2024.04.20. - Tivadar

Robotokat ihlet a patkányagy

A patkányok rendkívül hatékonyan térképezik fel a számukra új környezetet, ezért amerikai kutatók az õ mintájukra készítettek katonai robotokat, hogy azok könnyebben tájékozódhassanak a terepen.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Friss neurológiai vizsgálatok arra utalnak, hogy a rágcsálók e kivételes képessége elsõsorban speciális idegsejteknek, úgynevezett grid celleknek köszönhetõ. Ezek képezik a rendkívül hatékony navigációs algoritmusoknak az alapját, amelyeket a Bostoni Egyetem kutatása célul tûzött ki. Az amerikai honvédelmi minisztérium másfél millió dollárt (mintegy 327 millió forintot) bocsátott a program rendelkezésére - írja a Der Standard címû osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

A cél a szimultán helymeghatározás és térképezés (SLAM). A mozgó robotnak térképet kell készítenie környezetérõl, és ezzel egy idõben pontosan meghatároznia elhelyezkedését. Ezen kívül javulnia kell a gép és ember közti információáramlásnak is. A mostani modellek szerint a különleges idegsejtek a patkány helyzetét az állat mozgásáról és észlelt környezetérõl alkotott információk segítségével fejtik meg. A kutatók ezeket a modelleket követik.

A patkányok nem elsõ ízben szolgálnak a tájékozódás mintájául. 2003 óta dolgoznak ausztrál kutatók a RatSLAM programon: tavalyelõtt a rágcsálók nyújtotta modellre támaszkodva mindössze egy sima webkamerával sikerült Brisbane egyik elõvárosában egy viszonylag nagy területet feltérképezniük.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra