rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Túrógombóc, szilvásgombóc

 • Share on Tumblr

  Fiatalember ballagott az úton, vállán tarisznyával. Úgy lógatta az orrát, mintha éppen néhány perce rabolta volna ki hét vizipisztolyos viziördög, vagy más hasonló szerencsétlenséget akasztott volna nyakába a balsors.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  A sasszemû varázsló már messzirõl látta, hogy ennek az embernek nagy búja-baja lehet. Kíváncsiságában macskává változtatta magát. Pompás öltözetû, délceg kandúrrá. Elõhipphoppolt egy négy lovas hintót is, kocsissal a bakon, - no, ez a kocsis, mielõtt emberformájú lett volna, még a varázsló cicájaként nyalogatta a tejfölt az útiköcsögbõl. A hintóval odahajtatott a cicavarázsló a szontyolodott mellé és bemutatkozott:

  - Gróf dorombolóföldi Feketecsizmás Nagybajuszos Mátyás vagyok. Merre tart az úr? Tart-e még, amit a tarisznyában tart?

  - Magam sem tudom hova, merre… - válaszolta szomorúan a fiatalember.Talán az akolba, talán a pokolba… A nevem: Kerékkövetõ János. Hej, cudar élet, oda a házam, oda feleségem, pedig milyen felségesen fõz az a feleség! Meg süt is! Most megyek világgá…talán valahol jóllakhatok túrógombóccal!

  A cicaalakot öltött kíváncsi varázsló e szavakra még kíváncsibb lett:

  - Mi történt a feleségével, orrlógató uram?! A túrógombóc jó a bánat ellen?! Ezt eddig nem is gyanítottam!

  Az emberbõl nehezen jött a további szó, de a varázsló hintójába invitálta, megvendégelte fokhagymás kolbásszal, kerek cipóval, - és lassan-lassan kihúzta belõle az igazságot. Ez az ember arra kérte otthon feleségét, hogy fõzzön neki túrógombócot, de az az elvetemült nagykontyos feleség e kérésnek csak felét teljesítette: gombócot fõzött, de szilvásat! Ezen õ, a férj, nem nevetett, a gombócból nem is evett, szoknyás feleségével összeveszett, nem félig, egészen, túrógombóctalanságában kabátját begombolta, kalapját fejére tette, - és nekivágott a világnak.

  A varázsló macska alakjában is jót nevetett a dolgon, - de csak magában. Ezer kolomp, hol a bolond? Piti-pata, száz ló, rúgós, - megér csacska csetepatét gombóc, akármilyen túrós?! Arra gondolt: helyre kell billenteni e férjecske eszét, amíg nem késõ. Ha kell, akár némi varázslat segítségével…

  Hamarosan megállt a hintó, mert meg kellett állnia.Az út porában medve bõgött, bömbölt, könnyezett, kesergett fülkínzóan.Kiszálltak a hintóból, kérdezgették a bundást: mi lelte?
  Kiderült: összeveszett feleségével, a kedves és hûséges medveanyóval, mert az málnás lepénnyel várta õt mézes lepény helyett! Õ ugyan mindkettõt szereti, de a mézeset jobban…
  Most ezért bõg bele a világba…

  - Jobban tennéd, ha hazamennél kibékíteni feleséged! A lepény nem túrógombóc…Szamárságon vesztetek össze! - korholta a medvét János.

  A medve erre brummogott, brümmögött, tûnõdött, eleinte nem akart hazamenni, de, amikor hárman egyesült erõvel letólták az útról, mégiscsak elindult barlangja felé.

  Megettek a kerekek egy-két kilométert, lehet, többet is. Nyulacska makogott-búslakodott elõttük az úton. Megálltak a hintóval, nem akartak keréklaposított nyuszit csinálni. Kérdezgették tõle: mi a baj, s nagyobb-e az, mint tavaly? Kiderült, hogy be miért borult.A nyuszi felesége ebédre káposztát tett férjeura elé, a megrendelt sárgarépa helyett.
  Emiatt a férj összeveszett szépfülû-szépszemû feleségével, ezért bánkódik most az út közepén.

  - A káposztát talán nem szereted?! - csodálkozott János. A válasz felfedte, hogy szereti a nyuszi, nagyonis, de ha egy nyúlférj sárgarépát rendel, répa sárguljon az asztalon!

  - Lógófülû szamárság ez! - méltatlankodott János. A káposzta nem túrógombóc… Ilyen csipcsup dolgon összeveszni! Nem szégyelled magad?! Fuss haza, békítsd meg a feleséged! Ne késlekedj: amott jön egy oktondi rókafeleség, annál meg nyulat rendelt a férj ebédre…

  Megijedt a nyúl, úgy elfutott haza, feleségbékítésre, mint a nyúl, sõt még annál is jobban.
  Továbbhintózott János a cicaelõkelõségnek tûnõ varázslóval. Egyszercsak látják: szoknyás ördög ül az út közepén és szívet-agyat megrázóan visít, de úgy, hogy minden madarat elijeszt a környékrõl. Megállították a hintót, leszálltak róla, tudakolták a patás asszonyság kesergõ fülrémítgetéseinek okát. Kissé csendesedett az ördögasszony, elhüppögte mit parancsolt neki keménybõrû, hatalmasszarvú férje: hozzon neki a pokolba, a legnagyobb üstbe, egy makacs, semmiségért mérgeskedõ férfiembert, aki életepárjával képes összeveszni azon, ha túrógombóc helyett szilvásgombócot talál a tányérján. Hol talál õ ilyen nagyranõtt fülû, csodaszamár embert?!

  Megvakarta János a saját fejét, tûnõdött kicsikét, de azután magabiztosan válaszolt:

  - Ilyen embert, biztosítom, az egész földtekén sem talán, szépséges szarvú jóasszony! Magam egyszer ismertem egy ilyet, de annak már megjött az esze! Menjen haza a pokolba és mondja csábos mosollyal férjecskéje szemébe a földi közmondást: “AHOL NINCS, OTT NE KERESS!”

  Feltápászkodott az ördögasszony, köpött egy kénkövesen cifrát, majd pedig elsétafikált a pokol felé. János pedig így szólt a cicagrófhoz, dorombolóföldi Feketecsizmás Nagybajuszos

  Mátyáshoz:

  - Azt javasolom, gróf uram, hogy ne cicázzunk tovább az idõvel! Jöjjön velem haza, legyen a vendégem fínom szilvásgombócra. Bár nem tudom, hogy a cicák szeretik-e az ilyesfélét…

  Abban a pillanatban a varázsló visszaváltozott emberré és a meghökkent, leesett állú, nagyranyílt szemû Jánosra nevetett:

  - Ne féljen, Kerékkövetõ János úr! Szeretem a szilvásgombócot is, nem csak a túrógombócot. A kocsisom meg, látja, e pillanatban visszaváltozott cicává. Gondolom, neki is akad valami az úr kamrájában: vagy egér vagy szalonna.

  Megfordult a hintó, mentek visszafelé, de késõbb János is megfordult-megperdült az ebédlõasztalnál, amikor vendégével hazaérkezett. A szilvásgombócok mellett ugyanis, külön tálon, remek túrógombócok büszkélkedtek, gömbösködtek. Kapott is ám puszikat János felesége! Férjecskéje megtanulta már, hogy a családi béke még a családi asztal hívogató túrógombócainál is fontosabb…

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A tiltakozások ellenére kengurukat akarnak kilõni Ausztráliában

  Canberra - Számtalan kengurut akarnak kilõni Canberra körzetében az ausztrál hatóságok, szerintük ez a legjobb mód arra, hogy megritkítsák a növekvõ állományt. Állatvédõk tüntetéseket jelentettek be a hír hallatán.

  A kilövésre ítélt kenguruk számát egyelõre nem jelentették be, a tartományi ranggal bíró Canberra fõminisztere csak a döntésrõl számolt be.

 • Harminc partra vetõdött delfin pusztult el Ausztráliában

  Tömegesen sodródtak partra a delfinek az Ausztráliától délre fekvõ Tasmania egyik távoli területén, ahol a természetvédõknek végül tizenegy példányt sikerült megmenteniük, további harminc állat azonban elpusztult.

 • Gyõzike megsiratta Bubát- nem tarthatja meg zebráját

  Mindenki Gyõzikéje nagyon elszomorodott: a hazánkban érvényes szigorú elõírások miatt ugyanis nem tarthatja meg Tanzániában vásárolt zebracsikóját.

 • Élõ macskákkal etette kutyáját

  Eleven kismacskákkal etette kutyáját egy új-zélandi férfi, tettéért hét hónap börtönre ítélték.

 • Embert ölt egy barnamedve Bulgáriában

  Tûzifát gyûjtögetõ férfi életét oltotta ki egy barnamedve Bulgáriában, Nona Karacsova környezetvédelmi miniszter ezért kedden elrendelte az állat kilövését.

 • Kígyót talált a tescós brokkoliban

  Kártérítést követel a Tescótól az a brit nõ, aki egy élõ kígyót talált az ott vett brokkoliban. Tina Cosby éppen teát fõzött a családnak, amikor ki akarta nyitni a zöldséges zacskót, és meglátta benne a zöld-fekete hüllõt:

 • Szarvas a háztetõn

  Minot (Észak-Dakota állam) - Szarvas mászkált egy férfi házának tetején az Egyesült Államokban, de nem rén-, hanem jávorszarvas, és szán meg Mikulás nélkül.

  Az eset Észak-Dakota államban történt, és nem karácsonykor, hanem a héten. Nem csodáról van szó, a ház hátuljával egy hegyoldalnak épült, az állat így viszonylag könnyedén szökkent át a tetejére. A férfi, miután meghallotta a szarvaspaták dobogását a háztetõn, a rendõrséget hívta segítségül. A szarvas nem a tetõn várta õket, addigra már lejött.

 • Állatalagutak a sínek alatt

  Két alagutat építenek a medvéknek, farkasoknak és hiúzoknak egy védett területet átszelõ cseh vasúti pálya alatt a szlovák határ közelében, hogy a vadak biztonságosan kelhessenek át a sínpáron. Az alagutak az észak-morvai Bocanovice és a szomszédos Szlovákia határa közötti szakaszon épülnek meg.

 • Tévhit, hogy a delfinek szeretnek az emberekkel úszkálni

  Miközben turisták ezrei készülnek arra, hogy a nyáron is együtt úsznak a delfinekkel, állatvédõk arra hívják fel a figyelmet: az embereknek fel kellene tenniük maguknak a kérdést, vajon az állatok akarják-e a közelségüket?

 • Jegesmedve-mennyországban érezheti magát Hópehely Franciaországban

  Többek között hûtött jégágy és klímabarlang gondoskodik a Nürnbergbõl érkezett jegesmedvelány és társa kényelmérõl a dél-franciaországi Antibes-ben.

 • A félelmetes oroszlán

  Mesevígjáték két felvonásban

  Írta: Lelkes Miklós

  A mesejáték óvodások és kisiskolások részére készült.
  A szereplõk lehetnek gyermekek, felnõttek, illetve különbözõ életkorú gyermekek és felnõttek együtt is.

 • Akadémiára jár a kutya

  1000 aláírást gyûjtött az az izraeli egyetemista lány, aki lebénult kutyájával jár be nap, mint nap az órákra. Az egyetem vezetõsége megkérte a lányt, ne hozza kutyáját az egyetemre, a makacs gazdi azonban harcol kutyája jogaiért.

 • Már százezren támogatják a vadászat betiltását Olaszországban

  Már százezernél is többen írták alá a vadászat betiltásáról szóló petíciót Olaszországban, többek közt az állatszeretetérõl ismert Michela Brambilla turizmusért felelõs miniszter.

 • Süllyedõnek tûnõ lóhoz riasztgatják a tûzoltókat

  London - Már négyszer riasztották eddig a tûzoltókat egy lóhoz Nagy-Britanniában, hogy mentsék ki a sárból, ám mindig ugyanaz a dolog vége: kiderül, hogy a póniló szárazon áll, csak túl rövidek végtagjai.

 • Hatalmas hüllõt találtak a WC kagylóban

  Élete egyik legmegrázóbb élményében volt része egy hároméves norvég kisfiúnak, aki óriásgyíkot talált a vécécsészében. Egy 75 centis argentin óriásgyík meredt a hároméves norvég kisfiú arcába, amikor a gyerek felemelte a vécécsésze tetejét bergeni otthonában.

 • Két hónapig

  A négyéves cicusnak két hónapjába telt, mire legyalogolta a távot gazdáik floridai otthonához.

 • Meghívó: Túrázás

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Partiszkon Társadalomkutató Egyesülettel és a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal közösen Túrázást tart. A program célja, hogy a fiatalokkal megismertessük a természet kincseit, a mozgást és az egészséges életmódot népszerűsítsük. A programra a gyerekek mellett a szülőket, barátokat is sok szeretettel várjuk!

 • Gördeszkázik és két lábon fut a rekorder kiskutyus

  Gördeszkázik és két lábon fut a rekorder kiskutyusA legtöbb kutyatulajdonos már annak is örül, ha házi kedvence visszahozza az eldobott labdát. A Los Angelesben élő Jiff ezzel szemben szélsebesen fut két lábon, sőt gördeszkázni is tud. A Los Angelesben élő Jiff nem egy hétköznapi kutyus. A pomerániai spicc ugyanis a 2015-ös Guinness Rekordok Könyvében is szerepel majd, mint a két lábon leggyorsabban futó eb. Jiff 6,56 másodperc alatt tesz meg tíz métert aprócska hátsó lábán, míg az elsőn 7,76 másodperc kell neki öt méter megtételéhez. A kutya gazdái szeretnék megőrizni névtelenségüket.

 • Kutyajogosítvány és GazdiSuli Gödöllõn

  Budapest - Oktatási programot indít gazdiknak és kutyáknak egy állatterápiás szervezet Gödöllõn. Egy svájci törvény szerint 2010-tõl csak azok tarthatnak kutyát, akik részt vettek egy 15 órás GazdiSuli jellegû oktatási programon és eredményes vizsgát tettek.

 • Árvizek elõl mentik az elefántokat

  Csaknem száz elefántot telepítenek át Thaiföld északi tartományában, ahol a nagy mennyiségû csapadék miatt áradások fenyegetik az állatokat.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása