2024.04.25. - Márk

Knut mostoha sorsa

Már a politikába is begyûrûztek a berlini állatkert népszerû jegesmedvéjének mostoha sorsa által vert hullámok, miközben internetes fórumokon a park bojkottjára buzdító felhívások keringenek.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Knut, a vita fõszereplõje nemrég új kifutóba került, miután a régit kinõtte. Új helyét három idõs nõstény jegesmedvével kell megosztania - õk azonban meglehetõsen nyersen bánnak a jövevénnyel. A domináns "öreglányok" (mindegyik legalább húszéves) éreztetik Knuttal, ki az úr(nõ) a háznál: fenyegetõ tartást vettek föl, egyikük pedig bele is harapott a fiatal hím medve nyakszirtjébe, aki a meglepetéstõl hanyatt esett, bele a vízbe.

A nemzetközi mércével nem éppen tágas jegesmedve-kifutót a nõstények uralják: bejárják az egész területet, miközben Knutnak csak egy kiszögellõ sziklaperemen jut hely. Onnan lesi félénken a többieket - a látogatóknak pedig szinte megszakad a szívük a látványtól. Sok kisgyerek sírva fakadt a jegesmedvék kifutója elõtt - írta a Der Tagesspiegel.

A berlini újságnak nyilatkozó Claudia Hämmerling (Zöldek) az erõsödõ felháborodást meglovagolva már azt követelte, hogy az állatkert felügyelõ bizottsága bocsássa el Bernhard Blaszkewitz igazgatót. Egyúttal felszólította a szenátust (a tartományi kormányt), hogy kösse feltételekhez az évi 7 millió eurós támogatás átutalását az állatkertnek.

A lap megkereste "Knut-ügyben" Else Poulsent is. A nemzetközi hírû medveszakértõ, aki állatkerti menedzserként és számos szakkönyv szerzõjeként több kitüntetésben részesült már, úgy véli: Knut rosszul néz ki, testtartása aggodalomra ad okot. Bundája megritkult, foltokban kilátszik a bõre, korához képest fejletlen az izomzata. Mindez nyilvánvalóan az átélt stressz következménye - vélte a kanadai szakértõ.

Poulsen szerint természetes, hogy a három nõstény agresszívan viselkedik a kifutó új lakójával szemben. "A szabadban élõ nõstények ösztönösen félnek a közelükbe kerülõ hímektõl. Ott ki tudnak térni elõlük - az állatkerti kifutó azonban zárt (és meglehetõsen szûk) hely. Ezért a három nõstény zárt csoportként, mint holmi banda lép fel Knuttal szemben, ez pedig nem jó" - fogalmazott Poulsen.

Szerinte a park igazgatóságának mindenképpen változtatnia kellene a helyzeten. "A kifutó túl kicsi négy felnõtt jegesmedve számára, a tartási körülmények monotonok, a medvék egész nap unatkoznak - holott alapvetõen intelligens állatok. Agyukat állandóan foglalkoztatni kell, például azzal, hogy az eleséget dobozokba, gömbökbe rejtve kapják: maguknak kell rájönniük, hogyan férhetnek hozzá a csábítóan illatozó falatokhoz.

Ez azért is jó, mert addig sem egymással vannak elfoglalva, amíg kiszedik a rejtekhelyrõl a fejadagjukat" - tanácsolta a berlini kollégáknak a kanadai medveszakértõ.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra