2024.04.20. - Tivadar

Elhíznak és ellustulnak az amerikai grizzlyk

Az Egyesült Államok nyugati államaiban élõ grizzlyk egyre hájasabbak és lustábbak a természetvédõk szerint. A jelenség oka a populáció hirtelen megnövekedése, ami miatt egyes medvék kiszorultak az eredeti élõhelyükül szolgáló Sziklás-hegységbõl az ember közelébe, ahol terített asztal várta õket.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Jamie Jonkel, a Montanai Halas- és Vadaspark medveszakértõje szerint a medvék falánksága és lustasága a mûvi környezetre vezethetõ vissza. A grizzlyk ugyanis kukoricát és zöldséget habzsolnak a szántókon, és egyre inkább elhíznak ezáltal.

A szürkemedvék medvék száma az elmúlt években 603-ra duzzadt a Yellowstone Nemzeti Parkban, ami csaknem háromszorosa az 1970-es évek populációjának. Az állomány robbanásszerû növekedése versengést okozott a korlátozott természetes táplálékkínálatért, így bizonyos medvéknek odébb kellett állniuk, ha nem akarták, hogy felkopjon az álluk.

A vadon élõ medvék azonban nem mindig tudnak problémamentesen az ember közelében élni. A medvetámadások száma megnövekedett, két embert halálra marcangoltak Montana, illetve Wyoming államban. Mintegy negyvenöt medvét pedig lelõttek, mert túl közel merészkedtek vadászokhoz vagy természetvédelmi õrökhöz.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra