rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Lelkes Miklós: Kakast keresgélõk

 • Share on Tumblr

  Kiskolumbáci Pista falun élt, Kopaszerdõkarácson, de félig a városban dolgozott. Miért félig? Nos hát regényeit, meséit, verseit Kopaszerdõkarácson írta, de a városba vitte be kinyomtatás végett, és ott szerkesztette a Lacamacapacai Újságot, ami igen kedvelt volt, akik nem olvasták, azok is használták: ezt-azt csomagoltak bele.

  · INGYEN Kiadványok· Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Kiskolumbáci Pistának csak tíz hold földje volt, azt is bérbe adta, meg egy háza, abban lakott, továbbá egy igen kackiás, széptollú kakasa. Bosszúsága csak a kakassal volt, mert az gyakran megszökött, elfutott, más kakasokkal kakaskodott, mások tyúkocskáinak udvarolgatott. Ez a Pista csinos legény volt, a leányok igencsak megfordultak utána falun is, városon is, pedig az ilyen kíváncsi forgolódás nem illõ dolog, de õ nem kakaskodott senkivel.

  Egyszer a kakas az erdõszélen csipegetett fel ezt-azt. Arra járt egy csavargó, becenevén Rókarántó Miska, gondolta: a sült kakas jobb, mint a tollas. Az ebéd szempontjából igaza is volt. Meg akarta fogni a kakast, de az futott, futott. Miska utána. Az erdõben egyszerre csak eltûnt a kakas. Miska bámult egy darabig, elég butácskán, de azután, nagyon okosan, elment málnát keresni.

  A kakas beleesett egy erdei kútba, amelynek alján víz nem volt, de sok korhadó falevél igen. Kiugrani, felszállni belõle nem tudott, mert ahhoz túl mély volt a kút. Kapirgálni tudott benne, azt meg is tette. Másnap hajnalban ki is kukorékolt a kútból.

  Ez a "Kukurikú!" odacsalt egy puskás embert, aki rövidlátó volt. Ha nem volt rajta a szemüveg, akkor nem is látott messze. Most rajta volt, de a szemüveg nem tehetett viselõje vadászati ismereteinek hiányosságairól, melyek miatt
  ez az ember így kiáltott le a kútba:
  - Mit csinálsz lent, te kukurikús hangú fácán?!

  A kakas nem világosította fel az urat, aki egyébként Gimbesgömbös Gedeon volt, a lacamacapacai bank igazgatója. Ez a Gedeon nem tudta eldönteni: lelõjje a kukurikús hangú fácánt, vagy inkább szabadítsa ki a kútból? Ez okból puskáját a kút peremére tette, vadászati kézikönyvét pedig elõvette. Nem tudni, hogy Gedeon pontosan min csúszott meg, de tény: belesett a kútba. Melléje esett a szemüvege is, ami nagy szerencse volt a kakas számára, mert így kiderült: õ nem fácán. A puska viszont fent maradt. Egyébként Gedeon nem ütötte meg magát, mert a kútban vastag avarréteg volt, és a nagyot ugró kakasra sem esett rá, ami a kakas további szerencséjét jelentette.

  Gedeon kiáltozott, amihez idõnként a kakas is hozzásegített szép hangjával. Mindketten berekedtek, nem elég, hogy a kútban ott rekedtek. Arra vetõdött Csalósmacskaföldi Pál, alkalmi tolvaj, de az kissé részeg volt, nem nézett le a kútba. A puskát viszont megtalálta, elvitte, de nem azért, hogy becsületes megtalálóként leadja a rendõrségen. Úgy vélte: nem jó az a túlzott becsületesség!

  Kopaszerdõkarácson Kiskolumbáci Pista sokáig kereste a kakasát. Végül nem jutott más az eszébe: kihirdette a kocsmában, hogy három csókot ad annak a leánynak, aki megtalálja az õ kakasát, és visszahozza neki.

  A kopaszerdõkarácsoni leányok erre mind kijelentették: fütyülnek Pista csókjaira. Ugyanakkor titokban mind nekifogtak a kakas keresésének. A legények közül egyedül Csalósmacskaföldi Pál követte õket, aki tizenkét kakast is talált különbözõ baromfiólakban, de még ráadásul jónéhány tyúkot is kinevezett kakassá. Ám ezek közül egyet sem vitt Pistához, mert nem tartott igényt Pista csókjaira. Ez okos dolog volt részérõl, az viszont már nem, hogy a kocsmában - bepálinkázottan - a talált puskáról is fecsegett.

  Élt Kopaszerdõkarácsondon két nagyon szép és kedves leány. Mindketten tanítónõk voltak, de csak Erdõnagypalánki Éva tanított az iskolában, Illatoskamillásréti Lilla nem, mivel utóbbi leány nem szorult rá, hogy iskolásnebulókkal veszõdjön: apjának százhúsz hold földje volt, ami nem kevés, ha a fele gyümölcsfákkal telistele. A két leány barátnõ volt. Mindkettõnek tetszett Kiskolumbáci Pista, de Évának nagyon-nagyon, Lillának meg csak tetszett. Ám együtt keresték a kakast, titokban, miközben nagyokat nevettek: a csókokon majd kiegyeznek egymással és Pistával, ha megtalálják a szépfarktollas madarat.

  No és az erdõben valóban megtalálták! Ám mekkora volt a meglepetésük, amikor meglátták a kútban, a kakas mellett, a városi legényt, Gimbesgömbös Gedeont, a bankigazgatót! Gedeonnak mindkét leány elsõ látásra megtetszett, de második látásra Lilla méginkább. Kérte õket: segítsék ki a kútból, a kakassal együtt, akivel a kútban összebarátkozott.

  - Nem úgy van az a van! - kiáltott le Gedeonnak Lilla. Kiskolumbáci Pista három csókot ígért a kakas megtalálójának. Annak fele az enyém! Te hány csókot ígérsz?!

  Gedeon ismerte Pistát, gyakran olvasott tõle ezt-azt a Lacamacapacai Újságból is. Évát és Lillát is ismerte. Neki is vágott az esze, mert nem minden bankigazgató igazgat csupán az odakészített iratokra neve ráfirkantásával. Így szólt:
  - A kakast tulajdonképpen én találtam meg, a kútban, így nekem járna Pista három csókja, de nekem nem kell! Én átengem közületek annak, aki kéri. Ám az én megtalálásomért nem fukarkodnék a csókkal, ha olyan gyönyörû leánynak adhatnám, mint te, Lilla! Emlékszel, hogy a múltkori bálon is milyen nagyra kerekült szemekkel bámultalak?

  A két leány nevetett, majd Lilla megjegyezte:
  - Ha továbbra is csak bámulni vagy hajlandó, akkor maradj a kútban!

  Gedeon megijedt, bár a leányoknak eszük ágában sem volt õt cserben hagyni, kútban hagyni. Törtek egy igen hosszú ágat, lenyújtották a kútba. Gedeon az oldaltáskájába tette a kakast. A két leány, igaz, nem könnyen, de együttes erõvel mégiscsak kihúzta Gedeont a kútból, kakasostól.

  A történet a továbbiakban jól alakult, mert senkinek sem esett kútba az, amit kívánt. Éva csak Pistától kapott csókokat, késõbb meg eljegyzési gyûrût, és ezzel igen elégedett volt. Lillát Gedeon halmozta el csókokkal, meg adott neki a szerelem jelét jelentõ ujjravalót. Mindkét lakodalomról nagy terjedelemben, képekkel számolt be a Lacamacapacai Újság. Utóbbi képeken még az újságba csomagolt ponty is csodálkozott, csak úgy tátogott, a halpiacon!


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Ebességkirály: Kutyájukat tanították autót vezetni

  Peking - Autót vezetni tanítgatta kutyáját egy pár Kínában, ám a rendõrök leállították a tanfolyamot.

  A járõrkocsiban ülõ rendõreinek azért lett gyanús a kutya kormányozta kocsi, mert feltûnõen lassan haladt. Ahogy aztán a jármû mellé értek, igencsak meglepõdtek, hogy egy uszkár vezeti az autót két mellsõ lábával. A pedálokat azonban nem nyomkodta a hátsókkal, helyette gazdasszonykája taposta a gázt és a féket. A kocsiban ült még a hölgy barátja is, õ se nem kormányzott, se nem pedálozott.

 • Területszerzés érdekében háborúznak a csimpánzok

  Területszerzés érdekében háborúznak a csimpánzok, amelyek a "hadviselés" során kíméletlenül megölik más csoportok egyedeit - állítják amerikai kutatók.

 • Élõ ékszer: halmedál

  Peking - Eleven hal a legújabb ékszerdivathullám Kínában fiatal lánykák körében.

  A halat persze nem horgostul dugják a fülcimpájukba vagy akasztják damilostul a nyakukba. Egy kis mûanyag medálban rejtezik az eleven ékszer, vízben, némi haleledel és két oxigénbuborék társaságában. Él mint hal a vízben, de nem túl sokáig, három hónapig bírja ékszerlétét. A szavatosság leteltével a medál feltörése javallott és haltartalmának elengedése akváriumba, halastóba, vagy egyéb vízbe.

 • Tapsifülesfüles: tûzjelzõ nyúl

  Melbourne - Nyúl mentette meg a tûzhaláltól gazdáit - és magát - Ausztráliában.

  Az "ölebnek", vagy inkább ölnyúlnak tartott jószág kaparászni kezdte a hálószoba ajtaját, amivel kíváncsivá tette és kicsalogatta a ház urát. A férfi hamarosan megérezte a füstöt, amely egy távolabbi, már égõ szobából jött.

 • Négy embert martak meg egy nap alatt mérges pókok Dél-Ukrajnában

  Ungvár - Karakurt mérges pókok martak meg négy embert szerdán a dél-ukrajnai Herszon megye területén. Az elsõ pókmarás a Beriszlavszki járás Zmijivka nevû községében történt, ahol egy 35 éves helyi lakost harapott meg a mérges ízeltlábú - jelentette csütörtökön az UNIAN hírügynökség.

  A beszámoló szerint a második pókharapásos eset az említett járás Veszele nevû falujában történt, itt egy 34 éves nõt mart meg karakurt pók. Mindkét sérültet a beriszlavszki járási kórház intenzív osztályán ápolják.

 • A világ legdivatosabb kutyája

  Tudjuk, szokás a kistestû kutyákat mindenféle designer holmikba öltöztetni, de azért vannak esetek, ahol már lehet, hogy indokolt volna az állatrendõrség.

 • Kétméteres kardhal a Balti-tengerben

  Hamburg - A Balti-tenger egyik félszigetén 2,2 méteres kardhalat sodort partra a víz. Ilyen nagy halat ritkán látni arrafelé - ugyanis nem is él ott.

 • Veszett macska harapott meg öt embert

  Ungvár - Öt embert harapott és mart meg egy veszett macska a Krím-félsziget egyik falujában, amelyet a beteg állat miatt karantén alá helyeztek.

  Az agresszívvá vált veszett macska a Pervomajszki járás Gvargyijszke nevû községének egyik utcájában ütött tanyát, és minden arrajárót megtámadott. Egy nap alatt négy nõt, köztük egy 13 éves kislányt, valamint egy férfit harapott és mart meg a kezén és lábán, számos sérülést okozva nekik - jelentette kedden az UNIAN hírügynökség.

 • Fuldokló õzet mentettek meg a tûzoltók

  Tûzoltók mentettek ki egy bajba jutott õzet a lukácsházai víztározóból. A jéghideg vízben néhány perc múlva elpusztult volna az állat.

 • A kihalás szélén az afrikai orrszarvúk

  A természetvédõk szerint az afrikai orrszarvúkat évtizedek óta most fenyegetik leginkább az orvvadászok. Az elmúlt három évben ugyanis összesen 800 állat esett áldozatul az vadorzóknak, akik egy kilogramm orrszarvúszarvért 22 000 angol fontot kapnak a feketepiacon.

 • Félrelépésre ösztönzi a cinkéket az utcai világítás

  Az éjszakai közvilágítás köztudottan negatív hatással van az élõvilágra. Rovarok milliói pusztulnak el egyetlen éjszaka leforgása alatt egy kisebb ország területén, a növények növekedése zavart szenved, egyes orvosok szerint még az ember hormonháztartása is megváltozik a fényszennyezés következtében. Német kutatók most azt derítették ki, hogy a városi fény a madarak szerelmi életére is hatással van.

 • Szomszédcsalogatással életet mentõ tacskó

  Megmentette gazdája életét egy kutya azzal, hogy átment a szomszédba segítségért és nem tágított, míg nem követték.

 • 3 milliós kocsit tört össze egy eb

  Johnny Vaughan kutyája, Harvey, összetörte gazdája Maserati sportkocsiját, hárommilliós kárt okozva neki.

 • A vakvezető kutyus nemcsak gazdáját, hanem megvakult társát is segíti

  A vakvezető kutyus nemcsak gazdáját, hanem megvakult társát is segítiEdward, az angliai Suffolkban élő vakvezető kutya 6 éven át segítette gazdáját, aki az egyik szemével egyáltalán nem, a másik szemével pedig korlátozottan lát. A barátságos kutya évekig hűségesen vezette Graham Waspe-t, míg szemeit el nem vesztette egy gyógyíthatatlan szürkehályog miatt. A 60 éves, látássérült férfi azonban nem tudott és nem is akart megválni hűséges társától, ezért vett egy új vakvezető kutyát, a kétéves Opalt, aki a férfi mellett Edwardot is vezeti. "A feleségem és én sírtunk, amikor megtudtuk, hogy Edwardnak hályoga van és meg fog vakulni, de mindenképpen gondoskodni akartunk róla.

 • Állatok, akik önzetlen és segítőkész embereknek köszönhetik, hogy életben maradtak

  Állatok, akik önzetlen és segítőkész embereknek köszönhetik, hogy életben maradtakMegható fotók olyan állatokról, akiket jószívű, segítőkész emberek mentettek meg. Sok bajba jutott állat az ő segítségük nélkül biztosan nem maradt volna életeben. A floridai Osceolai Nemzeti Parkban élő fekete medve elkóborolt és lakott területre tévedt, ezért a 170 kilós medve nyugtató lövedéket kapott, hogy visszaszállítsák a parkba. Az ijedt, kábult medve azonban Mexikói-öbölbe sétált, ahol a fulladás veszélye fenyegette. Adam Warwick biológus, ekkor a vízbe vetette magát és kivonszolta a partra a medvét.

 • Tiszteletbeli galloway marha lett Freddy, a vadmalac

  Galloway marhák fogadtak be csordájukba egy kis vadmalacot Göttingen közelében. A marhák gazdája, Bodo Bertsch Freddynek nevezte el a vaddisznót, amelyet a marhák láthatóan teljes értékû családtagként ismertek el.

 • Bûnüldözésimánia-hiány miatt nyugdíjazott rendõrkutya

  Buster, a kétéves német juhász 14 hetes kiképzési kurzusának elején még jó tanulónak bizonyult, ígéretes növendéknek tûnt, de idõvel márt nem nagyon igyekezett. Az igazi gondok azonban akkor mutatkoztak meg, amikor munkára fogták: vagy egyáltalán nem érdekelték a bûnözõk, vagy barátkozni kezdett velük, sõt, akadt olyan, akibe egyenesen "beleszeretett". Utóbbi eset éjszaka történt, egy családi ház kertjében a bokrokban bújt el a körözött személy.

 • Cápára ugrott fejest a 'kamikáze' ebmentõ gazdi

  Islamorada - Fejest ugrott egy cápára egy férfi az Egyesült Államokban, hogy megmentse kutyáját, melyet már szinte teljesen elnyelt a ragadozó.

  A Floridában élõ férfi a szokásos tengerparti fürdõzésre vitte "középapró", 6 kilós kutyáját. A vízbõl hirtelen kibukkant egy másfélméteres cápa és bekapta csaknem az egész ebet. A gazdi erre ökölbe szorítva kezeit, megcélozta a cápát és fejest ugrott a hátára.

 • Kokainozott a macska

  Kokain hatása alatt állt egy ausztrál macska, amikor állatkórházba került. A nyolc hónapos állat jól van, gazdái ellen nem indult eljárás, mert az intézmény dolgozói nem értesítették a rendõrséget.

 • A kutyakölykök

  Sebesen folyik egy patak
  A hatalmas hegyek alatt.
  Hordaléka hol egy nagy bot,
  Hol egy kicsi gallyat sodor.

· INGYEN Kiadványok· Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása