rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Az oroszlán rokona

 • Share on Tumblr

  Gyorsanugró Kázmér épfogú, épkörmû, épeszû macska volt, aki nagyravágyás helyett megelégedett egérre vágyással és egérelkapással, valamint a gazdasszonytól idõnként kikunyerált tejecskével.Így volt ez sokáig, de nem örökké.Egyszer ugyanis a Máté gyerek képeskönyvébõl csudamód kiokosodott. Rájött, hogy neki, mint házimacskának, igen elõkelõ rokonai vannak, mindenekelõtt az oroszlán, az Állatok Királya, de más nagyhatalmú uraságok szintén: a tigris, a leopárdnak is nevezett párduc, a jaguár, a zsákmány után villámgyorsan futó gepárd, de többek között a puma és a hiúz is - mind “macskaféle ragadozó”. No és az õ fejbúbján látható fehér folt így talán éppen hercegi korona helye!

  Kapta magát Kázmér, kiballagott az erdõbe, hirdetgette, hogy õ herceg, az oroszlán rokona.Elfogad szívbõl vagy szív nélkül adott ajándékokat, továbbá mélyenhajló hódolatot az egér- és madárnépségtõl.
  Jöttek az állatok, kört formáltak Kázmér körül, de csak nevették, gúnyolták. Persze, az erdei egerek földalatti kuckójukban nevetgéltek, a madarak is többnyire csak fatetõkön heherésztek, tollaskodtak, mert: nagybundás, kisbundás, - mind lehet végállomás! Kázmér az Oroszlán Rokona?! Ki látott már ebben az erdõben oroszlánt? A fecske, gólya látott ugyan, de nem itt, hanem Afrikában.Az utóbbi hosszúlábú, hosszúcsõrû madár magabiztosan elkelepelte, hogy az oroszlán nem tud idejönni, mert útját állja a tenger.Az meg oroszlán által át nem úszható és igen cápás.A cápa iszonyú nagy, harapdálós hal…amíg más egyet harap, a cápa tizet is, ráadásul rémfogakkal!
  Bántotta Kázmért a nevetés, csúfolódás, de ennél még százszor jobban, hogy nem kapott ajándékokat.Alattvalói hízelgés helyett felülrõljövõ gúnyos, fülsiketítõ szarkacsörgés idegesítette:

  Az oroszlán nagy király!
  Tisztelet néki kijár.
  Neked, Kázmér, csiricsör,
  csupán csak csipkedõ csõr!

  Van úgy néha: elhal a hahota, elnémul a vad nóta! A tisztás szélén megjelent egy hatalmas, méltóságteljes, sörényesen valóságos - oroszlán!
  Megijedtek az állatok, de még hogy!A madarak távolabbra repültek.Medve, farkas, róka, borz igyekezett elbújni.A menyétnek hirtelen menyéteknéje, azazhogy demehetnékje támadt: eszébe jutott, hogy haladéktalanul fel kell keresnie menyét a szomszédos erdõben.Gyorsanugró Kázmér királyi rokona elõl a legmagasabb fa tetejére viszakozott, mert ha ilyen hatalmas a rokon, ki tudja, hogy mit vesz zokon?
  Az oroszlán megállt a fa alatt.Szemei nem forogtak vérben, fogait nem vicsorgatta, békésen-nyájasan tudakolta Kázmértól:
  - Nem láttál, kisbundás, egy nagy piros sátrat, elõtte krumpliorrú, sárganadrágos, otromba cipõjû bohóccal?!
  Kázmér ijedten rá akarta vágni, hogy nem látott, de ebben a pillanatban mégiscsak látott a fatetõrõl: ott volt a sátor az erdõn túli réten, bohócostul.Lenyávogott az oroszlánnak:
  - Megmutatom az irányt felségednek a mellsõ lábammal! Arra menjen mélyen tisztelt felség, de vissza ne jöjjön, se feleséggel, se anélkül! Felesleges!
  Az oroszlán megköszönte az útbaigazítást, sõt meghívta Kázmért lóhús-ebédre és a délutáni cirkuszi elõadásra, azután komótosan elballagott.A cicaherceg nem ment utána, mert eszébe jutott a mondás: “Nem jó nagyurakkal egy tálból cseresznyézni!”.Esetleg lóhúsozni sem.A köréje sereglett állatoknak viszont, akik irtó kivácsiak voltak, hogy mirõl beszélgetett világhíres rokonával, nagyhangon magyarázta:
  - A felséges úr megkegyelmezett az erdõ népének! Rábeszéltem, hogy egyelõre menjen csak vissza Afrikába, mert ott sokkal több a bozót a szavannán és a hõség mellett antilopbõség is van.A felséges királyúr beleegyezett.Ám halljátok, barátaim, itthagyott parancsát: ezentúl én fogom begyûjteni számára az adót! Aki nem adja meg az adót, annak majd ad õ és nem keveset!A róka hozzon hetente két fácánt, a farkas egy nyulat, a bagoly négy egeret…a többiek pedig amit tudnak, de ízleteset, oroszlánfogra méltót.
  Az állatok, fancsali képpel ugyan, de beleegyezõen bólogattak.Gyorsanugró Kázmér tekitélye nagyot ugrott a szemükben.A gólya elismerõen kelepelte:
  Mindig mondtam én, hogy az oroszlán oroszlán a talpán, nemhiába az Állatok Királya! Saját szememmel láttam: át tudja úszni a tengert és még azok a harapdálós cápák is elijedeznek tõle!

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Cicusok, akik lebuktak, miközben próbáltak elcsenni valamit

  Cicusok, akik lebuktak, miközben próbáltak elcsenni valamitVicces összeállítást láthatunk tetten ért macskákról, akik nem csak egy-egy finom falatot, hanem különféle tárgyakat is szívesen elcsennek. A falánk cicák szívesen eltulajdonítják a gazdájuk szendvicsét, süteményét, de a kenyér, a saláta, a müzli és perec sincs tőlük biztonságban, de akad köztök olyan is akinek az asztalon lévő toll tetszett meg. Gazdáik pedig jó pillanatban voltak jó helyen, így megtudták örökíteni kedvenceik trükkös és fondorlatos akcióit a kiszemelt tárgy vagy étel elcsenéséről. Úgy látszik a cicusok semmitől nem hátrálnak meg, ha valamit kiszemeltek maguknak.

 • Az óriáslazac lehet az elsõ kereskedelmi forgalomba hozott genetikailag módosított állat

  A lazac nem növekszik télen, és három év, mire teljesen kifejlõdik. Amerikai kutatóknak azonban sikerült úgy módosítaniuk genetikai anyagát, hogy másfél év alatt érje el végleges méretét.

 • DiCaprio álma az volt, hogy állatokkal foglalkozzon...

  Micsoda veszteség lett volna, ha Leonardo DiCaprio, a Titanic sztárja valóra váltja gyerekkori álmát. A sikeres színész kamaszkorában ugyanis állatokkal szeretett volna foglalkozni.

 • Dustin Hoffman minden éjjel a kutyáival alszik

  Los Angeles - Dustin Hoffman, a kétszeres Oscar-díjas színész büszkén vállalja kalandos életét, pikáns csajozós sztorijait. Arról is szívesen beszámolt a sajtónak, hogy egyszer nyilvános helyen szeretkezett. Mégpedig egy dj.-pultban bizonyította be férfiasságát, miközben a mulatozók tõle pár méterre táncoltak. Sõt a hármasban való szeretkezés és a drog sem maradt ki az életébõl. Kivéve az egyik - sztárok álatal is - felkapott kábítószert, a kokaint, merthogy arra allergiás volt. Úgy tûnik, a kutyaszõrre azonban nem, hiszen az Esõember sztárja egy interjúban beismerte, hogy annyira szereti a kutyusait, hogy egy ágyban alszik velük.

 • Kutyát téptek szét az éhes mókusok

  Mókusok szaggattak szét egy kóbor kutyát egy kelet-oroszországi település parkjában. A helyiek szerint – mivel az utóbbi idõben kevés toboz és erdei gyümölcs termett az erdõkben – a rágcsálók éhesek voltak, ezért „fanyalodtak” kutyahúsra.

 • Illegálisan szállították az oroszlánokat

  A nagyváradi állatkert leltározásakor fölmerült, hogy talán jogtalan volt annak a tizenhárom oroszlánnak az elszállítása, amelyeket tavaly fogadott örökbe a Yorkshire Wildlife nemzeti park.

 • Élõ ékszer: halmedál

  Peking - Eleven hal a legújabb ékszerdivathullám Kínában fiatal lánykák körében.

  A halat persze nem horgostul dugják a fülcimpájukba vagy akasztják damilostul a nyakukba. Egy kis mûanyag medálban rejtezik az eleven ékszer, vízben, némi haleledel és két oxigénbuborék társaságában. Él mint hal a vízben, de nem túl sokáig, három hónapig bírja ékszerlétét. A szavatosság leteltével a medál feltörése javallott és haltartalmának elengedése akváriumba, halastóba, vagy egyéb vízbe.

 • Csótánykirályt és termeszkirálynõt választottak Thaiföldön

  Bangkok 2008. augusztus 18., hétfõ (MTI/AFP) - Fajtája legnagyobb példányaként királynõnek "koronáztak" egy 7,1 centiméter hosszú termeszt a Bangkokban hét végén megrendezett "kártevõk csúcstalálkozóján".

 • Tigris sebesített meg az állatkertben

  Egy tigris megsebesített egy férfit a nagyszebeni állatkertben, miután a fegyelmezetlen látogató bedugta lábát az állatokat elkerítõ rács mögé.

 • Megúszta a büntetést, amiért nem gázolt macskát

  Hága - Büntetlenül megúszta egy holland férfi azt, hogy nem gázolt macskát, bár elsõre 20 ezer forintnyi összegre megbírságolták.

  Rotterdamban történt a nem baleset, még tavaly. A férfi autójával zöld lámpánál két teljes percet ácsorgott, mert - mint mondta - átengedett az úton egy macskát.

 • Karácsonyfaerdõk halaknak

  Karácsonyfaerdõt kapnak a halak több tóban az Egyesült Államokban. A már kidobott fenyõket olyan mesterséges tavakba süllyesztik, amelyek híjával vannak vízi növényzetnek. A cél az, hogy a kisebb halaknak legyen miben búcsókázniuk, elrejtõzniük.

 • Macska gyújtotta fel, kutya mentette meg a házat a tûztõl

  Egy mozgássérült asszony macskája tüzet okozott a lakásban, de különleges idomításban részesült kutyája megmentette azzal, hogy odavitte neki a telefont. Jamie Hanson harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a karján abban a tûzben, amelyben végül mindkét házi állata elpusztult.

 • Nyakbavaló macskakoponyából

  A moszkvai bíróság 7 ezer rubel (kb. 52 ezer forint) büntetés befizetésére kötelezte azt a másodéves egyetemistát, aki ittas állapotban halálra kínzott egy macskát.

 • Fosztogató medvék Komiban

  A kiéhezett medvék kimerészkednek az erdõbõl, és lakott településeken, sõt, a temetõkben keresnek élelmet a Komi Köztársaságban, mi több, egy állat egyenesen a fõvárosban, Sziktivkarban támadt egy fiatalemberre.

 • Kutya rontott rá egy kislányra Baranya megyében

  Súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba azt a kislányt, akit kutya harapott meg kedden délután egy Baranya megyei településen. A rendõrség vizsgálja az esetet.

 • Minden reggel gazdáját keresve járja végig a buszt az elhagyott kutyus

  Minden reggel gazdáját keresve járja végig a buszt az elhagyott kutyusKét hete várja vissza gazdáját Kínában egy elhagyott kutya, aki minden reggel megjelenik a buszvégállomáson, és átvizsgálja az érkező járatot, amelyre 15 napja gazdája utoljára felszállt. A bájos kis keverék éjszakára a környéken húzza meg magát, majd másnap reggel megint a buszok körül járőrözik, a beérkező járművekre felszáll, minden ülést alaposan megszaglászik, és nyüszítve várja a gazdáját, aki feltehetően soha nem jön már vissza érte. Egyelőre azt sem tudni, hogy a Huang Huangnak elkeresztelt jószág kié volt, és hogy maradt magára.

 • Kacsacsalád az alagútban

  Egy kacsacsalád adott munkát a bázeli hatóságoknak a hét végén. Legalább tucatnyi rendõr, tûzoltó és határõr volt kénytelen kivonulni a St. Johann-alagúthoz, ugyanis egy eltévedt kacsamama totyogott be nagy bõszen a gépkocsik által használt létesítménybe, nyomában kilenc csemetéjével.

 • Alvin és a mókusok

  Mire van szüksége egy zenésznek, ha éppen nincs pénze, nincs ihlete és nincs kedve semmihez? A válasz mostantól egyértelmû: három kismókusra, akik rátalálnak a muzsikus elhanyagolt, rendetlen otthonára, beköltöznek hozzá, és mindent azonnal átalakítanak maguk közül. Dave (Jason Lee) elõször tiltakozik. Aztán belenyugszik. Végül nagyon örül nekik: a szégyellõs Theodore, a zseniális Simon és az ügybuzgó Alvin ugyanis nemcsak mókás mókusnak bizonyul, hanem az évszázad zenei sikercsapatának is.

 • Holtan született meg Lulu, az orrszarvú borja

  Budapest - Halva született Lulu, a fõvárosi állatkert széles szájú orrszarvújának a borja. Az elõzetes állatorvosi vélemény szerint a kicsi még világra jötte elõtt megfulladt.

 • Kötelezõ lesz a kutyák és a macskák sterilizálása

  Kalifornia lehet az egyetlen amerikai állam, ahol kötelezõvé teszik a kutyák és a macskák sterilizálását, miután a képviselõk elfogadták az errõl szóló törvényt. Az állattenyésztõk és az állatjogi aktivisták máris éles vitát folytatnak a jogszabályról.