2024.04.25. - Márk

Vadonban kihalt tanzániai varangyokat telepíthetnek vissza élõhelyükre

Tavaly a vadonban kihaltnak nyilvánított tanzániai varangyokat telepíthetnek rövidesen vissza eredeti élõhelyükre, miután amerikai állatkertekben sikeres tenyésztési programot hajtottak végre a kétéltûekkel.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az 1996-ban felfedezett faj egyetlen ismert élõhelye a tanzániai Kihansi és Mhalala vízesések kéthektáros permetzónája volt, az állat innen kapta nevét is: Kihansi permetvarangy (Nectophrynoides asperginis). Egy vízerõmû építése azonban megtizedelte a vízhozamot, ami tíz év elteltével, 2009-re a varangyok kihalását eredményezte.

A populáció fogyását észlelve még 2004-ben közel 500 kétéltût az Egyesült Államokban található bronxi és toledói állatkertbe menekítettek, ahol tenyészteni kezdték õket. Az így született utódok közül - a Guardian internetes kiadása (guardian.co.uk) szerint mára csaknem 6500-ra duzzadt a varangyok száma - százat a napokban szállítottak vissza Tanzániába, ahol egyelõre egy modern Dar es-Salaam-i szaporítóközpontban helyezték el õket.

A végsõ cél természetesen a vadonba való visszatelepítés; a Kihansi vízesésnél ezt elõkészítendõ már egy mesterséges permetezõrendszert is kialakítottak, mely a varangyok eredeti élõhelyét próbálja utánozni.

A fajmegõrzési program finanszírozását a Világbank vállalta magára, mivel az állatok kihalását okozó erõmû megépítését is a nemzetközi pénzügyi intézet támogatta.

A Kihansi permetvarangyok egyik egyedisége, hogy a nõstények közvetlenül élõ, kifejlett kisbékákat szülnek, szemben a többi varanggyal, melyek petéket raknak, s ezekbõl kelnek ki az ebihalak.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra