2024.03.29. - Auguszta

Újra itt a májmételykór

A sok csapadék miatt ugyanis jelentkezhet náluk a heveny májmételykór. Pocsolyákat, sekély vizeket, valamint a nedves környezetet kedvelõ állataink, a törpe iszapcsigák az idén olyan területeken is elszaporodtak, ahol korábban nem fordultak elõ.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Önmagában ez még nem lenne olyan nagy baj, azonban nálunk a törpe iszapcsiga a májmétely fejlõdéséhez nélkülözhetetlen köztigazda, ami fokozott veszélyt jelent a legeltetett juhokra, kecskékre, szarvasmarhákra, de a vadon élõ kérõdzõkre is.

A paraziták roncsolják a májszövetet, az epeereket és a máj vérereit, ezáltal vérveszteséget is okoznak, de toxikus hatásuk is van. Ha a juh szervezetében mintegy 50, a szarvasmarháéban pedig 250 májmétely van, ez már tünetekkel járó megbetegedést okoz. A kór heveny formája fõként juhok és fiatal szarvasmarhák között a nyár végi, kora õszi kései legeltetés után néhány héttel jelentkezik, ilyenkor legnagyobb az esélye a tömeges fertõzõdésnek. A heveny májmételykór átlagos években októberben a leggyakoribb, de idén már korábban jelentkezett. Az állatok enyhén lázasak, bágyadtak, étvágytalanok, gyorsan lesoványodnak, gyakori a has térfogatának megnövekedése. Szájuk nyálkahártyája sápadt, a máj tájéka nyomásérzékeny, gyakori a sárgaság is. A betegek állapota fokozatosan romlik, egy-egy állat hirtelen elpusztul, de az elhullás tömeges is lehet. A heveny kór akár három-négy nap alatt végezhet a birkával.

A betegség lehet lassúbb lefolyású is, 4-6 hétig eltarthat, ilyenkor a tünetek enyhébbek, azonban gyakoribb a hasmenés. Amikor az állat nem tömegesen és nem egyszerre fertõzõdik, hanem kisebb mértékben és folyamatosan, akkor a tünetek csak késõbb, a téli hónapokban jelentkeznek. Olyankor szintén csökken az étvágy, az állatok vérszegények, a gyapjú tompa fényû és szakadékony, juhokon az áll alatt, szarvasmarhákon a lebernyegben és a has alatt ödémás beszûrõdések keletkeznek.

A betegség megállapítása nem mindig könnyû, hiszen a tünetek nagyon sok betegségnél láthatók. Bélsárvizsgálattal nagy biztonsággal csak az idült májmételykór diagnosztizálható. A betegség megelõzhetõ, ha nagyobb gondot fordítunk a legelõk vízállásos területeinek felderítésére, megszüntetésére. A betegség heveny fellépése esetén különösen indokolt a gyors beavatkozás, a legelõ állomány áttelepítése.

Azokon a területeken, ahol a májmételykór a korábbi években is rendszeresen elõfordult, esõs nyarak után mindenképpen célszerû a legeltetett állomány féregtelenítése. Ha a kezelést a legelõ állatoknál végeztük, az állományt a fertõzött legelõrõl azonnal el kell távolítani, majd nyolc hét múlva a kezelést meg kell ismételni. Javasolt a téli bélsárvizsgálat, és fontos, hogy petéket ürítõ, fertõzött állat semmiképpen ne kerüljön ki tavasszal a legelõre.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra