rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Kapirga, a csókszerzõ

 • Share on Tumblr

  Derék, kedves fiatalember volt Hölgyemvölgyem János, csak fura neve miatt gyermekkorában gyakran heccelték a társai, ekképpen:
  - Hölgyem! Hol van a völgyem?!

  Elmúlt a gyermekkor, ez a János hetente egy-két nap a városba ment, egyetemre, a többin kis földecskéjén gazdálkodott. Szomszédai is hasonló cipõben jártak. Jobboldali szomszédja, Tûhegyes Gábor jogot tanult, a baloldali, Keménycsizmás Jenõ pedig a "Jobbra át!", "Balra át!", "Igazodj!" vezényszavakat gyakorolta, katona szeretett volna lenni. Mindhármuk szomszédja volt igen nagy telkén Álmosezüst Júlia, a tanítónõ. Bájos, okos leány volt, gyönyörûszép. Gábor is, Jenõ is udvarolni próbált Júliának, de sikertelenül. Hölgyemvölgyem János nem legyeskedett Júlia körül, szorgalmasan dolgozott a földjén, amikor pedig közeledtek az egyetemi vizsgái, nekiállt és tanult, gõzerõvel. Mezõgazdásznak készült.

  Álmosezüst Júlia gyakran tekintgetett át János kertjébe, szerette volna felkelteni az érdeklõdést maga iránt, de nem járt sikerrel.

  Egy napon Hölgyemvölgyem János kolbászt füstölt a kerti füstölõjében, de megjelent egy kóbor macska, és az egyik kolbászt, amit János még nem vitt be a kamrába, ellopta, megette. János ügyesen fülöncsípte a cicát, de azután ott volt a kérdés: mit csináljon vele?

  Tûhegyes Gábor jogi könyvébõl azt javasolta: vigye el a cicát a bíróhoz. Lehet, hogy a bíró elítéli kolbászlopásért és börtönbe záratja. Keménycsizmás Jenõ katonásabb megoldást javasolt: vegyen elõ János egy nádpálcát és porolja ki alaposan a kolbásztolvaj bundáját. Utóbbi tanács nem tetszett Jánosnak, többek között azért sem, mert nem volt otthon nádpálcája.

  Álmosezüst Júliát is megkérdezte János e cica-ügyben. Júliának megtetszett a szépbundájú, humoros képû cica, és így szólt:
  - A bíró mérges lesz, ha ilyen cicás dologgal zavarod, még azt hiszi, hogy gúnyolódsz vele, ez tehát nem jó! No és ha megvered a cicust, mit érsz el azzal? Én jobbat mondok: dolgoztasd le az okozott kárt, fogass vele egereket! A csûrödben biztosan vannak egerek...

  Megfogadta János a tanácsot. A cica szorgalmas egérfogónak bizonyult. János megkedvelte, nála maradt háziállatnak.

  Néhány hét múlva gazdátlan skót kutya jelent meg János kertjében. A macska ijedten elugrott elõle. A kutyus meg éhes volt, és a cica tányérjából megevett egy csirkefejet.
  János megfogta a kutyát, amelyik igen jámbornak bizonyult. Tûhegyes Gábor azt javasolta, hogy a kutyát vigye János a bíróhoz, ítéltesse el birtokháborításért és a csirkefej eltulajdonításáért. Keménycsizmás Jenõ másképpen vélkedett: a kutyát János vitesse el a sintérrel, zárassa ketrecbe. János Álmosezüst Júliát is megkérdezte, aki nagyon szépnek találta a kutyust, kikefélte rajta a szõrt, megsimogatta a fejét, azután így szólt:
  - Ez egy értékes kutya! Ha elviszed a bíróhoz, az még elkívánja, saját magának. No és nagy vétek volna a sintér kezére adni! Fogadd fel házõrzõnek!

  Megfogadta János a tanácsot, és nem bánta meg. Felfigyelt Júliára is, de úgy gondolta: ez a bájos, mûvelt, csodaszép leány nem venné szívesen az õ udvarlását. Nem fog olyan szekér után futni, amelyik nem akarja õt felvenni. Büszkébb õ annál!

  Igen, de amikor Júlia a kerítésen túlról idõnként rámosolygott, csak felötlött benne az is: próba szerencse. Ám mindjárt félt is próbától. Annyit tett csupán, hogy gyakrabban nézegetett át Júlia portájára.

  Júliának volt egy tyúkja, azt nagyon szerette, Kapirgának hívta, kezébõl etette olykor, néha még gilisztákat is ásott ki neki a földbõl. Ez a Kapirga nevû tyúk átszökött valahogyan János kertjébe, és megcsipkedte a salátákat. János elfogta a tyúkot, ketrecbe zárta, - de azután felötlött benne a kérdés: mi legyen vele?

  Keménycsizmás Gábor úgy vélte: a tyúkkal, mint ellenséges csõrössel, kíméletlenül el kell bánni, katonásan. Legjobb, ha János agyonüti és átdobja Júlia kertjébe. Ezt viszont Tûhegyes Gábor nem helyeselte, rámutatott: a ketrecbe zárt csirke hadifogolynak tekintendõ. János a nemzetközi jog szerint köteles etetni, itatni, de kicserélheti saját hadseregébõl fogságba esettel, ha pedig véget érne a háború, mindenképpen köteles hazaengedni.

  Gondolkozott János erõsen, de amikor belenézett a saját szívébe, látta: Júlia meg az õ szívét ejtette foglyul. Jó ötlete támadt. Tollat, papirost vett elõ, névtelenül verses levelet írt, és csúsztatott be Júlia postaládájába:

  Papirosra kapirgálom: a Kapirgát dehogy bántom!
  Ki szívem fogságban tartja: három csókért kiválthatja!
  Csípett salátám most jó sok. Nem ér e kár három csókot?
  Kié széptollas Kapirga, megtudja mi szívem titka!
  Jöjjön át hozzám, ebédre, hogy a káromat lemérje!

  Nagyot nevetett a versikén Álmosezüst Júlia. Átment Jánoshoz, aki pompás ebédet készített, megvendégelte a leányt. Júlia háromszor megcsókolta Jánost, elég szenvedélyesen ahhoz, hogy János újabb csókokat kívánjon tõle. Ám Júlia nevetett:
  - Megkaptad, János, a csókokat, most viszem Kapirgát! Így igazságos!

  Tûnõdött János: mit tegyen? Egészen estig tûnõdött, de utána támadt egy ötlete. Amikor Júlia elment otthonról az iskolába, tanítani, János csinált egy rést a kerítésen, áttuszkolta Bandit, a skót juhászkutyát, majd pedig betömte a rést, nehogy vissza tudjon jönni a kutyus. Ugatott szegény Bandi, vissza akart jönni, de nem tudott. Oly sok kárt csinál össze-vissza ugrálásával Júlia veteményes kertjében, hogy ahhoz képest Kapirga saláta-csipkedései semmiségnek tûntek.
  Kapott is ám János levelet, névtelent, szintén verseset:

  Nálam egy skót kutyus, s mennyi kertem kára?
  Abból repülhetnék, akár Skóciába!
  Elvárom: gazdája ne játssza a skótot, -
  nem vélek elégnek érte három csókot!
  Jöjjön el gazdája este, vacsorára,
  de maradjon otthon szokott maflasága!
  Többet most nem írok, mert a kutyus ugat...
  Gazdája nem sejti szívemhez az utat?!

  Megörült János, csudamód. Felöltözött a legszebb ruhájába. Átment Júliához, nem fukarkodott a csókokkal, de még a leány kezét is megkérte, tréfás szóval, de komolyan:

  Remélem, nem mondod, csodaszép Júlia,
  hogy vesztes szívemnek búba kell bújnia!
  Gyönyörû kezecskéd megkérem, de adom
  érte férfiszívem. Hûséges lesz, nagyon!
  Miért is ne lenne hûséges a férje,
  kinek ily gyönyörû lány a felesége?

  Júlia és János lakodalmára hét faluból jöttek vendégek, mert mindkettõjüknek sok rokona volt. Tûhegyes Gábor és Keménycsizmás Jenõ kicsit irígykedtek János szerencséjére, de azért jó szomszédok maradtak. Ez egyébként nekik is jó volt, mert késõbb õk is megházasodtak, és rossz szomszédság, mint a közmondás tartja, török átok. Sõt, ha jól meggondolom, manapság nem is feltétlenül csak török. Nem kell mindent azokra a bugyogós törökökre fogni, akik egyébként, úgy tudom, ma már többnyire nem is járnak bugyogóban, hanem nadrágban. Változnak az idõk!

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A vadász szívszélhûdést kapott, amikor lerohanta egy szarvas

  Vadászt ölt egy szarvas a hét végén Franciaország keleti részén: az állat lerohanta a férfit, amikor az rá fogta fegyverét.

 • Párkeresõ honlap ebeknek - vagy embereknek?

  Az osztrák oldalon kutyák mutatják be gazdijaikat egymásnak.

 • Kutyájának köszönhetően vették időbe észre a mellrákját egy 43 éves nőnek

  Kutyájának köszönhetően vették időbe észre a mellrákját egy 43 éves nőnekEgy nő akkor jött rá, hogy mellrákja van, amikor kutyája megszagolta mellkasát. A 43 éves Sharon Rawlinson szerint spánielje, Penny, addig zaklatta, amíg el nem ment megnézetni magát. A tesztek kimutatták, hogy Penny ott szaglászta gazdáját, ahol a daganat növekedett. Sharon megkezdte a kemoterápiát és hamarosan el fogják távolítani daganatát. „Penny már hetek óta bökdösött a mancsával, mintha valamit ki akart volna venni a bal mellemből, de nem foglalkoztam vele. Egyik éjjel rám állt és nem volt hajlandó megmozdulni. Olyan érzés volt, mint ezer méhcsípés.”

 • Az óriáspanda túlélheti

  Az óriáspanda nem jutott "evolúciós zsákutcába", és hosszú távon életképes jövõje lehet - állítja egy kutatócsoport. A korábbi vizsgálatok során azt találták, hogy az állatok izolációja, szokatlan táplálkozási követelményei, és lassú szaporodási rátája a genetikai sokféleség hiányához vezetett, mely elkerülhetetlenül a kihalás felé sodorja a fajt.

 • Hét komodói sárkány született Indonéziában

  Mesterséges keltetés eredményeként hét kicsi komodói sárkány született az indonéziai Surabaya állatkertjében. A komodói varánuszt, a világ legnagyobb gyíkját ritkán sikerül szaporítani fogságban, most mégis sikerült.

 • Gazdája helyett macska viszi sétálni a kutyát

  Lusta gazdája helyett a macska viszi sétálni a család házi kedvencét egy videofelvételen, melyet állítólag Romániában tettek fel az internetre.

 • Mérges kígyó mart meg egy asszonyt Tolcsván

  Vélhetõen viperát sodort le a hegyekbõl az elmúlt hetek áradata a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsvára, ahol a mérges kígyó megmart egy nõt.

 • Kutya mikrochip-leolvasós MOL töltőállomások listája - hasznos

  Kutya mikrochip-leolvasós MOL töltőállomások listája - hasznosAz ünnepek idején — elsősorban a szilveszteri tűzijátékok miatt — drasztikusan megnő az elszökött kutyák száma. Ezért a MOL újabb 46 töltőállomásán helyezett el ingyenes mikrochip-leolvasót, így segítve az elkóborolt ebek hazatalálását. Az elmúlt fél évben 235 kutyát sikerült azonosítani a MOL töltőállomásokon. Ilyen chip-leolvasót találsz Esztergomban is a MOL Visegrádi úti töltőállomásán! A további chipolvasóval ellátott töltőállomások listájára a http://toltoallomaskereso.mol.hu oldalon is rákereshetsz! Elveszett - megtalált kutyusok hazakerülése a mikrochip azonosítás révén könnyebbé válik.

 • Megmentőre és szerető Gazdira talált a hátsó lábaira lebénult kutyus

  Megmentőre és szerető Gazdira talált a hátsó lábaira lebénult kutyusEgy fiatal kanadai lány, Meagan Penman egy thaiföldi tengerparton vette észre a hátsó lábaira lebénult kutyát, akit ahogy meglátott, tudta, hogy segítenie kell rajta. Elvitte egy thai állatorvoshoz a rossz állapotban lévő kiskutyát, akit Leo-nak nevezett el. Miután az állatorvos megvizsgálta Leót, kiderült, hogy eltört a gerince, így a hátsó két lábát sajnos nem tudja többé használni. Meagan úgy döntött, hogy hazaviszi magával a kutyát Kanadába. Leo így most már biztonságban van szerető gazdája mellett új otthonában.

 • Először rakott tojásokat zárt helyen az óriásszalamandra

  Először rakott tojásokat zárt helyen az óriásszalamandraElső ízben szaporodott fedett helyen lévő, zárt tartályban a japán óriásszalamandra, Japán egyik legféltettebb állatfaja. A másfél méteresre is megnövő kétéltű 1979 óta rendszeresen rak tojásokat egy hirosimai állatkertben, de fedett helyen, zárt terráriumban eddig még sosem sikerült szaporítani a szalamandrának. A Simane prefektúrában lévő Mizuho Hanzake vadaspark dolgozói szerdán reggel meglepve fedezték fel, hogy a Szacsiko nevű 24 éves nőstény 500 tojást rakott egy mesterségesen kialakított fészekbe.

 • Sztreccsnadrágra harapnak a fertõzött moszkitók

  A fiatalok körében divatos fekete sztreccsnadrágok viselése növelheti a dengue-láz elõfordulását, miután a kórokozót terjesztõ szúnyogokat a sötét színek vonzzák - figyelmeztetett a thai kormány.

 • Szökött tigrissel találkozott a vécében egy amerikai nő

  Egy szökött tigrissel találkozott egy nő egy cirkusz vécéjében Amerikában. Az állat fél méterre megközelítette a nőt, de nem bántotta. A vadállat egy cirkusz társulatából szökött meg, de csupán az illemhelyig jutott, melynek nyitott ajtaján besétált.

 • Rendõrök végezték ki az emberekre és rájuk támadó kutyát

  Szitává lõtték a rendõrök azt az utcán kóboroló, de nem gazdátlan nagytestû kutyát, amely járókelõkre, majd a rendõrökre is rátámadt Nyíregyházán - tudta meg a HavariaPress.

 • Úttörõ útépítés: disznótrágyaszfalt

  Disznótrágyaaszfaltos út készült el a világon elsõként az Egyesült Államokban.

 • Lefejeztek egy gólyát Békés megyében

  Levágták egy gólya fejét a Békés megyei Eleken. A vérbefagyott állatra szombaton hajnalban a helyiek találtak rá, õk szóltak a rendõröknek.

 • Kutya fülét fogó szék

  Egy kutya füle miatt kellett kivonulniuk tûzoltóknak Nagy-Britanniában egy lakáshoz: bekapta egy eb egyik fülét egy szék.

 • 'Tenyészcsõdör' lesz az emberevõ krokodilból

  Canberra - "Tenyészcsõdör" lesz az a krokodil, amely feltehetõen megevett egy turistát Ausztráliában szeptember végén.

  A 4,5 méter hosszú emberevõ krokodilt nem azért szaporítják, mert annyira megszerették, vagy hogy minél több embert egyenek utódai, hanem mert nem végezhetnek vele, ugyanis védett, mivel négy méternél nagyobb. Ugyanakkor a vadonba sem engedik vissza, nehogy ismét végezzen valakivel. Állatkertben sem lenne szép mutogatni, elvégre elég kegyeletsértõ az áldozatra nézve. Ezért aztán nem maradt más, mint hogy kap egy háremet.

 • Szupermarketbe tört be hûsölni egy norvég jávorszarvas

  A kánikulában a jávorszarvasok is lehûlésre vágynak: az Oslo közelében lévõ Kongsvingerben egy bevásárlóközpont hûtõszekrényéig baktatott az erdõk királya.

 • Stuart Little a kisegér 2.

  Rendezte: ROB MINKOFF; írta: BRUCE JOEL RUBIN; producerek: DOUGLAS WICK, Luchy Fisher; (2002)

 • A szex után feleségül kellett vennie a kecskét

  Szudánban egy férfinak "feleségül kellett vennie" egy kecskét, miután rajtakapták, hogy az állattal fajtalankodik - jelentette a BBC.