2024.03.19. - József, Bánk

Kis veszedelem a szélesorrú békagyík

Magyarországon elõször mutatják be a szélesorrú békagyíkot a Fõvárosi Állat- és Növénykertben – olvasható közleményükben. A világon csak három állatkertben, Európában egyedül Budapesten látható hüllõk bizarr különlegessége, hogy veszély esetén támadójukat vérrel lövik szemen.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Újabb érdekes állatfajjal gyarapodott a Fõvárosi Állat- és Növénykert. A szélesorrú békagyík (Phrynosoma platyrhinos) nevû, az Egyesült Államok középnyugati-nyugati államaiban és Mexikó északi részén õshonos hüllõfajról van szó, amely korábban még sosem volt látható a magyar fõváros állatkertjében. Az aprócska, 10-12 centiméteres hüllõt most elõször láthatja a magyarországi közönség. Egyébként más állatkertekben is igen ritkán látható fajról van szó, Budapesten kívül csak Nashville és Fort Worth városok állatkertjeiben mutatnak be ilyen állatokat.

A természettudósok eddig 14 különbözõ békagyík fajt fedeztek fel. Ezek közül a szélesorrú békagyík viszonylag kevéssé ismert fajnak számít. Az állat a sivatagi életmódhoz alkalmazkodott: kiválóan érzi magát a vízben szegény, száraz környezetben, és jellegzetes mintázata is azt szolgálja, hogy a sivatagos területeken könnyen beleolvadhasson a környezetbe. A békagyíkok tápláléka elsõsorban hangyákból éspedig leginkább aratóhangyákból (Pogonomyrmex sp.) áll, de étlapjukon termeszek, bogarak és szöcskék is szerepelnek.

A békagyíkok különleges, már-már bizarr jellegzetessége, hogy veszély esetén támadójukat vérrel spriccelik le, s általában szemre céloznak. A különleges védelmi mechanizmus alapja az, hogy az állat szeme sarkában a szervezet keringési rendszerének részeként olyan véredények alakultak ki, amelyek fala a vérnyomás fokozódása esetén átszakad, az akár másfél méterre kispriccelõ vért pedig a támadó gyakran éppen a szeme közé kapja. Ez rendszerint elbizonytalanítja a ragadozókat, így a békagyíknak esélye nyílik arra, hogy kereket oldjon.

A három békagyíkot augusztus közepén szerezte be az állatkert, ám az elmúlt hetekben a közönség még nem láthatta õket, hiszen az újonnan érkezett állatok elõször a látogatók elõl elzárt karanténállomásra kerültek. Végleges helyüket a Pálmaház egyik terráriumában alakították ki, így az érdeklõdõk most ott tekinthetik meg õket.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra