rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Lelkes Miklós: A perzsa cicus

 • Share on Tumblr

  Kedves, erõs, daliás, szorgalmas legény volt Kitartó János. Szántott, vetett, ásott, kapált, halászott, vadászott, - mindig azt csinálta, amit kellett.

  Egyszer még tanítványa is akadt: titokzatos tekintetû, elegáns öltözetû úr. Megkérte Jánost, hogy oktassa ki a vadászat tudományára, tíz csengõ aranyat fizet érte.

  János igen megörült: sok pénz volt ám az akkor! Igaz, ami igaz, õ is sokat tanult ettõl az úrtól, ám a végén csak egy kézszorítást kapott tõle. János nem merte elkérni a tíz aranyat, csak célozgatott rá, ilyesféleképpen:

  - Láttam egyszer tíz aranyos madárkát! Ó, de szívesen fogtam volna õket a markomba! Mind a tizet!

  Az úr azonban, bár megtanult Jánostól puskával jól célozni, ezt a célzást nem értette meg. Másutt járt az esze. Talán Perzsián, ahová készült?

  Hitte János, hogy sohasem látja többé az adósának megmaradt urat, azt a tudós Különcbölönc Benedeket. Ám nem minden adós marad örökké az. Két év múlva ki kereste fel a meglepett Jánost? Hát nem más, mint éppen ez az úr, Különcbölönc Benedek! Örült János: most megjön a tíz arany!

  Aranyakról szó sem esett, de János különös ajándékot kapott: egy perzsamacskát, barátságosan-tréfásan szigorú pofikájú, hosszú szõrû, végtelenül türelmes természetû cicust. Az mindjárt helyet is talált magának Jánosnál, a pipacsokkal és margarétákkal díszített párnán.

  Elment a fura úr, ott maradt a cicus. János így szólt, hangosan, de csak önmagához:
  - No az aranyakat megint elfelejtette!

  Szegény János majdnem leesett a székrõl, amikor a cica embernyelven megjegyezte:
  - Mindig ilyen feledékeny volt! Múltkor megígérte, hogy ad három halacskát az akváriumból, - de azt hiszed: adott?!

  Kiderült: a különös úr varázsló. A cica azonban nem volt vele elégedett, mert embernyelvre tanította, miközben õ az egérnyelvet szerette volna elsajátítani.

  Okos volt János, tudta: nem szabad kifecsegnie a cica tudományát. Még bolondnak néznék õt, - vagy ellopnák tõle a cicust a cirkuszosok!

  Hamarosan szokatlan nagy árvíz tologatta magát elõre a falu felé. Már János kiskertjében pocsékoltatta a zöldségféléket. Így szólt János a cicushoz:
  - No te kedves szõröske, aki okos, most szökne! Legyünk mi is okosak, menjünk innen!

  A cicus azonban másképpen vélekedett:
  - Csak türelem, türelem! Az nemcsak rózsát terem! Majd menekít minket víz, aki okos: ebben hisz!

  János kétkedõen ingatta a fejét, de azért maradtak még. Jól tették, mert gyönyörû, nagy csónakot sodor a víz János zöldségeskertjébe. Abba került: díszpárna, díszpárnára a cica, ennivaló, innivaló, utána meg, az evezõpadhoz, János. Már mentek is a vizen.

  Egy idõ múlva száraz partot pillantottak meg, rajta kis vityilóval. János ott ki akart kötni, de a cica másképpen vélekedett:
  - Csak türelem, türelem! Feneked nem tûhegyen! Jobb helyre is vihet víz, aki okos: ebben hisz!

  Szót fogadott János, tovább evezett. Ahová értek, már nyoma sem volt árvíznek, sõt, egy csinos sziget tûnt fel, pompás házacskával. A ház elõtt rózsakert volt,
  benne fenségesen szép leány üldögélt, könyvvel a kezében. János egybõl ki akart kötni a szigeten, de a cicus másképpen vélekedett:
  - Csak türelen, türelem! Evezgess itt, csendesen! Figyeld mit csinál e lány! Némely leány kész talány!

  Igaza lett a cicának, de csak félig: a leány nem volt "némely". Ellenkezõleg: kiszaladt a partra, integetett, hahózott. János közelebb evezett, beszélgetett vele. A beszélgetés során a talány teljesen eltûnt, mert kiderült: a leány valóban leány,
  szívesen látja Jánost és a cicust ebédre. Mindezt cseppet sem titkolta.

  A leány szülei is szeretettel fogadták Jánost és a cicust. A perzsamacska teljesen ismeretlen volt azon a vidéken, ami nem csoda, mert az a táj igen messze esett Perzsiától. A leány megkérte Jánost: hadd legyen a cica az õ szobájában, legalább a vendéglátás idejére!

  A vendéglátás ideje sokáig tartott, mivel a leány szülei felfedezték: a legény igencsak ért a kertészkedéshez. A leány meg azt fedezte fel, hogy nem közömbös a szívének ez a kedves, daliás legény. A perzsacica meg felfedezett egy akváriumot, díszhalakkal. Azt már nem árulom el, hogy mit evett a cicus aznap este a díszpárnán...mert én nem szeretek árulkodni!

  Múltak a napok, ment a rózsafák gondozása a rózsalugasban, a rózsákat azonban hiába termette a türelem, mert a türelmetlenség elérkezett. A leány, Csodakerti Klára, valamint János úgy vélték: vége a türelemnek, kezet kezért, csókot csókért, szívet szívért, - jöhetne az esküvõ!

  Klárika szülei nem ellenezték a dolgot, mert megismerték Jánost, no meg felismerték azt is: nem szabad a szerelmes leányszívet elszakítani attól, akit szeret, ha az is szereti õt.

  A lakodalomra - honnan, honnan nem - beállított Különcbölönc Benedek is. Kiderült: joggal, mert Klárika az unokahúga. Az adósságát - a tíz aranyat -
  most is elfelejtette megadni, de némileg enyhítette a dolgot, hogy bõkezû nászajándékot hozott, óriási gyémántokkal és más drágakövekkel ékesített ezüstládikót, amely testvérek között is megért tízezer aranyat. No és a perzsa cicusnak is hozott valamit, amit az elismerõ nyávogással fogadott: egy szótárt, amelyik a legfontosabb szavakat tartalmazta perzsa, valamint egérnyelven.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Óriás kutyusok apró gazdáikkal

  Óriás kutyusok apró gazdáikkalA fotós négy hónapon át több ezer fotót készített imádnivaló modelljeiről, akik számos önfeledt és meghitt pillanatot okoztak a fotósnak. Az 58 éves férfi ugyanis elsősorban kutyákat szokott fotózni, legutóbbi projektjében is ők kaptak főszerepet, ezúttal kis gazdáikkal az oldalukon. "Mindig sok időt töltök el a modelljeimmel, illetve a kamera előtt szereplő kutyákkal, hogy minél jobban megismerjem a személyiségüket és ezáltal a lehető legjobb képeket készíthessem el róluk." Íme néhány kép az óriás kutyusokról és apró gazdáikról:

 • Magyar Vizsla

  Leírása: Jó felépítésû, elegáns megjelenésû, közepes nagyságú kutya. Feje szikár, nemes vonalú, szeme egy árnyalattal sötétebb a szõrzete színénél, füle lelóg. Háta egyenes, rövid, ágyéka széles, mellkasa mély, hasa kissé felhúzott. Farkát kétharmadára kurtítják; általában vízszintesen tartja. Végtagjai egyenesek, izmosak. Szõrzete rövid, sûrû, erõs szálú. Színe sötét zsemlyesárga. Eredete: Régi magyar fajta, már a 15. században ismerték. Az évszázadok folyamán angol sárga vizslákkal német pointerekkel, különféle kopókkal keresztezték. Tulajdonságai: Intelligens, tanulékony, kiegyensúlyozott, ragaszkodó, eléggé érzékeny.

 • Fejbe lőtte a kiskutyát - büntetőeljárás indult

  Állatkínzás miatt kell felelnie annak a 15 éves fiúnak, aki légpuskával lőtt fejen egy kutyát a Nógrád megyei Becskében. Az állat elpusztult.

 • Több embert is megharapott egy kutya a budai hegyekben

  Egy asszonyt és egy férfit is megsebesített az a kutya, amely elõzõleg több emberre is rátámadott a budai hegyekben az elmúlt évek folyamán.

 • Fagyállóval mérgezik a kutyákat

  Állatkínzó betörõk garázdálkodnak a XXII. kerületben. Az elkövetõk fagyállóval mérgezik meg a kutyákat, majd pár nap múlva, miután az eb elpusztul, kifosztják a házakat. A rendõrség egy gyanúsítottat már elfogott, de a hajléktalan férfi szabadlábon védekezhet.

 • Elõször született magyar állatkertben szõrös tatu

  Elõször született magyar állatkertben sörtés armadilló, azaz nagy szõrös tatu (Chaetophractus villosus), a különleges szaporulattal a miskolci intézmény dicsekedhet. Két hónappal ezelõtt, szeptember 2-án a Miskolci Állatkert Trópusi-házában született a nagy szõrõstatu-pár, Dömpi és Sophie fiú utóda.

 • Megmentheti a bálnákat saját bõrük

  Ausztrál kutatók azon ügyködnek, hogy a hatalmas állatokat humánusabb módszerekkel lehessen megfigyelni.

 • Cica horgon

  Moszkva - Különleges rekordot állított fel a Buszja nevû, kicsit sem fajtiszta moszkvai macska: folyton lenyel valamit, amit aztán úgy kell kioperálni belõle.

  Gazdái szerint elsõ ízben, még egészen kicsi cica korában Buszja elvesztette étvágyát. A röntgen három közepes méretû szegecset mutatott ki a gyomrában. Az idegen testeket kioperálták, s egy idõ múlva hazaengedték a beteget azzal, hogy szigorú diétát kell tartania.

 • Agyonverte kutyáit

  Bosszút állt kecskéje elpusztítása miatt két kutyáján egy brutális gazda Szolnokon - értesült a HavariaPress. A Tisza-parti város rendõrségére csütörtökön jelentették be, hogy kegyetlenül agyonverte kutyáit egy helyi lakos.

 • Víz helyett állatok hullottak a felhõkbõl

  Apró halak záporoztak az égbõl a délnyugat-indiai Kerala állam Manna nevû településén. Mint a The Hindustan Times címû lap hétfõn beszámolt róla, a múlt csütörtökön a városban zápor kerekedett, de nem víz hullott a felhõkbõl, hanem ceruzavékonyságú, apró pici halak.

 • Medvék a városban

  A klímaváltozás és a természetes élõhelyek visszaszorulásával Japán északi részén egyre gyakoribbak a végzetes kimenetelû medvetámadások, az utóbbi hat hónapban négy embert martak halálra, további nyolcvanat megsebesítettek az élelem után kutató állatok.

 • Meghívó: Nemzetiségi Nap

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Partiszkon Társadalomkutató Egyesülettel és a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal közösen megszervezi a soron következő nemzetiségi napot. A rendezvény célja, hogy a társadalmi integráció során közös együttműködés jöjjön létre és az önkéntesség mint fontos társadalmi erő népszerűvé váljon. A programon minimum 300 fő részvételére számítunk, melyre szeretettel meghívjuk Önt is!

 • Ő itt Simba, a kiskutya

  Ő itt Simba, a kiskutyaEz az édes pofa kutyus egyébként Leonbergi fajtájú. A németországi Leonberg városából származó nagytestű kutyafajta, melyet azért tenyésztettek ki, hogy a város címerében látható oroszlánhoz hasonlóan a város jelképe legyen. Családi kutyaként kimondott gyerekszeretetével tünteti ki magát. Marmagassága kb. 72–80 cm, és akár 80 kg súlyú is lehet. Bár a képen látható lány nem egy termetes teremtés, ez a csodálatos kutyus tényleg oroszlánhoz hasonlítható. Gyönyörű állat, ugye, a kutya ártáke pénzben nehezen fejezhető ki, de nem olcsó, annyi biztos.

 • Motoros felvonulással tisztelegtek a hős kutya előtt

  Motoros felvonulással tisztelegtek a hős kutya előttMotoros felvonulással tisztelegtek a Fülöp-szigeteki lakók egy kutya előtt, ami 2011 decemberében megmentette két kislány életét. Kabang egy motor elé ugrott, hogy megvédje gazdáit, de a balesetben teljesen összeroncsolódott az arccsontja. A négylábú története bejárta a világot, aminek hatására egy amerikai ápolónő 27 ezer dollárt gyűjtött össze adományokból, hogy Kabangot az Egyesült Államokban megműthessék. Sajnos, a csontokat nem tudták újra építeni, de az állat egészséges és teljes életet élhet. Kabangra a gazdái és a helyiek hősként tekintenek.

 • Mankójával verte agyon a vérengzõ mókust

  Õrjöngõ mókus támadott meg több embert is a bajorországi Passauban. A megvadult állatot végül egy nyugdíjas fékezte meg.

 • Pulykák akadályozták a forgalmat

  Idén különös esemény zavarta meg a Hálaadás ünnepét New York külvárosában. Tizenöt vadpulyka masírozott be a városba, több helyen a forgalom is leállt. Aztán az állatok, ahogy jöttek, úgy el is tûntek, még vacsoraidõ elõtt. A pulykák csütörtök reggel tûntek fel a város határában. A kis csapatot egész nap bámészkodók hada követte, az állatok azonban egy óra magasságában el is hagyták a várost. A rendõrségnek is meggyûlt a baja a madarakkal, azok ugyanis több helyen akadályozták a forgalmat.

 • Meghívó: Dallal az állatokért

  Az Orpheus Önkéntes Közösség segítő önkéntesei Szeged közterületén, az adventi rendezvényen tartanak állatvédelmi szemléletformáló programot. Az érdeklődő lakosság számára így teremtünk élményt. Az érdeklődők számára ingyenes kiadványokat biztosítunk, örömmel fogaduk állateledel adományokat, illetve elbeszélgetünk azokkal az emberekkel, akiknek kérdése van állatvédelmi témakörben. A rendezvény csúcspontja egy közös éneklés lesz.

 • Kung-fu Panda

  Kung-fu bajnokká avatják az egyetlen óriáspandát, amely Észak-Amerikában született. A kedves mackó az atlantai állatkert lakója, és a Kung Fu Panda 2 címû film elkészülte kapcsán érte a megtiszteltetés: Jack Black jelenlétében a stáb tiszteletbeli tagjává fogadták.

 • Kutya a tigrisek pótmamája

  Kleopátra - így hívják a kutyát - fogadta örökbe a tigriskölyköket, akiket eltaszított az anyjuk.

  Kleopátrának szerencsére nemrég saját kölykei születtek, így nem jelentett gondot az örökbefogadás. Szoptatja és tisztogatja a két kis tigrist, Cjopát és Pjusát. A tigris kölykök most az oroszországi Szocsiban, Jekaterina Kodakova lakásában élnek, Kleopátrával és egy Masjanya nevû cicával.

 • Vegetarianizmus - vékonyabb, de egészségesebb csontozat

  Egy új tanulmány eredménye ellentmond a táplálkozáskutatók és az élelmiszeripar intelmeinek, miszerint a tejtermékeket mellõzõ diéta csontritkuláshoz vezethet. A vegetáriánusoknak vékonyabb lehet a csontjuk de egészségesebb.