rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Kapirga, a csókszerzõ

 • Share on Tumblr

  Derék, kedves fiatalember volt Hölgyemvölgyem János, csak fura neve miatt gyermekkorában gyakran heccelték a társai, ekképpen:
  - Hölgyem! Hol van a völgyem?!

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Elmúlt a gyermekkor, ez a János hetente egy-két nap a városba ment, egyetemre, a többin kis földecskéjén gazdálkodott. Szomszédai is hasonló cipõben jártak. Jobboldali szomszédja, Tûhegyes Gábor jogot tanult, a baloldali, Keménycsizmás Jenõ pedig a "Jobbra át!", "Balra át!", "Igazodj!" vezényszavakat gyakorolta, katona szeretett volna lenni. Mindhármuk szomszédja volt igen nagy telkén Álmosezüst Júlia, a tanítónõ. Bájos, okos leány volt, gyönyörûszép. Gábor is, Jenõ is udvarolni próbált Júliának, de sikertelenül. Hölgyemvölgyem János nem legyeskedett Júlia körül, szorgalmasan dolgozott a földjén, amikor pedig közeledtek az egyetemi vizsgái, nekiállt és tanult, gõzerõvel. Mezõgazdásznak készült.

  Álmosezüst Júlia gyakran tekintgetett át János kertjébe, szerette volna felkelteni az érdeklõdést maga iránt, de nem járt sikerrel.

  Egy napon Hölgyemvölgyem János kolbászt füstölt a kerti füstölõjében, de megjelent egy kóbor macska, és az egyik kolbászt, amit János még nem vitt be a kamrába, ellopta, megette. János ügyesen fülöncsípte a cicát, de azután ott volt a kérdés: mit csináljon vele?

  Tûhegyes Gábor jogi könyvébõl azt javasolta: vigye el a cicát a bíróhoz. Lehet, hogy a bíró elítéli kolbászlopásért és börtönbe záratja. Keménycsizmás Jenõ katonásabb megoldást javasolt: vegyen elõ János egy nádpálcát és porolja ki alaposan a kolbásztolvaj bundáját. Utóbbi tanács nem tetszett Jánosnak, többek között azért sem, mert nem volt otthon nádpálcája.

  Álmosezüst Júliát is megkérdezte János e cica-ügyben. Júliának megtetszett a szépbundájú, humoros képû cica, és így szólt:
  - A bíró mérges lesz, ha ilyen cicás dologgal zavarod, még azt hiszi, hogy gúnyolódsz vele, ez tehát nem jó! No és ha megvered a cicust, mit érsz el azzal? Én jobbat mondok: dolgoztasd le az okozott kárt, fogass vele egereket! A csûrödben biztosan vannak egerek...

  Megfogadta János a tanácsot. A cica szorgalmas egérfogónak bizonyult. János megkedvelte, nála maradt háziállatnak.

  Néhány hét múlva gazdátlan skót kutya jelent meg János kertjében. A macska ijedten elugrott elõle. A kutyus meg éhes volt, és a cica tányérjából megevett egy csirkefejet.
  János megfogta a kutyát, amelyik igen jámbornak bizonyult. Tûhegyes Gábor azt javasolta, hogy a kutyát vigye János a bíróhoz, ítéltesse el birtokháborításért és a csirkefej eltulajdonításáért. Keménycsizmás Jenõ másképpen vélkedett: a kutyát János vitesse el a sintérrel, zárassa ketrecbe. János Álmosezüst Júliát is megkérdezte, aki nagyon szépnek találta a kutyust, kikefélte rajta a szõrt, megsimogatta a fejét, azután így szólt:
  - Ez egy értékes kutya! Ha elviszed a bíróhoz, az még elkívánja, saját magának. No és nagy vétek volna a sintér kezére adni! Fogadd fel házõrzõnek!

  Megfogadta János a tanácsot, és nem bánta meg. Felfigyelt Júliára is, de úgy gondolta: ez a bájos, mûvelt, csodaszép leány nem venné szívesen az õ udvarlását. Nem fog olyan szekér után futni, amelyik nem akarja õt felvenni. Büszkébb õ annál!

  Igen, de amikor Júlia a kerítésen túlról idõnként rámosolygott, csak felötlött benne az is: próba szerencse. Ám mindjárt félt is próbától. Annyit tett csupán, hogy gyakrabban nézegetett át Júlia portájára.

  Júliának volt egy tyúkja, azt nagyon szerette, Kapirgának hívta, kezébõl etette olykor, néha még gilisztákat is ásott ki neki a földbõl. Ez a Kapirga nevû tyúk átszökött valahogyan János kertjébe, és megcsipkedte a salátákat. János elfogta a tyúkot, ketrecbe zárta, - de azután felötlött benne a kérdés: mi legyen vele?

  Keménycsizmás Gábor úgy vélte: a tyúkkal, mint ellenséges csõrössel, kíméletlenül el kell bánni, katonásan. Legjobb, ha János agyonüti és átdobja Júlia kertjébe. Ezt viszont Tûhegyes Gábor nem helyeselte, rámutatott: a ketrecbe zárt csirke hadifogolynak tekintendõ. János a nemzetközi jog szerint köteles etetni, itatni, de kicserélheti saját hadseregébõl fogságba esettel, ha pedig véget érne a háború, mindenképpen köteles hazaengedni.

  Gondolkozott János erõsen, de amikor belenézett a saját szívébe, látta: Júlia meg az õ szívét ejtette foglyul. Jó ötlete támadt. Tollat, papirost vett elõ, névtelenül verses levelet írt, és csúsztatott be Júlia postaládájába:

  Papirosra kapirgálom: a Kapirgát dehogy bántom!
  Ki szívem fogságban tartja: három csókért kiválthatja!
  Csípett salátám most jó sok. Nem ér e kár három csókot?
  Kié széptollas Kapirga, megtudja mi szívem titka!
  Jöjjön át hozzám, ebédre, hogy a káromat lemérje!

  Nagyot nevetett a versikén Álmosezüst Júlia. Átment Jánoshoz, aki pompás ebédet készített, megvendégelte a leányt. Júlia háromszor megcsókolta Jánost, elég szenvedélyesen ahhoz, hogy János újabb csókokat kívánjon tõle. Ám Júlia nevetett:
  - Megkaptad, János, a csókokat, most viszem Kapirgát! Így igazságos!

  Tûnõdött János: mit tegyen? Egészen estig tûnõdött, de utána támadt egy ötlete. Amikor Júlia elment otthonról az iskolába, tanítani, János csinált egy rést a kerítésen, áttuszkolta Bandit, a skót juhászkutyát, majd pedig betömte a rést, nehogy vissza tudjon jönni a kutyus. Ugatott szegény Bandi, vissza akart jönni, de nem tudott. Oly sok kárt csinál össze-vissza ugrálásával Júlia veteményes kertjében, hogy ahhoz képest Kapirga saláta-csipkedései semmiségnek tûntek.
  Kapott is ám János levelet, névtelent, szintén verseset:

  Nálam egy skót kutyus, s mennyi kertem kára?
  Abból repülhetnék, akár Skóciába!
  Elvárom: gazdája ne játssza a skótot, -
  nem vélek elégnek érte három csókot!
  Jöjjön el gazdája este, vacsorára,
  de maradjon otthon szokott maflasága!
  Többet most nem írok, mert a kutyus ugat...
  Gazdája nem sejti szívemhez az utat?!

  Megörült János, csudamód. Felöltözött a legszebb ruhájába. Átment Júliához, nem fukarkodott a csókokkal, de még a leány kezét is megkérte, tréfás szóval, de komolyan:

  Remélem, nem mondod, csodaszép Júlia,
  hogy vesztes szívemnek búba kell bújnia!
  Gyönyörû kezecskéd megkérem, de adom
  érte férfiszívem. Hûséges lesz, nagyon!
  Miért is ne lenne hûséges a férje,
  kinek ily gyönyörû lány a felesége?

  Júlia és János lakodalmára hét faluból jöttek vendégek, mert mindkettõjüknek sok rokona volt. Tûhegyes Gábor és Keménycsizmás Jenõ kicsit irígykedtek János szerencséjére, de azért jó szomszédok maradtak. Ez egyébként nekik is jó volt, mert késõbb õk is megházasodtak, és rossz szomszédság, mint a közmondás tartja, török átok. Sõt, ha jól meggondolom, manapság nem is feltétlenül csak török. Nem kell mindent azokra a bugyogós törökökre fogni, akik egyébként, úgy tudom, ma már többnyire nem is járnak bugyogóban, hanem nadrágban. Változnak az idõk!

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Megmenekült a 24 méteres bálna

  Kinbalu - Partra vetődött egy ritka Bryde-bálna a maláj szigeten, amelynek lakói egy napig küzdöttek azért, hogy a hatalmas állat túlélje a kalandot. A 24 méter hosszú Bryde még.

 • Állatkínzás gyanúja miatt indult meg a nyomozás

  Lucky, a mocsárból kimentett kaposvári ló túl van a második infúziós kezelésen. A rendszeres étkeztetés és gondozás hatására a kanca már fel tud állni az elsõ lábaira. Lucky várhatóan egy-két napon belül annyira megerõsödik, hogy a hátsó lábait is használni tudja. Állítólag az állat kezelési költségei már meghaladták az 50 ezer forintot.

 • Színes virágcsodák elefántürülékbõl

  A schönbrunni állatkert vödrökben árulja az elefántok trágyáját, ezáltal különleges tápanyagot szerezhetnek be a virágzó kertre áhítozók.

 • Cicánk emlékére

 • Cinege

 • Blikk összefogás a bajai kutyamenhely megmentéséért

  2005. július 19-tõl a Blikk minden eladott példányának árából egy forinttal támogatja a Bajai Hesser Gyula Állatmentõ Missiót.

 • Hat új korallfajt fedeztek fel

  Spanyol kutatók hat, eddig ismeretlen korallfajt mutattak be a nyilvánosságnak. A gorgóniákhoz, más néven szarukorallokhoz tartozó fajokra a Sevillai Egyetem kutatói az antarktiszi Weddell-tengerben bukkantak több expedíció során.

 • Haszontalan varázslat

  A varázsló , mint minden reggel , ezúttal is az erdõben sétált.Szerette ezt a lélegzõ farengeteget , amelyben álmodozó tölgyesek váltakoztak büszke fenyõk kis szigeteivel.

 • Jack Russel Terrier

  Leírása: A foxterrierre emlékeztetõ, masszív, izmos testû kis kutya.

  Feje viszonylag nagy, elkeskenyedõ, szeme sötétbarna, orrtükre fekete. Füle V alakú, elõrebicsakló, valamivel nagyobb, mint a foxié. Mellkasa mély, háta egyenes, ágyéka rövid, izmos.

  Végtagjai jó csontozatúak. Farkát kurtítják. Színe fehér, a pofáján és a testén vörhenyes jegyekkel. Rövid és hosszú szõrû változatban tenyésztik.

 • Életet mentett Hippi, a rendõrkutya

  Még idõben rátalált egy öngyilkosságra készülõ 27 éves csibráki férfira Hippi, a rendõrkutya. A profi nyomkövetõ eb négy hónapon belül már másodszor mentett emberi életet.

 • Karfogú macska Las Vegasban

  Las Vegas területe valamikor kardfogú macskáknak adott otthont, ahogy mutatja ama maradvány, melyet a napokban ástak ki a várostól északra lévõ domboknál.

 • Medvék a városban

  A klímaváltozás és a természetes élõhelyek visszaszorulásával Japán északi részén egyre gyakoribbak a végzetes kimenetelû medvetámadások, az utóbbi hat hónapban négy embert martak halálra, további nyolcvanat megsebesítettek az élelem után kutató állatok.

 • Rénszarvasrobbanás közlekedési lámpától

  Rénszarvast robbantott egy közlekedési lámpa az Egyesült Államokban. A szarvas hatalmas példány volt, ám nem hús-vér, hanem felfújható. Virginia állam Richmond városában volt egy vidám karácsonyi felvonulás sztárja.

 • El akarta altatni kutyáját - eljárás indult a gazda ellen

  A Budapesti Rendõr-fõkapitányság (BRFK) eljárást indított egy budapesti nõ ellen, aki állatorvossal indokolatlanul akarta elaltattatni kutyáját.

 • Sztár az interneten Bubu, a kaméleon

  Budapest - Bubu, a kaméleon igazán nem panaszkodhat: saját naplója van az interneten, ráadásul egy webkamera segítségével bárki bepillanthat az életébe.

 • Mariah Carey: A kutya mindenségit!

  Mariah Carey-t bosszantja, hogy imádott kutyája nem repülhet vele elsõ osztályon. Az énekesnõ a Glamour magazinnak panaszolta el, hogy Jack nevû terrierje túl nagy, ezért nem viheti fel magával a repülõgép fedélzetére.

 • Japán mégsem irtja ki a bálnákat?

  Japán a nemzetközi nyomás hatására felfüggesztette a bálnavadászatot. Az ausztrál kormány hivatalosan tiltakozik a pusztítás ellen, és harminc ország csatlakozott hozzá. Ausztrália vezetésével 30 ország diplomáciája tiltakozik a japán bálnavadászok tevékenysége miatt. Japán egy hónapja indította útnak bálnavadász flottáját az Antarktiszra, hogy az évi kvótát begyûjtse, azonban a rá nehezedõ nemzetközi nyomás miatt pénteken bejelentette: egyelõre felfüggesztette a gyilkolást.

 • Viperák martak meg két gyereket az ukrajnai Lemberg megyében

  Ungvár - Két gyereket martak meg viperák az elmúlt napokban Lemberg (Lviv) megye hegyvidéki járásaiban.

  Egy tízéves fiút szerdán harapott meg vipera a javorivi járás Gruseve nevû községe melletti erdõben. A gyereket jelenleg az egyik lembergi szakosított kórház intenzív osztályán kezelik, az állapota az orvosok szerint közepesen súlyos - jelentette a lembergi zaxid.net internetes hírügynökség.

 • Dudálva hívott segítséget egy kutya

  Dudálva kért segítséget egy autóban felejtett kutya az Egyesült Államokban. Max - egy labrador - a tûzõ napon szenvedett a kocsiban, miközben árnyékban 32 Celsius-fok volt. Kínjában a dudát nyomogatta.

 • Magára altatta a lovat

  "Magára" altatott egy lovat Nagy-Britanniában egy állatorvos, és annyira alászorult, hogy tûzoltóknak kellett kiszabadítaniuk.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása