2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Tüskéshátú menyasszony

Böki, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark fehérfarkú sül fiúja tavaly maradt magára: az állatkert hosszasan keresgélt számára megfelelõ társat, míg végül Csehországban ráleltek a Líza nevû nõstényre, az új tüskéshátú menyasszonyra.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A süllány megérkezése óta már együtt is él Bökivel. A miskolci létesítmény 1997 óta tart fehérfarkú sülöket, az állatok rendszeresen szaporodtak is. A legutóbbi pár azonban nem nevelt kölyköt, a nõstény tavaly tavasszal el is pusztult. Az új fiatal süllány a csehországi Liberec állatkertjébõl érkezett a jászberényi állatkert közremûködésével.

Az ötéves Liza a kötelezõ karanténidõ letelte után, az állatok világnapján mutatkozott be a nagyközönségnek. Már kezdi megszokni helyét, így egyre gyakrabban mutatkozik az odúján kívül is. Szerencsére Bökivel, a hímmel az elsõ perctõl kezdve barátságosan fogadták egymást, így ha minden rendben megy, a jövõben ismét kis sülöknek örülhet az állatkert és a látogatók.

A fehérfarkú sül (Hystrix indica) Dél-Ázsia és a Közel-Kelet ritkás erdeiben, bozótosaiban és füves térségeiben sokfelé elõfordul. A nagytermetû rágcsáló legszembetûnõbb jellegzetessége a testét borító tüskék, amelyek kiváló védelmet nyújtanak a ragadozók ellen, és többnyire még a leopárdot is visszariasztják a támadástól.

A sül tüskéi egyébként eltérõ hosszúságúak: ha veszélyben érzik magát, a teste elülsõ részén lévõ hosszabb tüskéit felmereszti, így nagyobbnak tettetve magát próbálja elijeszteni a támadóit. Ha a ragadozó ennek ellenére sem tágít, akkor a sül hátat fordítva és tolatva a hátsó rövidebb, ám jóval erõsebb, hegyes tüskéit használja riasztásként.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra