2024.03.29. - Auguszta

Több tucat partra vetõdött gömbölyûfejû delfin pusztult el Új-Zélandnál

Több tucatnyi gömbölyûfejû delfin pusztult el szerdán éjszaka a viharos idõjárás miatt az Új-Zéland északi részén partra vetõdött állatok közül.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Spirits Baynél dúló vihart csupán 24 delfin élte túl - számoltak be róla csütörtökön az illetékesek. Mint elmondták: hatalmas volt a szél, és 1,5-2 méteres hullámok csapkodtak, ezért teljesen lehetetlen volt folyatni a mentést. Az önkéntes mentõk azonban egész éjjel kint voltak az állatokkal, és igyekeztek életben tartani õket. A terv szerint nagy hálókkal akarják visszaemelni a delfineket a biztonságos vizekbe.

A partra vetõdötteken kívül további ötven delfint észleltek a közelben, ami újabb problémát vet fel. A gömbölyûfejû delfinek ugyanis erõs közösséget alkotnak, és a mentõk attól tartanak, ha megpróbálnak bajbajutott társaik segítségére sietni, azok is csapdába esnek a sekély vízben.

Új-Zélandnál különösen sok delfin vetõdik partra, fõként abban az idõszakban, amikor az Antarktisz felé vándorolnak, illetve visszatérnek onnan. A hivatalos új-zélandi statisztikák 1840 óta több mint ötezer ilyen esetet jegyeztek fel. A tudósok egyelõre nem találtak rá kielégítõ magyarázatot, hogy miért úsznak ki a partra ezek az emlõsök.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra