rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • A korábban gondoltnál sokkal színesebb az élet az óceánokban

 • Share on Tumblr

  Sok eddig nem ismert életformát azonosították nemzetközi összefogásban tudósok a világ minden tájáról a tíz éven át tartó "tengeri népszámlálás" során a világ tengereiben.

  · INGYEN Kiadványok· Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  A különleges "cenzusban" 80 ország összesen 2700 tudósa vett részt, a kutatás során több száz új tengeri fajt határoztak meg, további ötezret azonosítottak, de még nem írtak le. A tíz év alatt 540 expedíció indítottak, ezek alapján egyebek közt a világ tengereinek állapotát feltáró három könyv és több térkép született.

  A kutatások összesen mintegy 650 millió dollárt emésztettek fel, ebbõl a Ford autógyár egykori igazgatójának, Alfred P. Sloannak a nevét viselõ alapítvány 75 millió dollárt finanszírozott.

  A kutatások a tengerek élõvilágának számos érdekességét tárták fel, a szakemberek találkoztak "jeti" rákkal, világító hallal a napfény nélküli mélységekben, valamint már a vélekedések szerint a jura korban kihalt hétméteres tintahallal. Meglepõ felfedezést jelentett egy egyméter hosszúra nyúlt és hatszázévesre becsült gerinctelennel való találkozás, csakúgy mint a kormos vészmadár útjának feltérképezése, amely szerint a madarak az eddig ismert leghosszabb távot, 64 ezer kilométert tették meg egy év alatt az Új-Zéland, Japán, Oroszország, Alaszka, Chile felé vezetõ útvonalon, és vissza. A tudósok gyorshajtó halra is bukkantak, a vitorláshal 110 kilométer per órás sebességgel szántotta a vizet.

  Több mint 900 méteres mélységben furcsa tintahalra is találtak, a hétméter hosszú példányt korábban csak lárvaállapotban látták. A tintahalnak hosszú úszója, karjai, valamint könyökszerû hajlatokkal bíró csápjai vannak.

  A kutatók véleménye szerint a tengerekben és az óceánokban összesen egymillió magasabb létforma honos, de teljes tudományossággal csak alig 250 ezret írtak le. Emellett közel egymilliárd mikrobaféle is él a sós vizekben. Pusztán egy liter tengervízben 38 ezer mikroba van, egy gramm sóban pedig akár kilencezer. Még a tengerek és óceánok kevésbé sûrûn lakott vidékein - így a Balti-tengeren vagy Északkelet-Amerika környékén - is négyezer állatfaj van otthon.

  A tíz évet felölelõ népszámlálás során a kutatók a sarkvidéktõl a trópusokig átfésülték a sós vizeket. A vizsgálódásból kiderült, hogy a tengerekben élõ állatok ötöde héjasállat - például rákok és homárok. A "lakosság" 12 százaléka tartozik a halakhoz, ezzel épphogy csak megelõzik az egysejtûek és az algák csoportját. Utóbbiak 10 százalékát teszik ki a "népességnek".

  A sokszínûség mellett újdonság volt a tudósok számára, hogy számos faj a korábban gondoltnál sokkal több helyen fordul elõ. Az már korábban is ismert volt, hogy a bálnák életük során sokat vándorolnak, de azt eddig nem lehetett tudni, hogy a viperahalak a világ tengereinek 25 százalékában elõfordulnak. Nagy vándorlónak bizonyult a kékuszonyú tonhal is, egy 15 kilogrammos példányt nyomon követve a tudósok azzal szembesültek, hogy a hal mindössze 600 nap alatt háromszor szelte át a Csendes-óceánt.

  Azt még vizsgálni kell, hogy a fajok miként alkalmazkodnak a különbözõ létfeltételekhez. Szintén újdonsággal szolgált, hogy az egyes térségek mélytengeri vízi élete a feltételezettnél szorosabb kapcsolatban áll egymással.

  A kutatási eredmények szerint rávilágítanak arra, hogy a tengeri élet sokfélesége sokkal nagyobb a korábban véltnél. Az eltérõ jellegzetességek ellenére az összes tengerre és óceánra igaz, hogy a túlzott halászat, a szennyezés és a vízhõmérséklet emelkedése fenyegeti a vízi életet - noha térségenként más hangsúllyal.

  Tíz évnyi kutatás ellenére a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerek és óceánok javarésze még mindig felfedezetlen. "A vizek egyszerûen túl nagyok, tíz év után is csak pillanatképeink vannak arról, hogy mi van a tengerekben" - mondta az egyik kutató.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Lelkes Miklós: Belebumba kalandja

  Belebumba majom volt, csimpánz. A cirkusz egyik tréfás jelenetében ő volt, a bohóc mellett, a másik főszereplő. Eredetileg Bumbának hívták, de a cirkusz nézőközönsége egyszer így biztatta:

 • Lövöldözõ malac - önvédelembõl tette

  Éppen disznóvágáshoz készültek a munkások egy kanadai vágóhídon, amikor a malac lelövéséhez használt pisztoly váratlanul elsült. A golyó azonban nem a hízót, hanem az egyik dolgozót találta el...

 • Feketebogaras Sámuel

  Feketebogaras Sámuel onnan kapta nevét, hogy szeretett a palotakertben bogarászni.Egyébként Feketebogártalan Bámulmér feketebõrû király kedvenc cicája volt, szép fekete szõrû, és nem szorult rá a bogarászásra, csak kedvtelésbõl csinálta.

 • Házának tetõgerendájára akasztotta fel a kutyáját - az eb elpusztult

  Házának tetõgerendájára akasztotta fel kutyáját egy debreceni férfi 2011 júniusában. Mindezt végignézte egy környéken lakó, aki nem habozott, hanem azonnal telefont ragadott és értesítette a rendõrséget. Sajnos az eb így is elpusztult.

 • Beltéri szarvasvadászat

  Csaknem milliós szarvaskár keletkezett egy családi házban az Egyesült Államokban.

 • Végzetes medvelátogatás a gyorsétteremben

  Montreal - Nem nyúlt a gyorsétterem választékához az a medve, amely a nyugat-kanadai Kitimatt városában kereste fel a létesítményt, de ez sem mentette meg: az eset megismétlõdésének elkerülése végett kilõtték.

  Rebecca Branton a Brit-Kolumbia északi részén lévõ munkahelyén, egy Subway étteremben a nyitás után éppen levest készített, amikor a megfigyelõ kamerára pillantva látta, hogy belépett az elsõ vendég: egy barnamedve.

 • Megrendezésre került az első White Dog Party Magyarországon

  Megrendezésre került az első White Dog Party MagyarországonMegrendezésre került az első White Dog Party Magyarországon, ahová rengeteg fehér kutya érkezett a gazdáikkal együtt. Több hazai sztár és kedvence is eljött az eseményre. Ott volt Debreczeni Zita és két kiskutyája, Aston és Martin, valamint Vincze Lilla és 18! éves kutyusa. Jelen volt még Bertók Maya és Miló Viki, akik szintén kedvenceikkel érkeztek az eseményre. A rendezvényen volt ügyességi- és szépségverseny, de még kutya futómaratont is rendeztek. A gazdik a jó társaság és a buli mellett orvosi tanácsokat is kaphattak.

 • A legeltetett tehenek teje védi a szívet

  A legeltetett tehenek teje sokkal egészségesebb az emberi szívnek, mint az ipari állattenyésztõ telepeken élõké - mutatták ki amerikai tudósok.

  Korábbi kutatások már igazolták, hogy a friss füvön élõ, legeltetett szarvasmarhák teje ötször annyi konjugált linolsavat (CLA) tartalmaz, mint az állattenyésztõ telepeken élõ társaiké. Állatkísérletek során azt is igazolták már, hogy a CLA védi a szívet és segíthet a lefogyásban.

 • Lelkes Miklós: Macskás Karcsi

  Macskás Karcsi buzgón látogatta az iskolát. Olykor macskáját, Búsképû Barnabást is becsempészte, ezért nevezték el Macskás Karcsinak, pedig Nagykutyás Károly volt az igazi neve. Megjegyzem: Búsképû Barnabás inkább csak akkor búslakodott, ha sem egeret nem sikerült farkincán csípnie, sem pedig a kamrából nem kapott cicaszájba valót.

 • Boldog születésnapot Golo!

  Harminc éves Golo, a Fõvárosi Állat- és Növénykert hím gorillája. Budapesten 1989 óta láthatja a közönség. Az elmúlt húsz évben három utódja biztosan született, az idén világra jött kölyök esetében azonban az apaság kérdéses, az apa Golo egyik fia is lehet.

 • Mérges kígyók jelentek meg a focimeccsen

  Több mérges kígyó "tette tiszteletét" egy indiai futballmeccsen a találkozó lefújása után nem sokkal. Az állatok szerencsére senkit sem martak meg.

 • Bukfencezéssel szórakoztatja magát a kis panda

  Bukfencezéssel szórakoztatja magát a kis pandaHua Rong a kínai Wolong Grove pandarezervátum egyik fiatal lakója, aki különös játékkal szórakoztatja magát. A kis panda ugyanis sokszor úgy játszik, hogy felmászik egy kis dombtetőre, majd lebukfencezik róla, és ezt a mutatványát szinte a végtelenségig tudja ismételgetni. A játékos pandabocs egycsapásra a látogatók, illetve az internetezők kedvence lett. Mivel a kifutóját kamerával szerelték fel, az internetezők is élőben nézhetik, hogyan telnek Hua Rong napjai, aki egyébként sokféle játékot szeret, de a kedvenc elfoglaltsága egyértelműen a bukfencezés lett.

 • Turisták elõl menekülnek az ördögráják

  El fogja hagyni a védett óriás atlanti ördögrája a Maldív szigetek parti vizeit, mert szinte egész évben zavarják a turisták. A hatalmas ördögrája legkedveltebb szaporodási területe a Maldív szigetek egyik aprócska szigete, Hanifaru.

 • Rekordszámú fóka a Watt-tengerben

  A számlálások megkezdése óta nem volt annyi fóka a Watt-tengerben, a Föld legnagyobb - Hollandiától Dániáig nyúló - összefüggõ árapálysíkságán, mint most.

 • Harry Potter miatt pusztulnak el a baglyok?

  Harry Potter tehetõ felelõssé számos indiai bagoly rossz sorsáért és haláláért - ezt állítja az ország környezetvédelmi minisztere.

 • Óriási kockás pitont találtak egy svájci baromfiudvarban

  Négy és félméteres kockás pitonra (Python reticulatus) bukkant baromfiudvarában egy svájci férfi a Bázel melletti Füllinsdorfban.

 • Dian Fossey harca a gorillákért

  Camilla de la Bédoyére írása.

 • Az orr és felsőállkapocs nélküli hős kutyát ünneplik a Fülöp-szigeteken - durva képpel

  Az orr és felsőállkapocs nélküli hős kutyát ünneplik a Fülöp-szigeteken - durva képpelÁllati nagykövetté választották a közelmúltban a Fülöp-szigetekre visszatért Kabangot, a hős kutyát, aki egy motor elé ugorva mentette meg két kislány életét még 2011-ben. Súlyos árat fizetett ugyan - tulajdonképpen elvesztette a fél fejét -, de a kislányok és a motoros is megúszta könnyebb sérülésekkel. A baleset után gyűjtést rendeztek a megsegítésére és az akció sikerrel járt: az életmentő gyógykezelésre az USA-ba szállították, ahonnan most térhetett vissza hazájába, ahol azóta is nemzeti hősként ünneplik

 • Túlélõmûvész koala: több mint 10 kilométert autózott a hûtõrácsra "kenõdve"

  Sydne - Frontálisan ütközött egy koala egy autóval Ausztráliában, a kocsi pedig 100 kilométeres tempóval még tízenkét kilométeren át vitte, mert az állat feje és egyik mancsa beszorult a hûtõrácsba.

 • Kiszagolta a milliós értékű szarvasgombát

  Kiszagolta a milliós értékű szarvasgombátMilliós értékű szarvasgombát talált egy kutya a Jászságban - Az eddigi legnagyobb szarvasgomba Magyarországon 920 grammos volt. Az új példány 1,28 kiló, alig 30 grammal marad el a világcsúcstartó szarvasgombától. Rekordméretű, 1,28 kilós szarvasgombát talált Milla, a fekete labrador a Jászságban. A világcsúcsot 1,31 kilogrammal egy olaszországi szarvasgomba tartja, az eddigi legnagyobb magyar lelet 920 grammos volt. A gomba azért nőhetett ilyen nagyra, mert sok eső esett az idén, és egyéb tekintetben is ideálisak voltak a körülmények.

· INGYEN Kiadványok· Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása