rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • A korábban gondoltnál sokkal színesebb az élet az óceánokban

 • Share on Tumblr

  Sok eddig nem ismert életformát azonosították nemzetközi összefogásban tudósok a világ minden tájáról a tíz éven át tartó "tengeri népszámlálás" során a világ tengereiben.

  A különleges "cenzusban" 80 ország összesen 2700 tudósa vett részt, a kutatás során több száz új tengeri fajt határoztak meg, további ötezret azonosítottak, de még nem írtak le. A tíz év alatt 540 expedíció indítottak, ezek alapján egyebek közt a világ tengereinek állapotát feltáró három könyv és több térkép született.

  A kutatások összesen mintegy 650 millió dollárt emésztettek fel, ebbõl a Ford autógyár egykori igazgatójának, Alfred P. Sloannak a nevét viselõ alapítvány 75 millió dollárt finanszírozott.

  A kutatások a tengerek élõvilágának számos érdekességét tárták fel, a szakemberek találkoztak "jeti" rákkal, világító hallal a napfény nélküli mélységekben, valamint már a vélekedések szerint a jura korban kihalt hétméteres tintahallal. Meglepõ felfedezést jelentett egy egyméter hosszúra nyúlt és hatszázévesre becsült gerinctelennel való találkozás, csakúgy mint a kormos vészmadár útjának feltérképezése, amely szerint a madarak az eddig ismert leghosszabb távot, 64 ezer kilométert tették meg egy év alatt az Új-Zéland, Japán, Oroszország, Alaszka, Chile felé vezetõ útvonalon, és vissza. A tudósok gyorshajtó halra is bukkantak, a vitorláshal 110 kilométer per órás sebességgel szántotta a vizet.

  Több mint 900 méteres mélységben furcsa tintahalra is találtak, a hétméter hosszú példányt korábban csak lárvaállapotban látták. A tintahalnak hosszú úszója, karjai, valamint könyökszerû hajlatokkal bíró csápjai vannak.

  A kutatók véleménye szerint a tengerekben és az óceánokban összesen egymillió magasabb létforma honos, de teljes tudományossággal csak alig 250 ezret írtak le. Emellett közel egymilliárd mikrobaféle is él a sós vizekben. Pusztán egy liter tengervízben 38 ezer mikroba van, egy gramm sóban pedig akár kilencezer. Még a tengerek és óceánok kevésbé sûrûn lakott vidékein - így a Balti-tengeren vagy Északkelet-Amerika környékén - is négyezer állatfaj van otthon.

  A tíz évet felölelõ népszámlálás során a kutatók a sarkvidéktõl a trópusokig átfésülték a sós vizeket. A vizsgálódásból kiderült, hogy a tengerekben élõ állatok ötöde héjasállat - például rákok és homárok. A "lakosság" 12 százaléka tartozik a halakhoz, ezzel épphogy csak megelõzik az egysejtûek és az algák csoportját. Utóbbiak 10 százalékát teszik ki a "népességnek".

  A sokszínûség mellett újdonság volt a tudósok számára, hogy számos faj a korábban gondoltnál sokkal több helyen fordul elõ. Az már korábban is ismert volt, hogy a bálnák életük során sokat vándorolnak, de azt eddig nem lehetett tudni, hogy a viperahalak a világ tengereinek 25 százalékában elõfordulnak. Nagy vándorlónak bizonyult a kékuszonyú tonhal is, egy 15 kilogrammos példányt nyomon követve a tudósok azzal szembesültek, hogy a hal mindössze 600 nap alatt háromszor szelte át a Csendes-óceánt.

  Azt még vizsgálni kell, hogy a fajok miként alkalmazkodnak a különbözõ létfeltételekhez. Szintén újdonsággal szolgált, hogy az egyes térségek mélytengeri vízi élete a feltételezettnél szorosabb kapcsolatban áll egymással.

  A kutatási eredmények szerint rávilágítanak arra, hogy a tengeri élet sokfélesége sokkal nagyobb a korábban véltnél. Az eltérõ jellegzetességek ellenére az összes tengerre és óceánra igaz, hogy a túlzott halászat, a szennyezés és a vízhõmérséklet emelkedése fenyegeti a vízi életet - noha térségenként más hangsúllyal.

  Tíz évnyi kutatás ellenére a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerek és óceánok javarésze még mindig felfedezetlen. "A vizek egyszerûen túl nagyok, tíz év után is csak pillanatképeink vannak arról, hogy mi van a tengerekben" - mondta az egyik kutató.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Új kaméleonfajt fedeztek fel Madagaszkáron

  Új kaméleonfajt fedezett fel német és madagaszkári kutatók egy csoportja az Afrikától keletre fekvõ Madagaszkár szigetén.

 • Méhek bénították meg az autópálya forgalmát

  Órákra lezárták a 99-es autópályát Kaliforniában, Sacramento közelében, ahol felborult egy méhkaptárokat szállító teherautó és a kaptárakból 12 millió méh szabadult ki.

 • Papagájkór fertõz

  Békéscsaba - Három munkás biztosan, további három pedig feltehetõen papagájkórtól fertõzõdött meg a békéscsabai baromfi-feldolgozóban - adta hírül az RTL Klub Híradója.

 • Az õzet vitték el a mentõsök a sérült lány helyett

  A norvég mentõsök úgy döntöttek, hogy az elütött õzikét viszik el, nem a balesetben megsérült lányt.

 • Lelkes Miklós: A pimpalai medve

  Volt egy medve, aki már bocs korában kikerült az erdõbõl. Sok mindenre megtanították a cirkuszban. A medve imádta a cirkuszt. A furasátoros vállalkozás azonban tönkrement, így került egy magánállatkertbe, ahol ketrecében gyakran magánkívül volt az unalomtól.

 • Mosogatóba szorult be a kíváncsi kutya

  Kétrészes mosogatóval állított be egy nõ az állatorvoshoz Nagy-Britanniában, mert beleszorult a középsõ, gyümölcsmosó rekeszbe a kutyája.

 • Magyar a világ hatodik legjobb mentõkutyája

  Hatodik helyezést ért el Balázs László és Aqua nevû kutyája a Mentõkutyás Világbajnokságon.

 • Meghívó: Generációk találkozása - Közösségben

  Az Orpheus Önkéntes Közösség és a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal közösen utcai megmozdulást tart, ahol a környezetvédelem fontossága mellett az egészséges életmód népszerűsítésére a cél. Regisztrálni (további civil szervezetek tagjainak, illetve segítő önkénteseknek, résztvevőknek) a +36-20/929-8181-es számon a programot megelőző napig munkanapokon 9-11 óra között lehet.

 • Miért félnek az egerek a macskák szagától?!

  A macskák, patkányok és más ragadozók olyan kémiai jeleket 'termelnek', amelyek megfélemlítik az egereket. Amerikai tudósok felfedezték, hogy specifikus fehérjék találhatóak a macska nyálában és a patkány vizeletében, amikre az egerek félelemmel reagálnak. Ezeket a fehérjéket, az úgynevezett mupszokat az egerek egy speciális érzékszervükkel észlelik.

 • Csónakba mászó, horgászt tépázó medve

  Victoria (Brit Columbia) - Ritka és nagyon hívatlan vendége volt egy horgásznak Kanadában: medve ugrott be a csónakjába és támadt rá.

  A mackó már a folyó túlpartjáról kiszemelte magának az 52 éves férfit, mert egyenesen átúszott a közelébe, felmászott egy stégre és onnan ugrott a csónakba.

 • A nagy zajban jelelni kényszerülnek a bálnák

  Úgy tûnik, kommunikációs stratégiát kell váltania a hosszúszárnyú bálnának. Olyannyira eluralkodott ugyanis a lárma az óceánokban, hogy a tengeri óriások nem hallják egymás énekét. Marad számukra a mutogatás.

 • Kutatók szerint még van remény a jegesmedvék megmentésére

  Az üvegházgázok kibocsátásának jelentõs visszafogása esetén még van remény az északi-sarkvidéki jégborítás stabilizálódására, ezáltal pedig a jegesmedvék megmentésére - derül ki egy nemrég megjelent tanulmányból.

 • Sportvadász lőhette ki a szarvastehenet?

  Sportvadász lőhette ki a szarvastehenet?A vadászat csak szerintem állatkínzás?! Az összkomfort világában ugyan milyen jogon szelektál, rezervál az ember a természetben? Pénzért adják bérbe hobbi puskásoknak az erdőket a vadgazdaságok, és gyakran minden mozgó élőlény célponttá válik odakinn. A képen egy szerencsétlen szarvastehén látható, akit úgyszintén egy \"hobbivadász\" lőtt ki. Az őzgida - aki a vadászat közben kialakult riadalomban a lövéskor elbújt - odafeküdt az elpusztított anyja kihűlőben lévő teteme mellé, de hiába: felélesztő csodák márpedig nincsenek!

 • Bikafóbiás torreádor

  Bikafóbiás lett egy torreádor Mexikóban, úgy megkergette egy bika, hogy a legyõzésére hivatott férfi fejest ugrott a védõpalánk mögé.

 • Megmérgezték az elefántot

  Ismeretlen tettesek megmérgezték a kijevi állatkert elefántját. A Boy nevû állatot egyszer már megpróbálták hasonló módon megölni, de akkor sikerült megmenteni. Az ügyet vizsgálják, az állatot kedd éjszaka boncolják fel. Halva találták a kijevi állatkert egyetlen elefántját, a 39 éves Boy nevû hímet. Az állatot valószínûleg megmérgezték.

 • Pillangópusztulás nyugtalanítja a mexikói környezetvédõket

  Egy pillangópopuláció drámai csökkenése miatt aggódnak szakemberek és környezetvédõk Mexikóban.

 • Az apró csivava kergette el a betörőket

  Az apró csivava kergette el a betörőketAz Egyesült Amerikai Államokban egy kiskutya igazi nagy tettet hajtott végre. Elűzte a betörőket. Paco, a csivava éppen szundikált a kis bolt előtt, amikor álarcot viselő betörők rontottak be az ajtón és a pénzt követelték az eladótól. Üres pénzes zacskót nyújtottak át neki, jelezve, hogy töltse tele a teljes bevétellel. Csakhogy a kiskutyát felébresztették a zajjal, amire ő hevesen reagált, ugyanis éles hangon ugatni kezdett, majd minden félelem nélkül rávetette magát a banditákra. Harapta a bokájukat, tépte a ruhájukat. A rablók annyira megijedtek ettől az akciótól és a hangzavartól, hogy inukba szállt a bátorság és elfutottak.

 • Elválaszthatatlan páros lett a kisfiú és a kutyus

  Elválaszthatatlan páros lett a kisfiú és a kutyusImmár több mint két éve elválaszthatatlan párost alkot, Buddy, az imádnivaló amerikai kisfiú, és Reagan, a barátságos labradoodle kutyus. Sandi Swiridoff, a kisfiú mamája aranyos fotókon örökíti meg kettejük különleges barátságát. A róluk készült képek igazán szívmelengetőek. A szőke kisfiút 11 hónapos korában fogadták örökbe a szülei, Reagan pedig nem sokkal előtte, néhány hónapos korában került a nagyszülőkhöz, és már első pillanattól fogva imádták egymást, ahogy találkoztak és azóta is elválaszthatatlan barátok.

 • Majdnem leharapta gondozója karját egy tigris

  Majdnem leharapta gondozója karját egy tigrisGondozójára támadt egy tigris az Egyesült Államokban, az oklahomai Wynnewood településen. Joe Schreibvogel, az állatkert tulajdonosa elmondta: a gondozó a szabályt megszegve benyúlt a rácson keresztül a tigrishez, és mivel puha, vastag dzsekiben volt, nem tudta gyorsan kirántani a kezét. A ragadozó elkapta, és súlyosan megsebezte a nő bal karját. A fiatal nőt helikopterrel szállították kórházba Oklahoma Citybe, és a végtagot többórás műtéttel sikerült megmenteni. Az érintett oklahomai állatkert korábban már többször gondoskodott negatív szalagcímekről.

 • Felakasztva ütött agyon egy kutyát

  Gyerekek félelmére hivatkozva vert agyon egy kutyát Létavértesen egy középkorú férfi. Szemtanúk szerint elõször befogta a kóbor állatot, majd az erdõbe vitte, ahonnan a 48 éves férfi már az eb nélkül tért vissza. Ezután a kiérkezõ nyomozók már csak az állat élettelen testét találták meg, egy fára felakasztva.