2024.04.25. - Márk

Több mint kétszáz új fajt fedeztek fel Pápua Új-Guineában

Kutatók több mint kétszáz új állat- és növényfajt fedeztek fel Pápua Új-Guinea szigetein.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A washingtoni székhelyû Conservation International (CI) természetvédelmi szervezet kutatói Új-Guinea szigetének déli hegyvidékén és a szintén Pápua Új-Guineához tartozó Új-Britannia szigetén vizsgálódtak, az eredményeket szerdán tették közzé.

A területek, amelyeket az expedíció tagjai csak kisrepülõgép, csónak, helikopter és gyalogostúra kombinációjával tudtak megközelíteni, rendkívüli gazdagságú élõvilágot rejtettek, köztük számos új emlõs-, kétéltû-, rovar- és növényfajt.

"Egy teljesen új emlõsfajt találni manapság elképesztõ dolognak számít" - mondta Steve Richards vezetõ kutató az egyik újonnan felfedezett egérfajra utalva.

"Az ember hallott már paradicsommadarakról, fára mászó kengurukról meg hasonlókról, de ha még közelebbrõl szemügyre veszi a kis lényeket, felismeri, hogy elkepesztõ sokféleséggel áll szemben, amelyrõl valójában semmit sem tudunk" - fogalmazott Richards az AFP francia hírügynökségnek.

Pápua Új-Guinea erdõségei, amelyek a világ mindössze három érintetlen esõerdejének egyikét alkotják (a másik kettõ az Amazonas-menti és a Kongó-medencében elterülõ esõerdõ), a kutató szerint a biodiverzitás hatalmas "raktárai", amelyeknek élõvilága ugyanakkor a rendkívül nehéz megközelíthetõség miatt részben még feltáratlan.

Egy, a kutatók elmondása szerint gyönyörû fehérfarkú egér, egy kétcentiméteres orrú béka, valamint egy másik, világossárga pöttyös békafaj csak három a nagyszámú felfedezett fajból; Richards elmondása szerint egyedül pókokból és rovarokból mintegy száz-száz új fajt regisztráltak.

"Megkockáztatom, hogy nagyjából bármerre indul el az ember Új-Guineában, garantáltan új, vagy legalábbis alig ismert, látványos fajokra bukkan" - mondta az ausztráliai Cairnsben élõ béka- és hüllõszakértõ.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra