2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Visszatért Anglia folyóiba a vidra

A védelmi intézkedéseknek köszönhetõen magához tért az 1970-es évekre szinte egész Angliából eltûnt vidra állománya a brit Környezetvédelmi Ügynökség (Environment Agency) friss felmérése szerint.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A félénk emlõsök száma a folyókba jutó mérgezõ rovarirtók miatt csappant meg vészesen, amelyek használatát azóta betiltották, így a vízminõség is javult országszerte. Jelen felmérés keretében 3327 folyómenti helyszínt vizsgáltak 2009 júliusa és 2010 márciusa között. Az igazolt vidraélõhelyek száma az eredmények alapján tízszeresére nõtt az elmúlt harminc évben.

A vizsgált helyszínek 58,8 százaléka bizonyult vidraélõhelynek, az 1977-79-ben mért 5,8 és az utoljára 2002-ben felmért 36 százalékhoz képest. Leginkább az Anglia keleti részén és a Temze folyóban élõ állatok száma gyarapodott 2002 óta.

Ezzel szemben a délkeleti régióban alig növekedett a populáció. Jelenleg az itt található Kent grófság az egyetlen, ahova egyelõre nem jutott vissza a vízi emlõs, de az ügynökség bízik abban, hogy az elkövetkezõ tíz éven belül ez is megváltozik.

A vidra a tápláléklánc legvégén található, ezért jól tükrözi az angol folyók egészségi állapotát - magyarázta a faj felmérésének fontosságát Paul Raven, a Környezetvédelmi Ügynökség természetvédelmi igazgatója. Szerinte a vidra visszatérése jelzi, mekkora utat tettek meg a szennyezés mérséklése és a vízminõség javítása terén.
Természetesen a munka nem áll meg. Továbbra is fontos az együttmûködés a gazdálkodókkal, gazdasági szervezetekkel és a vízüggyel, hogy tovább mérséklõdjön a szennyezés és javuljon a vízminõség - hangsúlyozta az igazgató.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra