2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Fosztogató medvék Komiban

A kiéhezett medvék kimerészkednek az erdõbõl, és lakott településeken, sõt, a temetõkben keresnek élelmet a Komi Köztársaságban, mi több, egy állat egyenesen a fõvárosban, Sziktivkarban támadt egy fiatalemberre.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A köztársaság legkülönbözõbb vidékein láttak az utóbbi idõben éhes medvéket a lakott települések közelében.

Zelenyec településen például egy ötemeletes lakóház kukáiban turkált, Palevici faluban pedig bemászott a kerítésen át az egyik ház körüli konyhakertbe, és ott gondosan kiásta és felfalta az összes sárgarépát. Az utóbbi falu polgármestere egyenesen felszólította a helybelieket, hogy sötétben lehetõleg ne menjenek az utcára.

Másutt a temetõt nézték nagy hûtõnek: feltúrták a sírokat, és az elhunytak maradványaiból lakmároztak. Verhnyij Csovban két asszony a temetõben egy közeli sírnál árnyékot látott, azt hitte, valaki ápolja a sírt. Csak amikor közelebb értek, látták meg, hogy egy medve táplálkozik, félredobálva a megboldogult ruháit. A két nõnek szerencséje volt: velõtrázó sikoltozásuktól az állat megijedt és kereket oldott.

A Moszkvszkij Komszomolec szerint Komiban, akárcsak Oroszország legtöbb más vidékén a hosszú nyári hõség és aszály következtében nem sok élelem maradt a vadállatoknak, alig termettek bogyók és kevés volt a gomba. Márpedig a szakértõk szerint éhesen a medve nem tudja megkezdeni téli álmát, amelyhez bizonyos zsírréteget is kell növesztenie. A vadõrök minden igyekezetük ellenére sem tudják jóllakatni a teljes állományt. Így egy-egy helyrõl egyes medvék elvándorolnak, mások téli álomra hajtják a fejüket, megint mások vadászok és vadorzók áldozatává válnak, néhány pedig arra kényszerül, hogy maga gondoskodjon élelemrõl.

A helyi illetékesek szerint nincs lehetõség arra, hogy az állatok lakott településeken való megjelenésének ürügyével túl sok állatot lõjenek ki. Minden egyes példány kilövéséhez külön engedély szükséges. Veszély esetén a dokumentum ingyenes, míg egyébként több mint húszezer forintnyi összegbe kerül.

Oroszországban bizonyos megkötésekkel lehet medvére vadászni, s még csak most készül a kormány korlátozni a vadászatot a szaporodási idõszakra.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra