rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Lelkes Miklós: A perzsa cicus

 • Share on Tumblr

  Kedves, erõs, daliás, szorgalmas legény volt Kitartó János. Szántott, vetett, ásott, kapált, halászott, vadászott, - mindig azt csinálta, amit kellett.

  Egyszer még tanítványa is akadt: titokzatos tekintetû, elegáns öltözetû úr. Megkérte Jánost, hogy oktassa ki a vadászat tudományára, tíz csengõ aranyat fizet érte.

  János igen megörült: sok pénz volt ám az akkor! Igaz, ami igaz, õ is sokat tanult ettõl az úrtól, ám a végén csak egy kézszorítást kapott tõle. János nem merte elkérni a tíz aranyat, csak célozgatott rá, ilyesféleképpen:

  - Láttam egyszer tíz aranyos madárkát! Ó, de szívesen fogtam volna õket a markomba! Mind a tizet!

  Az úr azonban, bár megtanult Jánostól puskával jól célozni, ezt a célzást nem értette meg. Másutt járt az esze. Talán Perzsián, ahová készült?

  Hitte János, hogy sohasem látja többé az adósának megmaradt urat, azt a tudós Különcbölönc Benedeket. Ám nem minden adós marad örökké az. Két év múlva ki kereste fel a meglepett Jánost? Hát nem más, mint éppen ez az úr, Különcbölönc Benedek! Örült János: most megjön a tíz arany!

  Aranyakról szó sem esett, de János különös ajándékot kapott: egy perzsamacskát, barátságosan-tréfásan szigorú pofikájú, hosszú szõrû, végtelenül türelmes természetû cicust. Az mindjárt helyet is talált magának Jánosnál, a pipacsokkal és margarétákkal díszített párnán.

  Elment a fura úr, ott maradt a cicus. János így szólt, hangosan, de csak önmagához:
  - No az aranyakat megint elfelejtette!

  Szegény János majdnem leesett a székrõl, amikor a cica embernyelven megjegyezte:
  - Mindig ilyen feledékeny volt! Múltkor megígérte, hogy ad három halacskát az akváriumból, - de azt hiszed: adott?!

  Kiderült: a különös úr varázsló. A cica azonban nem volt vele elégedett, mert embernyelvre tanította, miközben õ az egérnyelvet szerette volna elsajátítani.

  Okos volt János, tudta: nem szabad kifecsegnie a cica tudományát. Még bolondnak néznék õt, - vagy ellopnák tõle a cicust a cirkuszosok!

  Hamarosan szokatlan nagy árvíz tologatta magát elõre a falu felé. Már János kiskertjében pocsékoltatta a zöldségféléket. Így szólt János a cicushoz:
  - No te kedves szõröske, aki okos, most szökne! Legyünk mi is okosak, menjünk innen!

  A cicus azonban másképpen vélekedett:
  - Csak türelem, türelem! Az nemcsak rózsát terem! Majd menekít minket víz, aki okos: ebben hisz!

  János kétkedõen ingatta a fejét, de azért maradtak még. Jól tették, mert gyönyörû, nagy csónakot sodor a víz János zöldségeskertjébe. Abba került: díszpárna, díszpárnára a cica, ennivaló, innivaló, utána meg, az evezõpadhoz, János. Már mentek is a vizen.

  Egy idõ múlva száraz partot pillantottak meg, rajta kis vityilóval. János ott ki akart kötni, de a cica másképpen vélekedett:
  - Csak türelem, türelem! Feneked nem tûhegyen! Jobb helyre is vihet víz, aki okos: ebben hisz!

  Szót fogadott János, tovább evezett. Ahová értek, már nyoma sem volt árvíznek, sõt, egy csinos sziget tûnt fel, pompás házacskával. A ház elõtt rózsakert volt,
  benne fenségesen szép leány üldögélt, könyvvel a kezében. János egybõl ki akart kötni a szigeten, de a cicus másképpen vélekedett:
  - Csak türelen, türelem! Evezgess itt, csendesen! Figyeld mit csinál e lány! Némely leány kész talány!

  Igaza lett a cicának, de csak félig: a leány nem volt "némely". Ellenkezõleg: kiszaladt a partra, integetett, hahózott. János közelebb evezett, beszélgetett vele. A beszélgetés során a talány teljesen eltûnt, mert kiderült: a leány valóban leány,
  szívesen látja Jánost és a cicust ebédre. Mindezt cseppet sem titkolta.

  A leány szülei is szeretettel fogadták Jánost és a cicust. A perzsamacska teljesen ismeretlen volt azon a vidéken, ami nem csoda, mert az a táj igen messze esett Perzsiától. A leány megkérte Jánost: hadd legyen a cica az õ szobájában, legalább a vendéglátás idejére!

  A vendéglátás ideje sokáig tartott, mivel a leány szülei felfedezték: a legény igencsak ért a kertészkedéshez. A leány meg azt fedezte fel, hogy nem közömbös a szívének ez a kedves, daliás legény. A perzsacica meg felfedezett egy akváriumot, díszhalakkal. Azt már nem árulom el, hogy mit evett a cicus aznap este a díszpárnán...mert én nem szeretek árulkodni!

  Múltak a napok, ment a rózsafák gondozása a rózsalugasban, a rózsákat azonban hiába termette a türelem, mert a türelmetlenség elérkezett. A leány, Csodakerti Klára, valamint János úgy vélték: vége a türelemnek, kezet kezért, csókot csókért, szívet szívért, - jöhetne az esküvõ!

  Klárika szülei nem ellenezték a dolgot, mert megismerték Jánost, no meg felismerték azt is: nem szabad a szerelmes leányszívet elszakítani attól, akit szeret, ha az is szereti õt.

  A lakodalomra - honnan, honnan nem - beállított Különcbölönc Benedek is. Kiderült: joggal, mert Klárika az unokahúga. Az adósságát - a tíz aranyat -
  most is elfelejtette megadni, de némileg enyhítette a dolgot, hogy bõkezû nászajándékot hozott, óriási gyémántokkal és más drágakövekkel ékesített ezüstládikót, amely testvérek között is megért tízezer aranyat. No és a perzsa cicusnak is hozott valamit, amit az elismerõ nyávogással fogadott: egy szótárt, amelyik a legfontosabb szavakat tartalmazta perzsa, valamint egérnyelven.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Állatok gázolása - sok az állatos baleset (durva képpel)

  Állatok gázolása - sok az állatos baleset (durva képpel)Sok kutyus elkóborol otthonról, a gazdáik haza várják, de rengeteg esetben ez már sohasem fog megtörténni!!! Az utcára kikerült, zavartan kóborló kutyusok egy részét gépjárművek ütik el :( Vigyázzunk négylábú kedvenceinkre, óvjuk őket és egyedül ne hagyjuk az utcára kijutni! Vannak hullámok, amikor nagyon sok az állatgázolás. Ez a tavaszi és az őszi ivarzási idő például... egy kis vezetői rutinnal, egy kis odafigyeléssel, a sebesség jó megválasztásával sok baleset elkerülhető lehetne. Vigyázzunk a környezetünk és a természet állataira!

 • Életbe lépett a kaviárexport tilalom

  Életbe lépett a nemzetközi kaviárstop: nem exportálható a tokhal ikrája, jelen esetben elsõsorban az orosz, kisebb részt iráni tokhalkaviár, mert így határoztak a veszélyeztetett vadon élõ növény- és állatfajok nemzetközi kereskedelmérõl kötött egyezmény, a CITES aláírói. Évi 110 tonna körüli világméretekben a külföldre vitt tokhalkaviár mennyisége. Az oroszországi belsõ forgalmat 1200-1500 tonnára becsülik, nagyrészt orvhalászat eredményeképp.

 • Újabb két madárinfluenza-gócra bukkantak

  Újabb két madárinfluenza-gócra bukkantak Csehországban, az egyiket olyan baromfineveldében fedezték fel, amely mintegy négy kilométerre fekszik...

 • Óriás kutyusok apró gazdáikkal

  Óriás kutyusok apró gazdáikkalA fotós négy hónapon át több ezer fotót készített imádnivaló modelljeiről, akik számos önfeledt és meghitt pillanatot okoztak a fotósnak. Az 58 éves férfi ugyanis elsősorban kutyákat szokott fotózni, legutóbbi projektjében is ők kaptak főszerepet, ezúttal kis gazdáikkal az oldalukon. "Mindig sok időt töltök el a modelljeimmel, illetve a kamera előtt szereplő kutyákkal, hogy minél jobban megismerjem a személyiségüket és ezáltal a lehető legjobb képeket készíthessem el róluk." Íme néhány kép az óriás kutyusokról és apró gazdáikról:

 • Banános pandamentõ akció Kínában

  Banánnal csalogattak le egy meredek hegyoldal csapdájába esett pandát szecsuáni állatmentõk - számolt be róla kedden a helyi média.

 • Egy méter hosszú varánusz sétálgatott az utcán

  Egy közel egy méter hosszú varánuszt találtak Csepelen. Az állat vélhetõen gazdájától szökött meg. A hüllõt befogták, gazdáját azóta is keresik.

 • Olvasók

  Talált egy könyvet a majom:
  - Tudós leszek! Kiolvasom!
  A könyvbõl ki mit olvasott?
  Fülbe hulló mak-mak-makot!

 • Hétméteres emberevõ óriáskígyóra vadásznak Indonéziában

  Hajtóvadászatot indítottak indonéz falusiak egy hétméteres óriáskígyó felkutatására, amely egy hete megölt egy 13 éves kisfiút Szumátra szigetén.

 • Háziállatot csinált a tinilányból

  Bezárta, háziállatként tartotta és prostitúcióra kényszerítette a litván lányt egy albán strici. Lorenc Goduni azzal az ígérettel csalogatta Londonba a csinos, fiatal lányt, hogy munkát kap egy bárban, de e helyett barátnõjével, Simona Kazakaitéval arra vártak, hogy rabszolgájukká tegyék a kis litván faluból származó lányt, akit kocsival szállítottak körbe a városban, miközben férfiak tucatjai erõszakolták meg.

 • Kényeztetik a sertéseket levágás elõtt

  Kényezteti utolsó napjukon disznait egy vágóhíd Kínában, hogy ízletesebb legyen a sertések húsa levágásuk után.

 • A kutya, aki két névre hallgat

  Két bolíviai család került szembe egymással egy yorkshire terrier miatt. Mialatt a gazdik vitáznak, a kutyus rácsok mögött ül.

 • A madárpusztulás titka

  Több tucat döglött madárra bukkantak a hatóságok Románia keleti részén. Az állategészségügyi szerveket a helyi lakosok riasztották, mert attól tartottak, hogy a seregélyek madárinfluenzában pusztultak el. A szakemberek kedden, a boncolás után azt közölték, hogy a madarakkal nem az influenza, hanem az alkohol végzet. Halálra „itták magukat” a seregélyek.

 • Dagi delfinek fogyókúrán

  Tokió - Pocakot eresztettek a delfinek egy japán tengeri parkban, ezért fogyókúrára fogták õket.

  A Kinoszaki parknak mind a 19 delfinje "úszógumit" növesztett és elnehezült a bemutatók gyakorlataihoz: nem tudott elég magasra ugrani. A méricskélések kimutatták, hogy meghíztak, volt, amelyik 10 kilót is magára szedett, pedig ugyanannyi makrélával - 14 kilóval - és más hallal etették õket, mint korábban.

 • Az állatfajok egyötödét kihalás fenyegeti

  A legfrissebb átfogó felmérés szerint az állatfajok egyötödét kihalás fenyegeti, s ez azt jelenti, hogy elkezdõdött a hatodik tömeges fajkipusztulás a Földön.

 • Széttépte az 5 éves kislány arcát egy staffordshire terrier

  Súlyosan megsebesült egy ötéves olasz kislány, amikor megtámadta egy kutya egy krakkói étteremben. Ezt a lengyel város hatóságai közölték kedden. A gyerek arcán illetve orrán ejtett súlyos sebeket az eb.

 • Meghívó: Konfliktuskezelő foglalkozás

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Partiszkon Társadalomkutató Egyesülettel és a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal közösen Konfliktuskezelő foglalkozás tart. A program célja, hogy önkénteseink számára és más civil szervezetek önkéntesei számára elősegítsük a gördülékeny együttműködést. Jelentkezés a program előtti napig lehetséges a +36-20/929-8181-es telefonszámon, munkanapokon 9-11 óra között.

 • Leguánt fogtak a fõvárosban

  Budapest - Leguánt fogtak a fõváros XI. kerületében, az állatot visszaadták a gazdájának - tájékoztatta Both Zoltán hüllõszakértõ, vadállatbefogó szerdán az MTI-t.

  A leguán augusztus elején szökött meg a gazdájától, majd kedd este egy szomszéd vette észre az egyik fa tetején a 15 méter magasban lévõ állatot - mondta Both Zoltán, aki a tûzoltók segítségével hozta le a másfél méteres leguánt a fáról; majd - mivel tudták bizonyítani, hogy nem csempészték, hanem vásárolták - visszaadta tulajdonosának.

 • A kutyavásárlás alapelvei

  A kutyavásárlás alapelvei
  A kutya egy igazi társ, egy jó barát. Jó vele együtt élni, szeretjük, dédelgetjük, ápoljuk, neveljük. Meg kell tanulnia a helyes viselkedést az emberekkel, vagy akár egyes helyzetekben. Ezért bátran kijelenthetjük, hogy a tanulás, a szocializálás már a születés pillanatától megkezdõdik. Minél többet ismernek meg apró bébiként, annál könnyebben alkalmazkodnak felnõttként.

 • A verembe jutott oroszlán

  Az oroszlán nem vette észre a gallyakkal, fûvel fedett vermet, melyet a vadászok csapdának készítettek. Beleesett.

  Megpróbált kimászni belõle. Kis híján sikerült neki felugorni és megkapaszkodni a szélén, de végül mégiscsak vissza-visszacsúszott.

 • Befalazták, túlélte

  Egy szálloda álmennyezetébe falaztak be véletlenül a munkások egy macskát. Az állat három hét múlva csontsoványan, kiszáradva, de élve került elõ.