rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Lelkes Miklós: Kakast keresgélõk

 • Share on Tumblr

  Kiskolumbáci Pista falun élt, Kopaszerdõkarácson, de félig a városban dolgozott. Miért félig? Nos hát regényeit, meséit, verseit Kopaszerdõkarácson írta, de a városba vitte be kinyomtatás végett, és ott szerkesztette a Lacamacapacai Újságot, ami igen kedvelt volt, akik nem olvasták, azok is használták: ezt-azt csomagoltak bele.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Kiskolumbáci Pistának csak tíz hold földje volt, azt is bérbe adta, meg egy háza, abban lakott, továbbá egy igen kackiás, széptollú kakasa. Bosszúsága csak a kakassal volt, mert az gyakran megszökött, elfutott, más kakasokkal kakaskodott, mások tyúkocskáinak udvarolgatott. Ez a Pista csinos legény volt, a leányok igencsak megfordultak utána falun is, városon is, pedig az ilyen kíváncsi forgolódás nem illõ dolog, de õ nem kakaskodott senkivel.

  Egyszer a kakas az erdõszélen csipegetett fel ezt-azt. Arra járt egy csavargó, becenevén Rókarántó Miska, gondolta: a sült kakas jobb, mint a tollas. Az ebéd szempontjából igaza is volt. Meg akarta fogni a kakast, de az futott, futott. Miska utána. Az erdõben egyszerre csak eltûnt a kakas. Miska bámult egy darabig, elég butácskán, de azután, nagyon okosan, elment málnát keresni.

  A kakas beleesett egy erdei kútba, amelynek alján víz nem volt, de sok korhadó falevél igen. Kiugrani, felszállni belõle nem tudott, mert ahhoz túl mély volt a kút. Kapirgálni tudott benne, azt meg is tette. Másnap hajnalban ki is kukorékolt a kútból.

  Ez a "Kukurikú!" odacsalt egy puskás embert, aki rövidlátó volt. Ha nem volt rajta a szemüveg, akkor nem is látott messze. Most rajta volt, de a szemüveg nem tehetett viselõje vadászati ismereteinek hiányosságairól, melyek miatt
  ez az ember így kiáltott le a kútba:
  - Mit csinálsz lent, te kukurikús hangú fácán?!

  A kakas nem világosította fel az urat, aki egyébként Gimbesgömbös Gedeon volt, a lacamacapacai bank igazgatója. Ez a Gedeon nem tudta eldönteni: lelõjje a kukurikús hangú fácánt, vagy inkább szabadítsa ki a kútból? Ez okból puskáját a kút peremére tette, vadászati kézikönyvét pedig elõvette. Nem tudni, hogy Gedeon pontosan min csúszott meg, de tény: belesett a kútba. Melléje esett a szemüvege is, ami nagy szerencse volt a kakas számára, mert így kiderült: õ nem fácán. A puska viszont fent maradt. Egyébként Gedeon nem ütötte meg magát, mert a kútban vastag avarréteg volt, és a nagyot ugró kakasra sem esett rá, ami a kakas további szerencséjét jelentette.

  Gedeon kiáltozott, amihez idõnként a kakas is hozzásegített szép hangjával. Mindketten berekedtek, nem elég, hogy a kútban ott rekedtek. Arra vetõdött Csalósmacskaföldi Pál, alkalmi tolvaj, de az kissé részeg volt, nem nézett le a kútba. A puskát viszont megtalálta, elvitte, de nem azért, hogy becsületes megtalálóként leadja a rendõrségen. Úgy vélte: nem jó az a túlzott becsületesség!

  Kopaszerdõkarácson Kiskolumbáci Pista sokáig kereste a kakasát. Végül nem jutott más az eszébe: kihirdette a kocsmában, hogy három csókot ad annak a leánynak, aki megtalálja az õ kakasát, és visszahozza neki.

  A kopaszerdõkarácsoni leányok erre mind kijelentették: fütyülnek Pista csókjaira. Ugyanakkor titokban mind nekifogtak a kakas keresésének. A legények közül egyedül Csalósmacskaföldi Pál követte õket, aki tizenkét kakast is talált különbözõ baromfiólakban, de még ráadásul jónéhány tyúkot is kinevezett kakassá. Ám ezek közül egyet sem vitt Pistához, mert nem tartott igényt Pista csókjaira. Ez okos dolog volt részérõl, az viszont már nem, hogy a kocsmában - bepálinkázottan - a talált puskáról is fecsegett.

  Élt Kopaszerdõkarácsondon két nagyon szép és kedves leány. Mindketten tanítónõk voltak, de csak Erdõnagypalánki Éva tanított az iskolában, Illatoskamillásréti Lilla nem, mivel utóbbi leány nem szorult rá, hogy iskolásnebulókkal veszõdjön: apjának százhúsz hold földje volt, ami nem kevés, ha a fele gyümölcsfákkal telistele. A két leány barátnõ volt. Mindkettõnek tetszett Kiskolumbáci Pista, de Évának nagyon-nagyon, Lillának meg csak tetszett. Ám együtt keresték a kakast, titokban, miközben nagyokat nevettek: a csókokon majd kiegyeznek egymással és Pistával, ha megtalálják a szépfarktollas madarat.

  No és az erdõben valóban megtalálták! Ám mekkora volt a meglepetésük, amikor meglátták a kútban, a kakas mellett, a városi legényt, Gimbesgömbös Gedeont, a bankigazgatót! Gedeonnak mindkét leány elsõ látásra megtetszett, de második látásra Lilla méginkább. Kérte õket: segítsék ki a kútból, a kakassal együtt, akivel a kútban összebarátkozott.

  - Nem úgy van az a van! - kiáltott le Gedeonnak Lilla. Kiskolumbáci Pista három csókot ígért a kakas megtalálójának. Annak fele az enyém! Te hány csókot ígérsz?!

  Gedeon ismerte Pistát, gyakran olvasott tõle ezt-azt a Lacamacapacai Újságból is. Évát és Lillát is ismerte. Neki is vágott az esze, mert nem minden bankigazgató igazgat csupán az odakészített iratokra neve ráfirkantásával. Így szólt:
  - A kakast tulajdonképpen én találtam meg, a kútban, így nekem járna Pista három csókja, de nekem nem kell! Én átengem közületek annak, aki kéri. Ám az én megtalálásomért nem fukarkodnék a csókkal, ha olyan gyönyörû leánynak adhatnám, mint te, Lilla! Emlékszel, hogy a múltkori bálon is milyen nagyra kerekült szemekkel bámultalak?

  A két leány nevetett, majd Lilla megjegyezte:
  - Ha továbbra is csak bámulni vagy hajlandó, akkor maradj a kútban!

  Gedeon megijedt, bár a leányoknak eszük ágában sem volt õt cserben hagyni, kútban hagyni. Törtek egy igen hosszú ágat, lenyújtották a kútba. Gedeon az oldaltáskájába tette a kakast. A két leány, igaz, nem könnyen, de együttes erõvel mégiscsak kihúzta Gedeont a kútból, kakasostól.

  A történet a továbbiakban jól alakult, mert senkinek sem esett kútba az, amit kívánt. Éva csak Pistától kapott csókokat, késõbb meg eljegyzési gyûrût, és ezzel igen elégedett volt. Lillát Gedeon halmozta el csókokkal, meg adott neki a szerelem jelét jelentõ ujjravalót. Mindkét lakodalomról nagy terjedelemben, képekkel számolt be a Lacamacapacai Újság. Utóbbi képeken még az újságba csomagolt ponty is csodálkozott, csak úgy tátogott, a halpiacon!


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Megkezdõdött a floridai homárhajsza

  Amatõr homárhalászok ezrei vetették magukat a vízbe szerdán az amerikai Florida állam partjain az idei szabad rákfogási ünnepen: ez a hagyomány évente több ember - és csaknem 200 ezer ízletes tengeri állat - életébe kerül.

 • Vádat emeltek az állatkínzók ellen

  Állatkínzás miatt két vádiratot is benyújtott Kecskeméten az ügyészség a bíróságra a napokban. Vádat emeltek a helvéciai férfi ellen, aki ásóval ütött agyon 7 darab párnapos kiskutyát, majd falhoz csapott egy kismacskát. Valamint vádlottak padjára kerül egy felsõszéktói tanyában lakó férfi is, akinek 5 kutyája éhezés és kiszáradás miatt pusztult el.

 • Torinó védelmébe veszi a fecskéket

  Torinó - "Egy fecske nem csinál nyarat" - tartja a mondás, bár ezeken a jeges napokon az az egy is megfagyna az észak-olaszországi Torinóban. A helyi önkormányzat mégis most határozott a városban fészkelõ madarak védelmérõl.

  A kiadott közlemény szerint "elõ kell segíteni, hogy a fecskék populációja a régi szintre emelkedjen".

 • Disznóostrom: az óriási kan nem enged ki egy nõt a házából

  Sydney - Póniló méretû disznó terrorizál egy nõt Ausztráliában: legutóbb nem engedte ki a házából.

  A sertést másfél hete kezdte etetgetni a 63 éves hölgy a szomszédjaival. A disznót gazdái szabadjára engedték egy közeli erdõben, mert nem bírtak vele.

 • Ürgével etette a gyerekeit

  Természetkárosítás és állatkínzás miatt kezdeményezett eljárást a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága egy férfi ellen, aki ürgékkel etette gyermekeit.

 • Meghívó: Szeged Napja, Orpheus Önkéntes Közösségi stand

  Meghívó: Szeged Napja, Orpheus Önkéntes Közösségi standSzeged város meghívására az Orpheus Állatvédő Egyesület Önkéntes programja a Szeged Napi rendezvényen vesz részt. A 100 ezer főt megmozgató rendezvényen az Orpheus Önkéntes Közösség program standja szeretettel várja az önkéntesség iránt és az egyesület életével kapcsolatban érdeklődőket. A programon helyet biztosítottunk bemutatkozási lehetőséggel az ÉT-REND Egyesületnek, az Angyali.hu Alapítványnak, a Mátrix Közhasznú Alapítványnak, a Karitáció Szociális Alapítványnak és más szervezeteknek is. Lesz frissítő, játékos programok, nasi, szakmai és élmény kiadványok.

 • Megfejtették a kígyók hatodik érzékét

  A kígyók hõérzékelõ gödröcskéjük segítségével a legcsekélyebb hõmérsékletingadozást is észlelik, aminek köszönhetõen melegvérû zsákmányukat a sötétben is fellelik: amerikai kutatóknak most sikerült megfejteniük, hogyan mûködik ez az úgynevezett gödörszerv.

 • A majmok is terjeszthetik a maláriát

  A legfrissebb kutatások szerint a Délkelet-Ázsiában élõ makákók közvetve megfertõzhetik az embert maláriával - az állatok szervezetében ugyanis jelen van a Plasmodium knowlesi nevû kórokozó, amely ránk nézve is veszélyes lehet.

 • Patkányölésért és -evésért tévébírság

  Patkányölésért és -evésért kapott bírságot egy brit tévécsatorna.

 • Egyes polipok lepényhalakat utánoznak

  A polipok még a szakértõket is rendszeresen meglepik.

 • Dísztárcsarabló és -adó medve

  London - Dísztárcsát szedett le egy medve Nagy-Britanniában egy szafariparkban egy autóról, majd pedig felkínálta egy "rászorulóbbnak": egy másik autósnak, akinek nem sokkal korábban lelopták az összes tárcsát kocsija kerekeirõl.

 • Meg akarta simogatni, hát a tigris leharapta a karját

  Egy lisszaboni melletti cirkuszban a mutatványos tigris leharapta az egyik alkalmazott, egy román nemzetiségû nõ karját, amikor benyúlt a ketrecébe, hogy megsimogassa az állatot – írta a Jornal de Noticias portugál hírlap.

 • Luxuskúra az orosz ejtõernyõs szamárnak

  Bõ két héttel látványos ejtõernyõs repülése után luxusistállóban pátyolgatják Oroszország leghíresebb szamarát.

 • Hamisításvédett a természet alkotása

  A Papilio blumei egy különösen szép, kizárólag Indonéziában honos fecskefarkú lepke: képes megváltoztatni szárnyának a színét, méghozzá a kék és zöld között annak függvényében, hogy éppen rejtõzködnie kell vagy sem.

 • Láttad már? Íme a világ legrondább kutyájának a fotója!

  Egyértelmû, hogy miért is Sam nyerte a világ legrondább kutyája címet, de vajon Paris Hilton és a többi kiskutya kedvelõ csinibaba miért nem a hozzá hasonló fajtákat öltöztetni és csinosítgatja?! Rontana a megjelenésükön? Némelyik hölgy külsejéhez inkább passzolna.

 • Meghívó: SZIN tiszta önkéntes

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Partiszkonnal közösen vesz részt a szegedi Ifjúsági Napok programon. A Civil Falu részeként a programrészben elvárt aktivitás többszörösét valósítjuk meg. A környezetvédelem, az állatok védelme mellett a fiatalokat érintő életmód, társadalmi,, szociális kérdések is szóba kerülnek. Az aktív résztvevők a program helyszínen ajándékokat kapnak, melyek révén később az egyesülettel a kapcsolat felvétel könnyebbé válhat.

 • Szájon át lélegeztette a kutyát

  A tûzbõl kimentett kutya megkapta a szájból orrba való lélegeztetést egy amerikai tûzoltótól, s életben is maradt.

  A tûzoltó lélekjelenléte mentette meg a kutyus életét.

  A sárga labradort és társait egy házaspár hagyta magára a lakásban, fiuk szerencsére még idõben hazament.

  Dwight Brochardt saját kutyájukat vitte ki sétálni, ám a családra bízott másik ebet, a képen látható Cadát még néhány más állattal otthon hagyta.

 • Miért alszanak olyan keveset a delfinek?

  Egy egész hónapot kibírnak ébren * A kicsik kitartóbbak

  Los Angeles-Moszkva - Az állatok világában vannak csodálatos és misztikus részletek, amelyek csak hosszú-hosszú megfigyelések után tárulkoznak fel elõttünk. Egy tanulmány szerint a tengeri emlõsök egy része csak nagyon keveset alszik.

 • Csádzsiráfok orvvadászok célkeresztjében

  Orrvadászok megöltek két Csádzsiráf csikót Nigerben, az elmúlt 20 évben ez volt az elsõ támadás a veszélyeztet faj ellen a nyugat-afrikai országban.

 • Brutálisan lemészároltak két vizslát

  Két vizslát pusztítottak el ismeretlenek Nagyatádon. Az alig kétéves kutyákat vélhetõen késsel mészárolták le.

  Az elsõ tetemre kutyasétáltatók bukkantak, majd nem sokkal késõbb a másik kutya teteme is elõkerült. Az állatvédõ egyesület ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása