2024.04.19. - Emma

Még mindig puszít az olaj Mexikóban

A BP megsérült olajkútjából tavaly kiszivárgott olaj még mindig megtalálható a Mexikói-öböl fenekén - közölte egy amerikai tengerbiológus szombaton egy washingtoni tudományos konferencián. A tudósok több ezer négyzetkilométernyi területet vizsgáltak át a tengerfenéken. Videofelvételeiken olajba fullad állatokat lehetett látni.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kutatás eredményei arra utalnak, hogy az öböl rehabilitációja sokkal lassabban zajlik, mint azt eddig gondolták.Samantha Joye tengerbiológus, a Georgia Egyetem professzora egy washingtoni tudományos konferencián mutatta be a Mexikói-öböl fenekérõl tavaly év végén készített felvételeket, amelyek közül az utolsó decemberben készült. A bemutatott felvételeken azt lehetett látni, hogy a tengerfenéken még mindig nagy mennyiségben van jelen a BP kútjából szivárgott olaj, több kilométernyire a baleset helyszínétõl.

A professzor felvételein elpusztult tengerfenéken élõ állatokat lehetett látni, amelyeket a kiszivárgott olaj öl meg. Elmondása szerint olyan csõférgeket látott a tengerfenéken, amelyek annyira teli voltak olajjal, hogy megfulladtak.

Joye elmondása szerint az olaj kémiai összetételének vizsgálata bebizonyította, hogy az a BP-kútból származott. A kutatás alatt több mint száz helyrõl vettek mintát a tengerfenékrõl, és nagyjából hat tonnányi iszapot mozgattak meg. Joye, amikor a sajtótájékoztatón az átkutatott terület nagyságáról kérdezték elmondta, hogy a kúttól több mint száz kilométernyi távolságban is vizsgálták a tengerfenéket.

Az olajszennyezéssel foglalkozó amerikai kormányzati fõmegbízott korábban azt állította, hogy 2012-re a Mexikói-öböl már szinte teljesen fel fog épülni a szennyezésbõl. Korábbi kutatások pedig azt állították, hogy a tengerfenékre ragadt olaj nagy részét mikrobák elpusztították. Joye szerint azonban legfeljebb az olaj tíz százalékát ették meg "mágikus mikrobák".

A Deepwater Horizon nevû olajfúrótorony egy április huszadikán történt, 11 halálos áldozatot követelõ robbanás után két nappal süllyedt a tengerfenékre. A sérült kútból 4,9 millió hordónyi (780 millió liter) olaj ömlött a tengerbe, ami az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozta.


Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra