rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • A korábban gondoltnál sokkal színesebb az élet az óceánokban

 • Share on Tumblr

  Sok eddig nem ismert életformát azonosították nemzetközi összefogásban tudósok a világ minden tájáról a tíz éven át tartó "tengeri népszámlálás" során a világ tengereiben.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  A különleges "cenzusban" 80 ország összesen 2700 tudósa vett részt, a kutatás során több száz új tengeri fajt határoztak meg, további ötezret azonosítottak, de még nem írtak le. A tíz év alatt 540 expedíció indítottak, ezek alapján egyebek közt a világ tengereinek állapotát feltáró három könyv és több térkép született.

  A kutatások összesen mintegy 650 millió dollárt emésztettek fel, ebbõl a Ford autógyár egykori igazgatójának, Alfred P. Sloannak a nevét viselõ alapítvány 75 millió dollárt finanszírozott.

  A kutatások a tengerek élõvilágának számos érdekességét tárták fel, a szakemberek találkoztak "jeti" rákkal, világító hallal a napfény nélküli mélységekben, valamint már a vélekedések szerint a jura korban kihalt hétméteres tintahallal. Meglepõ felfedezést jelentett egy egyméter hosszúra nyúlt és hatszázévesre becsült gerinctelennel való találkozás, csakúgy mint a kormos vészmadár útjának feltérképezése, amely szerint a madarak az eddig ismert leghosszabb távot, 64 ezer kilométert tették meg egy év alatt az Új-Zéland, Japán, Oroszország, Alaszka, Chile felé vezetõ útvonalon, és vissza. A tudósok gyorshajtó halra is bukkantak, a vitorláshal 110 kilométer per órás sebességgel szántotta a vizet.

  Több mint 900 méteres mélységben furcsa tintahalra is találtak, a hétméter hosszú példányt korábban csak lárvaállapotban látták. A tintahalnak hosszú úszója, karjai, valamint könyökszerû hajlatokkal bíró csápjai vannak.

  A kutatók véleménye szerint a tengerekben és az óceánokban összesen egymillió magasabb létforma honos, de teljes tudományossággal csak alig 250 ezret írtak le. Emellett közel egymilliárd mikrobaféle is él a sós vizekben. Pusztán egy liter tengervízben 38 ezer mikroba van, egy gramm sóban pedig akár kilencezer. Még a tengerek és óceánok kevésbé sûrûn lakott vidékein - így a Balti-tengeren vagy Északkelet-Amerika környékén - is négyezer állatfaj van otthon.

  A tíz évet felölelõ népszámlálás során a kutatók a sarkvidéktõl a trópusokig átfésülték a sós vizeket. A vizsgálódásból kiderült, hogy a tengerekben élõ állatok ötöde héjasállat - például rákok és homárok. A "lakosság" 12 százaléka tartozik a halakhoz, ezzel épphogy csak megelõzik az egysejtûek és az algák csoportját. Utóbbiak 10 százalékát teszik ki a "népességnek".

  A sokszínûség mellett újdonság volt a tudósok számára, hogy számos faj a korábban gondoltnál sokkal több helyen fordul elõ. Az már korábban is ismert volt, hogy a bálnák életük során sokat vándorolnak, de azt eddig nem lehetett tudni, hogy a viperahalak a világ tengereinek 25 százalékában elõfordulnak. Nagy vándorlónak bizonyult a kékuszonyú tonhal is, egy 15 kilogrammos példányt nyomon követve a tudósok azzal szembesültek, hogy a hal mindössze 600 nap alatt háromszor szelte át a Csendes-óceánt.

  Azt még vizsgálni kell, hogy a fajok miként alkalmazkodnak a különbözõ létfeltételekhez. Szintén újdonsággal szolgált, hogy az egyes térségek mélytengeri vízi élete a feltételezettnél szorosabb kapcsolatban áll egymással.

  A kutatási eredmények szerint rávilágítanak arra, hogy a tengeri élet sokfélesége sokkal nagyobb a korábban véltnél. Az eltérõ jellegzetességek ellenére az összes tengerre és óceánra igaz, hogy a túlzott halászat, a szennyezés és a vízhõmérséklet emelkedése fenyegeti a vízi életet - noha térségenként más hangsúllyal.

  Tíz évnyi kutatás ellenére a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerek és óceánok javarésze még mindig felfedezetlen. "A vizek egyszerûen túl nagyok, tíz év után is csak pillanatképeink vannak arról, hogy mi van a tengerekben" - mondta az egyik kutató.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Kutyákat is kínoztak a kábeltolvajok

  Kölyökkutyákat is kínoztak kábeltolvajok a szolnoki állatmenhelyen.

 • Állatok szerveit is beültethetik

  Akár két éven belül elõ tudnának állítani olyan sertéseket a tudósok, amelyek szerveit a késõbbiekben transzplantációra váró betegek kaphatnák meg. A tudósok hamarosan képesek lehetnek arra, hogy olyan genetikailag módosított állatokat állítsanak elõ, amelyek szerveit nem löki ki az emberi szervezet.

 • Gyilkoltak a megvadult kutyák

  Megölt egy kisebb házõrzõt, majd az ólban tartott disznókra is rátámadott két nagy testû, megvadult kutya Nyírbátorban - értesült a HavariaPress.

 • Napkitörések okozhatják az óriásbálnák öngyilkosságát?

  Büsum - Német tudósok szerint a napkitörések miatt vetõdnek tömegesen partra a bálnák. A központi égitest kitörései ugyanis megzavarják a Föld mágneses terét, így ezek a nagy testû tengeri állatok sem tudnak tájékozódni. Nem tesz jót nekik a tengeri hajók és fúrótornyok zaja sem, egyre többen egyszerûen megõrülnek tõlük.

 • A természetbúvár - Fekete István

  A kötet szerkesztõje Sánta Gábor, szegedi irodalomtörténész tanulmánya mely azt bizonyítja, hogy az Erdõ, mezõ madarai címû kötetet Vertse Albert néven az ötvenes években tiltás alatt álló Fekete István írta - mellett másik kilenc elemzés mutatja be "A természetbúvár Fekete István"-t.

 • Fény derült a nem párzó jegesmedvepár titkára

  Tokió - Megoldódott egy japán állatkert rejtélye: nem ezért nem párzik két jegesmedvéjük, mert frigidek, hanem mert mindkettõ nõstény.

  Kusiro állatkertje 2005-ben tett szert a hímnek véltre még bocsként. Remélték, hogy talpig férfi lesz belõle és méltó párja nõstény jegesmedvéjüknek. Tavaly decemberre ivarérett lett az ifjú, ám hiába próbálták összeédesgetni csaknem egy teljes éven át arájával, a legényt nem érdekelte a hölgy. A gondozók azt hitték, túl fiatal még a dologhoz, de aztán gyanús lett nekik, hogy a "hím" ugyanolyan lányos pózban vizel, mint a nõstény. Erre aztán DNS-elemzésre küldtek egy szõrt a bundájából, és bebizonyult, hogy a fiú is lány.

 • Szarvas helyett autót lõtt a vadász

  10 ezer koronát (300 ezer forintot) kell hogy fizessen a norvég Vadászegyesületnek az a fredrikstadi férfi, aki nagyon mellélõtt egy hajtóvadászat alkalmával. A vadász egy szarvasra célzott, ám a találat nem az állatot érte, hanem egy közelben parkoló autót.

 • Ötezer kilométert utazott egy macska gazdája bõröndjében

  Túlélte a macska az ötezer kilométeres utazást Kairó és London között. A cica véletlenül mászott bele gazdája bõröndjébe.

 • Cápavédelmi cselekvési tervet dolgozott ki az Európai Bizottság

  Brüsszel - Cápavédelmi cselekvési tervet ismertetett csütörtökön Brüsszelben az EU legfõbb végrehajtó testülete, az Európai Bizottság.

  Joe Borg uniós halászati biztos azzal indokolta a terv szükségességét, hogy a cápapopulációk rendkívül sérülékenyek a túlhalászásra, ugyanakkor a cápaállomány megfogyatkozása az egész tengeri ökoszisztémára nézve hátrányos lehet.

 • Már így is csábítanak a kutyaviadalokra

  Megdöbbentõ nyíltsággal teszi közzé kutyaviadalok eredményeit néhány felhasználó az amerikai pitbullterrierek tulajdonosainak és kedvelõinek fenntartott internetes fórumon.

 • A csiga

  Annyit mindig kieszel:
  legyen amit bereszel.
  Füvet, mohát, levelet
  reszelõnyelv reszelget.

 • Felfüggesztett börtönt kapott a balatonlellei állatkínzó

  Felfüggesztett börtönt kapott a balatonlellei állatkínzóNyolc hónap - két évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélt állatkínzás miatt egy balatonlellei nőt szerdán a Fonyódi Járásbíróság. A 26 éves nőt azért állították bíróság elé, mert július 3-án Fonyódon, egy áruház parkolójában hosszabb időre a lezárt autóban hagyta vizsla fajtájú kutyáját, és az állat az átmelegedett autóban elpusztult. A bíróság határozata ellen az ügyész és a védő is fellebbezett, így jogerős ítéletet az ügyben a Kaposvári Törvényszék hoz majd - mondta el Marosiné Tumó Tünde, a Kaposvári Törvényszék sajtótitkára.

 • Krokodil ölt meg egy kislányt Brazíliában

  Négy méteres krokodil ölt meg egy tizenegy éves kislányt Brazíliában.

 • Macskát sütöttek a mikróban

  Úgy látszik, egy dél-afrikai egyetemen is ismerik a megmikrózott macska történetét - és ki is akarták próbálni. Vagy mégsem? A májusban állatkínzás vádjával indított eljárást ugyanis beszüntették a négy fiatal gyanúsított ellen.

 • Felfalják a termeszek az üzbegisztáni német légibázist

  A kifutópálya összeomlásával és az elektronikus rendszerek kisülésével fenyegetik a termeszek az Üzbegisztánban lévõ német légibázist - közölte szerdán az üzbég állattani intézet egyik vezetõ munkatársa.

 • Katapultáló majmok

  Faággal katapultálva szökött meg 15 majom Japánban egy kutatóintézetbõl. Az eset a Kiotói Egyetem fõemlõskutató intézetében történt. A majmoknak öt méter magas kerítésen kellett átjutniuk, amelyben magasfeszültségû áram fut.

 • Három napig raboskodott a macska

  Szombathely - Látványos szabadítási akciónak lehettek szemtanúi a járókelõk csütörtök délután Szombathely belvárosában. Harmadik napja hangzott keserves macskanyávogás egy belvárosi újságospavilon alól. A közeli házban lakók hiába zörgették meg a deszkákat, a panaszos sírás újból elkezdõdött. A városi gyepmester sem tudott mit kezdeni a helyzettel, mivel nem talált macskát a pavilon alatt.

 • Különféle mesék

  Találkozott a medve a macskával. Azt mondta neki:
  - Te, macska, egyszer mondott nekem az erdõben élõ nagyszakállú ember egy mesét, és én abban téged megettelek.. Megeszlek!

 • A tigrisek féltek a kiscsibéktõl

  Napos csibékkel barátkozott össze három tigriskölyök Kínában, egy állatkertben, bár elõször féltek tõlük.

 • Pusztítanak a hajócsavarok

  Egy tanulány elsõ alkalommal mutatta ki, hogy a gyorsuló motorcsónakok keltette örvénylés jelentõs mennyiségû zooplanktont pusztít el.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása