2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Az orangutánok is gesztikulálnak

A kézzel-lábbal való kommunikáció nem csak az ember privilégiuma - derítették ki kanadai viselkedéskutatók orangutánok megfigyelése alapján.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Tapasztalataik szerint ha a társalgópartner értetlennek bizonyul, az emberszabásúak gesztusokkal vagy akár pantomimmal teszik egyértelmûvé kijelentéseiket.

Bár a gesztusok és a pantomim jellemzõen emberi kommunikációs eszköznek számít, fogságban tartott csimpánzoknál és gorilláknál már megfigyelték a gesztusok elsajátítását. Anne Russon, a torontói Glendon Egyetem munkatársa és kollégái most olyan kutatásokat elemeztek ki az utóbbi húsz évbõl, amelyek a természetbe visszaengedett orangutánok viselkedését vizsgálták Indonéziában és Borneón. Ezekbõl pedig kiderült, hogy az állatok a vadonban is alkalmaznak gesztusokat és pantomimmozdulatokat - közölte a Der Standard osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at) a Biology Letters címû folyóiratban megjelent cikkre hivatkozva.

A 18 megfigyelt eset zömében az orangutánok felszólítást erõsítettek meg gesztusokkal, fõleg akkor, ha az elsõ hang-, illetve kézjelzés megválaszolatlan maradt. Olykor megtévesztésül is szolgált a pantomim: egyes állatok sérültnek tetették magukat, hogy segítséghez jussanak vagy hirtelen rávethessék magukat egy finom falatra. Az egyik nõnemû példány még utánozta is partnere mozdulatait annak háta mögött - a kutatók szerint azért, hogy jobban megértse azokat.

Ezek a megfigyelések rámutatnak arra, hogy az orangutánok testbeszédüket tudatosan változtatják, és képesek kommunikációs eszközként bevetni azokat.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra