rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Túrógombóc, szilvásgombóc

 • Share on Tumblr

  Fiatalember ballagott az úton, vállán tarisznyával. Úgy lógatta az orrát, mintha éppen néhány perce rabolta volna ki hét vizipisztolyos viziördög, vagy más hasonló szerencsétlenséget akasztott volna nyakába a balsors.

  A sasszemû varázsló már messzirõl látta, hogy ennek az embernek nagy búja-baja lehet. Kíváncsiságában macskává változtatta magát. Pompás öltözetû, délceg kandúrrá. Elõhipphoppolt egy négy lovas hintót is, kocsissal a bakon, - no, ez a kocsis, mielõtt emberformájú lett volna, még a varázsló cicájaként nyalogatta a tejfölt az útiköcsögbõl. A hintóval odahajtatott a cicavarázsló a szontyolodott mellé és bemutatkozott:

  - Gróf dorombolóföldi Feketecsizmás Nagybajuszos Mátyás vagyok. Merre tart az úr? Tart-e még, amit a tarisznyában tart?

  - Magam sem tudom hova, merre… - válaszolta szomorúan a fiatalember.Talán az akolba, talán a pokolba… A nevem: Kerékkövetõ János. Hej, cudar élet, oda a házam, oda feleségem, pedig milyen felségesen fõz az a feleség! Meg süt is! Most megyek világgá…talán valahol jóllakhatok túrógombóccal!

  A cicaalakot öltött kíváncsi varázsló e szavakra még kíváncsibb lett:

  - Mi történt a feleségével, orrlógató uram?! A túrógombóc jó a bánat ellen?! Ezt eddig nem is gyanítottam!

  Az emberbõl nehezen jött a további szó, de a varázsló hintójába invitálta, megvendégelte fokhagymás kolbásszal, kerek cipóval, - és lassan-lassan kihúzta belõle az igazságot. Ez az ember arra kérte otthon feleségét, hogy fõzzön neki túrógombócot, de az az elvetemült nagykontyos feleség e kérésnek csak felét teljesítette: gombócot fõzött, de szilvásat! Ezen õ, a férj, nem nevetett, a gombócból nem is evett, szoknyás feleségével összeveszett, nem félig, egészen, túrógombóctalanságában kabátját begombolta, kalapját fejére tette, - és nekivágott a világnak.

  A varázsló macska alakjában is jót nevetett a dolgon, - de csak magában. Ezer kolomp, hol a bolond? Piti-pata, száz ló, rúgós, - megér csacska csetepatét gombóc, akármilyen túrós?! Arra gondolt: helyre kell billenteni e férjecske eszét, amíg nem késõ. Ha kell, akár némi varázslat segítségével…

  Hamarosan megállt a hintó, mert meg kellett állnia.Az út porában medve bõgött, bömbölt, könnyezett, kesergett fülkínzóan.Kiszálltak a hintóból, kérdezgették a bundást: mi lelte?
  Kiderült: összeveszett feleségével, a kedves és hûséges medveanyóval, mert az málnás lepénnyel várta õt mézes lepény helyett! Õ ugyan mindkettõt szereti, de a mézeset jobban…
  Most ezért bõg bele a világba…

  - Jobban tennéd, ha hazamennél kibékíteni feleséged! A lepény nem túrógombóc…Szamárságon vesztetek össze! - korholta a medvét János.

  A medve erre brummogott, brümmögött, tûnõdött, eleinte nem akart hazamenni, de, amikor hárman egyesült erõvel letólták az útról, mégiscsak elindult barlangja felé.

  Megettek a kerekek egy-két kilométert, lehet, többet is. Nyulacska makogott-búslakodott elõttük az úton. Megálltak a hintóval, nem akartak keréklaposított nyuszit csinálni. Kérdezgették tõle: mi a baj, s nagyobb-e az, mint tavaly? Kiderült, hogy be miért borult.A nyuszi felesége ebédre káposztát tett férjeura elé, a megrendelt sárgarépa helyett.
  Emiatt a férj összeveszett szépfülû-szépszemû feleségével, ezért bánkódik most az út közepén.

  - A káposztát talán nem szereted?! - csodálkozott János. A válasz felfedte, hogy szereti a nyuszi, nagyonis, de ha egy nyúlférj sárgarépát rendel, répa sárguljon az asztalon!

  - Lógófülû szamárság ez! - méltatlankodott János. A káposzta nem túrógombóc… Ilyen csipcsup dolgon összeveszni! Nem szégyelled magad?! Fuss haza, békítsd meg a feleséged! Ne késlekedj: amott jön egy oktondi rókafeleség, annál meg nyulat rendelt a férj ebédre…

  Megijedt a nyúl, úgy elfutott haza, feleségbékítésre, mint a nyúl, sõt még annál is jobban.
  Továbbhintózott János a cicaelõkelõségnek tûnõ varázslóval. Egyszercsak látják: szoknyás ördög ül az út közepén és szívet-agyat megrázóan visít, de úgy, hogy minden madarat elijeszt a környékrõl. Megállították a hintót, leszálltak róla, tudakolták a patás asszonyság kesergõ fülrémítgetéseinek okát. Kissé csendesedett az ördögasszony, elhüppögte mit parancsolt neki keménybõrû, hatalmasszarvú férje: hozzon neki a pokolba, a legnagyobb üstbe, egy makacs, semmiségért mérgeskedõ férfiembert, aki életepárjával képes összeveszni azon, ha túrógombóc helyett szilvásgombócot talál a tányérján. Hol talál õ ilyen nagyranõtt fülû, csodaszamár embert?!

  Megvakarta János a saját fejét, tûnõdött kicsikét, de azután magabiztosan válaszolt:

  - Ilyen embert, biztosítom, az egész földtekén sem talán, szépséges szarvú jóasszony! Magam egyszer ismertem egy ilyet, de annak már megjött az esze! Menjen haza a pokolba és mondja csábos mosollyal férjecskéje szemébe a földi közmondást: “AHOL NINCS, OTT NE KERESS!”

  Feltápászkodott az ördögasszony, köpött egy kénkövesen cifrát, majd pedig elsétafikált a pokol felé. János pedig így szólt a cicagrófhoz, dorombolóföldi Feketecsizmás Nagybajuszos

  Mátyáshoz:

  - Azt javasolom, gróf uram, hogy ne cicázzunk tovább az idõvel! Jöjjön velem haza, legyen a vendégem fínom szilvásgombócra. Bár nem tudom, hogy a cicák szeretik-e az ilyesfélét…

  Abban a pillanatban a varázsló visszaváltozott emberré és a meghökkent, leesett állú, nagyranyílt szemû Jánosra nevetett:

  - Ne féljen, Kerékkövetõ János úr! Szeretem a szilvásgombócot is, nem csak a túrógombócot. A kocsisom meg, látja, e pillanatban visszaváltozott cicává. Gondolom, neki is akad valami az úr kamrájában: vagy egér vagy szalonna.

  Megfordult a hintó, mentek visszafelé, de késõbb János is megfordult-megperdült az ebédlõasztalnál, amikor vendégével hazaérkezett. A szilvásgombócok mellett ugyanis, külön tálon, remek túrógombócok büszkélkedtek, gömbösködtek. Kapott is ám puszikat János felesége! Férjecskéje megtanulta már, hogy a családi béke még a családi asztal hívogató túrógombócainál is fontosabb…

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Krokodilfogás Frankfurtban

  Egy háromméteres krokodilt találtak szombaton a németországi Frankfurtban. Miután egy autós telefonált, a rendõrséget felfedezte a 65 éves, 170 kg-os állatot a német pénzügyi fõváros egy ipartelepénél - közölte a hatóság szóvivõje.

 • Meghívó: Civil kerekasztal - Szeretetcsoki órák

  Az Orpheus Önkéntes Közösség és a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal közösen Civil kerekasztal beszélgetést tart, ahol lehetőség lesz a résztvevők számára, hogy a pedagógusokkal közösen teremtsen értéket a szabadidős programok fontossága kapcsán. Regisztrálni (további civil szervezetek tagjainak, illetve segítő önkénteseknek, résztvevőknek) a +36-20/929-8181-es számon a programot megelőző napig munkanapokon 9-11 óra között lehet.

 • Mikrochipeket kapnak az orosz kutyák

  A csúcstechnológia segítségével akar rendet tenni a moszkvai kóbor kutyák világában a városi vezetés: az állatok bõrébe a legfontosabb adatokat tartalmazó mikrochipeket ültetnek.

 • Megkezdõdött a 13. birkanyíró világbajnokság

  Bjerkreim - A norvégiai Bjerkreimban csütörtökön kezdetét vette a 13. birkanyíró világbajnokság, amelynek keretében a 28 országból érkezett versenyzõk 2700 juhot szabadítanak meg gyapjától, hogy eldöntsék, melyikük a legjobb ebben a szakmában.

  A skandináv ország délnyugati csücskében lévõ városban vasárnapig zúgnak a nyírógépek, csattognak az ollók, és - ez a harmadik kategória - válogatják a gyapjút a résztvevõk.

 • Kutyáikkal ölették meg sertéseiket

  Külföld - Letartóztatták azt a nõt és lányát, akik kutyáikat használták a saját farmjukon felnevelt sertések megölésére. Janice és Ashley Ramireznek ezen kívül kétezer dolláros büntetést is kell fizetnie az állatvédõ szervezet számára.

 • El akarta altatni kutyáját - eljárás indult a gazda ellen

  A Budapesti Rendõr-fõkapitányság (BRFK) eljárást indított egy budapesti nõ ellen, aki állatorvossal indokolatlanul akarta elaltattatni kutyáját.

 • Robbie Williams koncertje zavarja a denevéreket

  Német állatvédõk tiltakoznak a brit popsztár Muengersdorf-i fellépése ellen, mivel a koncert megzavarná egy igen ritka és védett denevérfaj nyugalmát.

 • 5,2 méter hosszú a legnagyobb aligátor

  Igazi szörnyet emeltek ki a vízbõl floridai halászok Halloween ünnepén. A rekordméretû, több mint ötméteres hüllõ a Washington-tóban élt.

 • Karácsonyi izzók miatt került orvoshoz a kutya

  Életmenõ mûtétet kellett elvégezni egy kutyán, amelyik felfalta gazdái karácsonyi izzóit. Az állatorvost is meglepte az eset.

 • Kalapáccsal ölte meg a malacokat

  Keddre virradóan szörnyû látvány fogadta az egyik zagyvarékasi gazdát, mikor kiment az állatait ellátni.

 • Patkányharapásért fizet kártérítést a gyorsétterem

  Patkány harapott meg egy diákot a McDonald's egyik kínai éttermében, a gyorsétterem-láncnak emiatt 2200 jüan (54 ezer forint) kártérítést kell fizetnie.

 • Indul a tavaszi madárles: fehér gólya, kakukk, sarlósfecske, füsti fecske

  Budapest - A fehér gólya, a kakukk, a sarlósfecske és a füsti fecske megfigyelésére biztatja a családokat, iskolai osztályokat és madárbarátokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely márciusban indítja idei Tavaszi madárles programját.

 • Melegszik a Tanganyika-tó

  Szinte "felforrt" az elmúlt 90 év alatt a Tanganyika-tó vize Afrikában: a világ második legnagyobb víztömegû tavának vize legalább 1500 éve nem volt ilyen meleg, a tó élõvilága veszélyben forog - hívta fel a figyelmet egy tanulmány.

 • Adó 1% felajánlása Állatvédelemre

  Adó 1% felajánlása ÁllatvédelemreA négylábú védencek nevében is hálásan köszönjük mindazok támogatását, akik adójuk 1%-ának felajánlásával az állatok mentését segítik. Angyalaink nélkül a gazdátlan négylábúak nem juthatnának védelem alá, az állatvédelmi tevékenység az adó egy százalékának felajánlása nélkül nem lenne ilyen eredményes. Az Orpheus Gazdikeresõ Programja havi átlag 30-50 állatot juttat új, szeretõ gazdihoz, jelenleg rengeteg otthon nélküli állat várja a segítséget. Minden állatmentõ tevékenységkor a hála a segítõk felé irányul, akik nélkül a feladatok megoldatlanok maradnának. Köszönjük!

 • Lelkes Miklós: Kardoskarmos Marci vándorlása

  Kardoskarmos Marci cica volt, kandúr. A Marci nevet gazdájától, Tyúkkergető Jakabtól kapta, a Kardoskarmost viszont ő ajándékozta magának. Egy napon azzal állt elő gazdájánál, mikor az megállt a két lábán:

 • Peking 2008: két vakvezetõ kutyát ajánlott fel egy kínai város a paralimpiai csapat részére

  Peking - Két vakvezetõ kutyát ajánlott fel egy kínai város a nemzeti paralimpiai csapat részére.

  Kínában mindössze hat személy életét könnyíti meg a vakvezetõ kutya - közölte az Új Kína hírügynökség, hivatkozva Vang Csing-jüre (Wang Jingyu), aki 2004-ben alapította meg Talienben (Dalian) az ország elsõ kutyaképzõ iskoláját.

 • A kutyasétáltatás jobb családi program a közös étkezésnél

  A közös kutyasétáltatás még a közös étkezésnél is jobb a családi élet minõsége szempontjából - állítják brit kutatók.

 • Több száz harapással ölte meg gazdáját a kutyafalka

  Saját kutyái marcangoltak szét egy ohiói férfit, akinek holttestén több száz harapásnyomot találtak.

 • Leguánt fogtak a fõvárosban

  Budapest - Leguánt fogtak a fõváros XI. kerületében, az állatot visszaadták a gazdájának - tájékoztatta Both Zoltán hüllõszakértõ, vadállatbefogó szerdán az MTI-t.

  A leguán augusztus elején szökött meg a gazdájától, majd kedd este egy szomszéd vette észre az egyik fa tetején a 15 méter magasban lévõ állatot - mondta Both Zoltán, aki a tûzoltók segítségével hozta le a másfél méteres leguánt a fáról; majd - mivel tudták bizonyítani, hogy nem csempészték, hanem vásárolták - visszaadta tulajdonosának.

 • Kutyavásárlás előtt van néhány fontos dolog...

  Kutyavásárlás előtt van néhány fontos dolog...Egy kutya kiváló társ és hűséges barát egyben de NEM tárgy és robot, szüksége van egy szeretetteljes falkára akiknek tagjai szeretik, odafigyelnek rá és gondoskodnak róla. Mielőtt kutyát vásárolnánk vagy fogadnánk örökbe gondoljuk át a következőket: Fontos: a kutyát magunkhoz vesszük, mely döntés az állat élete végéig kell, hogy szóljon! Nincs apelláta, nem lehet a megvásárolt házi kis kedvencet megunni, kitenni, szélnek ereszteni! A háziállatokért az ember a felelős, nem is akárhogyan, büntető jogilag és erkölcsileg is...