javasolta, hogy a kutyát vigye János a bíróhoz, ítéltesse el birtokháborításért és a csirkefej eltulajdonításáért. Keménycsizmás Jenõ másképpen vélkedett: a kutyát János vitesse el a sintérrel, zárassa ketrecbe. János Álmosezüst Júliát is megkérdezte, aki nagyon szépnek találta a kutyust, kikefélte rajta a szõrt, megsimogatta a fejét, azután így szólt:
  - Ez egy értékes kutya! Ha elviszed a bíróhoz, az még elkívánja, saját magának. No és nagy vétek volna a sintér kezére adni! Fogadd fel házõrzõnek!

  Megfogadta János a tanácsot, és nem bánta meg. Felfigyelt Júliára is, de úgy gondolta: ez a bájos, mûvelt, csodaszép leány nem venné szívesen az õ udvarlását. Nem fog olyan szekér után futni, amelyik nem akarja õt felvenni. Büszkébb õ annál!

  Igen, de amikor Júlia a kerítésen túlról idõnként rámosolygott, csak felötlött benne az is: próba szerencse. Ám mindjárt félt is próbától. Annyit tett csupán, hogy gyakrabban nézegetett át Júlia portájára.

  Júliának volt egy tyúkja, azt nagyon szerette, Kapirgának hívta, kezébõl etette olykor, néha még gilisztákat is ásott ki neki a földbõl. Ez a Kapirga nevû tyúk átszökött valahogyan János kertjébe, és megcsipkedte a salátákat. János elfogta a tyúkot, ketrecbe zárta, - de azután felötlött benne a kérdés: mi legyen vele?

  Keménycsizmás Gábor úgy vélte: a tyúkkal, mint ellenséges csõrössel, kíméletlenül el kell bánni, katonásan. Legjobb, ha János agyonüti és átdobja Júlia kertjébe. Ezt viszont Tûhegyes Gábor nem helyeselte, rámutatott: a ketrecbe zárt csirke hadifogolynak tekintendõ. János a nemzetközi jog szerint köteles etetni, itatni, de kicserélheti saját hadseregébõl fogságba esettel, ha pedig véget érne a háború, mindenképpen köteles hazaengedni.

  Gondolkozott János erõsen, de amikor belenézett a saját szívébe, látta: Júlia meg az õ szívét ejtette foglyul. Jó ötlete támadt. Tollat, papirost vett elõ, névtelenül verses levelet írt, és csúsztatott be Júlia postaládájába:

  Papirosra kapirgálom: a Kapirgát dehogy bántom!
  Ki szívem fogságban tartja: három csókért kiválthatja!
  Csípett salátám most jó sok. Nem ér e kár három csókot?
  Kié széptollas Kapirga, megtudja mi szívem titka!
  Jöjjön át hozzám, ebédre, hogy a káromat lemérje!

  Nagyot nevetett a versikén Álmosezüst Júlia. Átment Jánoshoz, aki pompás ebédet készített, megvendégelte a leányt. Júlia háromszor megcsókolta Jánost, elég szenvedélyesen ahhoz, hogy János újabb csókokat kívánjon tõle. Ám Júlia nevetett:
  - Megkaptad, János, a csókokat, most viszem Kapirgát! Így igazságos!

  Tûnõdött János: mit tegyen? Egészen estig tûnõdött, de utána támadt egy ötlete. Amikor Júlia elment otthonról az iskolába, tanítani, János csinált egy rést a kerítésen, áttuszkolta Bandit, a skót juhászkutyát, majd pedig betömte a rést, nehogy vissza tudjon jönni a kutyus. Ugatott szegény Bandi, vissza akart jönni, de nem tudott. Oly sok kárt csinál össze-vissza ugrálásával Júlia veteményes kertjében, hogy ahhoz képest Kapirga saláta-csipkedései semmiségnek tûntek.
  Kapott is ám János levelet, névtelent, szintén verseset:

  Nálam egy skót kutyus, s mennyi kertem kára?
  Abból repülhetnék, akár Skóciába!
  Elvárom: gazdája ne játssza a skótot, -
  nem vélek elégnek érte három csókot!
  Jöjjön el gazdája este, vacsorára,
  de maradjon otthon szokott maflasága!
  Többet most nem írok, mert a kutyus ugat...
  Gazdája nem sejti szívemhez az utat?!

  Megörült János, csudamód. Felöltözött a legszebb ruhájába. Átment Júliához, nem fukarkodott a csókokkal, de még a leány kezét is megkérte, tréfás szóval, de komolyan:

  Remélem, nem mondod, csodaszép Júlia,
  hogy vesztes szívemnek búba kell bújnia!
  Gyönyörû kezecskéd megkérem, de adom
  érte férfiszívem. Hûséges lesz, nagyon!
  Miért is ne lenne hûséges a férje,
  kinek ily gyönyörû lány a felesége?

  Júlia és János lakodalmára hét faluból jöttek vendégek, mert mindkettõjüknek sok rokona volt. Tûhegyes Gábor és Keménycsizmás Jenõ kicsit irígykedtek János szerencséjére, de azért jó szomszédok maradtak. Ez egyébként nekik is jó volt, mert késõbb õk is megházasodtak, és rossz szomszédság, mint a közmondás tartja, török átok. Sõt, ha jól meggondolom, manapság nem is feltétlenül csak török. Nem kell mindent azokra a bugyogós törökökre fogni, akik egyébként, úgy tudom, ma már többnyire nem is járnak bugyogóban, hanem nadrágban. Változnak az idõk!

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Különleges teknõs - két fej egy test

  A két fejjel született apró ékszerteknõsnek két neve is van: Don Quijote irányít, Sancho pedig engedelmeskedik.

 • Foxterrier

  Leírása: Kedves megjelenésû, kis termetû, arányos felépítésû kutya. Feje hosszú, balta formájú. Fogai nagyok, ollószerûen záródnak. Szeme sötétbarna. Füle kicsi, V alakú, elõrebicsakló. Háta rövid, egyenes, ágyéka izmos, könnyedén ívelõ, mellkasa mély, a könyökig ér, hasa felhúzott. Végtagjai oszlopszerûek, párhuzamosak, egyenesek, erõteljesek, mancsa kerekded, tömör, kicsi, ujjai zártak. Farka magasan tûzött, kétharmadára csonkolják, felfelé áll. Szõrzete durva, kemény, tüskés; trimmelik. Színe fehér alapon fekete vagy barna foltos, olykor tiszta fehér.

 • Lelõttek egy grizzly medvét, amely korábban megölt egy turistát

  Lelõttek a hatóságok egy grizzly medvét az egyesült államokbeli Yellowstone Nemzeti Park közelében, miután az állat pár nappal korábban halálra marcangolt egy idõs turistát.

 • Megrendezésre került az első White Dog Party Magyarországon

  Megrendezésre került az első White Dog Party MagyarországonMegrendezésre került az első White Dog Party Magyarországon, ahová rengeteg fehér kutya érkezett a gazdáikkal együtt. Több hazai sztár és kedvence is eljött az eseményre. Ott volt Debreczeni Zita és két kiskutyája, Aston és Martin, valamint Vincze Lilla és 18! éves kutyusa. Jelen volt még Bertók Maya és Miló Viki, akik szintén kedvenceikkel érkeztek az eseményre. A rendezvényen volt ügyességi- és szépségverseny, de még kutya futómaratont is rendeztek. A gazdik a jó társaság és a buli mellett orvosi tanácsokat is kaphattak.

 • Állati nagy fogás Ferihegyen

  Gyíkok, békák, régiségek kerültek elõ egy szlovák utas poggyászából Ferihegyen.

  A reggeli órákban a Kairói járattal érkezett Ferihegyre egy szlovák állampolgár, akit a határõrök jelzése alapján szigorított vámvizsgálatnak vetettek alá a pénzügyõrök – tudatta Sipos Jenõ, a VPOP szóvivõje.

 • Pénzbírságot kapott a nõ, aki kukába dobott egy macskát

  Pénzbírságot szabtak ki állatkínzásért arra a brit nõre, aki a közelmúltban kukába dobott egy macskát, nagy felzúdulást keltve ezzel - a közösségi portáloknak köszönhetõen - az egész világon.

 • A csiga

  Annyit mindig kieszel:
  legyen amit bereszel.
  Füvet, mohát, levelet
  reszelõnyelv reszelget.

 • 40 darab védett teknõst találtak egy családi háznál

  Néhány nappal ezelõtt a rendõrség egy Nagymaros közelében található családi házban tartott razziát, ahol nyolcszáz tõ marihuánát találtak.

 • Csak látszat, hogy sok a varjú

  Budapest - Csak úgy tûnik, mintha sok lenne a vetési varjú, de valójában csökken az állománya ezért is lett az év madara 2009-ben a kék vércsével egyetemben.

  A vetési varjú veszélyeztetett madárfaj, állománycsökkenésének okaira és a megoldási lehetõségekre egész éves program keretében hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani Egyesület (MME).

 • Elefánt sétálgatott Zalaegerszegen

  Egy magányosan sétáló elefántra lettek figyelmesek Zalaegerszegen. Az állat negyedórán keresztül ballagott az egerszegi utcákon, egy játszótéren is keresztülvágott, és végül egy panelháznál fogták be az idomárok.

 • 25 gyémántot találtak a döglött halban

  Oroszország - Túl büdös volt egy 51 éves nõ poggyásza, ezért szúrták ki a reptéri vámosok ellenõrzésre Oroszországban.

 • Ebnek való sör egy brit kocsmában

  Kifejezetten kutyáknak való sörrel - is - szolgál egy brit kocsma. A gosforth-i The Brandling Villa nevû ivó kínálata bõvült a különleges itallal, amelyet ebbarátnak minõsít a kocsma.

 • Kecskeönkéntes lúd

  Hereford (Texas állam) - Kecskének állt egy lúd az Egyesült Államokban, legalábbis nem tágít egy nyájtól.

  A vadliba két évvel ezelõtt érkezett Texasba, Hereford városának közelébe, egy szennyvíztisztító telep melletti legelõre. Azonnal csatlakozott az ott legelészõ kecskékhez és azóta sem tágít mellõlük.

 • Ejnye!

  Barnás bõrû hottentotta
  gondolta: strucctojást lopna.
  Strucctojásra rá is lele,
  ámde a strucc mit tett vele?
  Megszántam õt, ahogy ott állt,
  s kotta nélkül jajt kikottált:
  - Nagy csõr nagyot ad a búból.
  Máskor csenj tojást a tyúktól!
  Szomorú egy hottentotta,
  aki strucctól koppentotta!

 • Egy cápa uszonyába kapaszkodva úszkált egy tini fiú

  Egy cápa uszonyába kapaszkodva úszkált egy tini fiúChris Kreis a Mexikói-öbölben horgászott, amikor megjelent a hatalmas állat. A tini rávetette magát, és pár másodpercig az uszonyába kapaszkodott. Veszélyben egy percig se volt az élete, ugyanis a hatalmas hal egy cetcápa volt, amely planktonokkal táplálkozik. „Amikor belekapaszkodtam, éreztem, hogy nem tetszik neki, vergődni kezdett, és akkor elengedtem\" - mondta a fiú. Bruce Neil biológus szerint a tini nem volt veszélyben, de a cápa megjárhatta volna. A halak testét egy zsiradékos réteg védi, és, ha emberrel érintkeznek, ez a védőréteg eltűnik.

 • Ebkórustoborzó

  London - Ebkórusba válogatnak kutyákat Nagy-Britanniában.

  A pályázóknak a zsûri elõtt dalra kell fakadniuk vagy legalábbis tutulniuk szóbeli parancsra vagy kis zenei részlet meghallgatásának hatására. A zsûri nem kutyákból áll, hanem emberekbõl.

 • Szerencsétlen állatok tömegesen akadtak fenn a szögesdróton

  Az orosz-mongol határt megnyitották a gazelláknak - így döntött a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Az aszály miatt ugyanis az állatok ezrével próbálnak Mongóliából egy közeli orosz természetvédelmi területre menekülni, de eddig fennakadtak a szögesdróton.

  A gazellák problémáját az orosz sajtó vetette fel: az állatok iránti sajnálat mellett szerintük intézkedést követelne az is, hogy a töménytelen tetem ökológiai katasztrófához is vezethet.

 • Legalább hét embert öltek meg tigrisek Indiában

  Kisanpur - Tigrisek öltek meg legalább három gyereket és négy felnõttet az utóbbi hetekben India északi területein, mindaddig otthon maradásra kényszerítve ezzel a rettegõ falusiakat, míg az erdõõrök el nem kapják a gyilkos ragadozókat.

  A helyi hatóságok felfegyverkezve kutatják át az Uttar Prades állambeli Dudhwa tigrisrezervátum közelében lévõ falvakat, ahol az utóbbi idõben legalább hét ember esett áldozatul elkóborolt tigriseknek. A vadállatok egyike a feltételezések szerint négy embert ölt meg az elmúlt két hétben, áldozatai között pedig három gyerek is volt.

 • Hajtóvadászat indult a férfi után, aki a Grand Canyonba rúgta a mókust

  Hajtóvadászat indult a férfi után, aki a Grand Canyonba rúgta a mókust Négymillió forintnak megfelelő nyomravezetői díjat tűzött ki egy nemzetközi állatvédő szervezet annak a turistának az ügyében, aki előbb magához édesgetett, majd az irdatlan mélységbe taszított egy mókust az amerikai Grand Canyon peremén. A brutális cselekményről készült videó bejárta a világhálót és felháborította az embereket, a nemzeti park igazgatósága vizsgálatot indított, a PETA állatvédő szervezet pedig pénzjutalmat ajánlott fel annak, aki segít „megtalálni, letartóztatni és felelősségre vonni” a tettest, egy „szívtelen gazembert”, feltehetően egy francia turistát.

 • A megkínzott eb Németországba került

  Igazi sikertörténet Indigó (1) kutyus sorsa. Bár az orvosok nem jósoltak nagy jövõt az ebnek, az állatmentõk gondoskodásának köszönhetõen ma újra boldog, vidám életet élhet.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása