2024.04.25. - Márk

Három évtized után hazatért egy kérgesteknõs

Harminckét év után váratlanul visszatért egy kérgesteknõs arra a malajziai tengerpartra, ahol született és természettudósok megjelölték.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Malajziai újságok beszámolója szerint a 1,5 méter hosszú és 500 kilós nõstény teknõs július elején jelent meg ismét Rantau Abang strandján, az ország északi részén, amely korábban a teknõsök kedvelt fészkelõhelye volt, amíg a túlhalászás és a környezetszennyezés miatt állományuk meg nem csappant.

Nem sokkal születése után a szóban forgó teknõst 1978-ban ezen a strandon engedték el természettudósok, akik páncélján és bal uszonyán megjelölték.

"Csoda, hogy ez a kérgesteknõs visszatért ebbe az övezetbe" - idézte Ahamad Sabki Mahmoodot, a halászati minisztérium fõigazgatóját a The Tsar címû napilap. Ez arról tanúskodik, hogy Rantau Abang ismét fészkelõhely lesz, és bízik abban, hogy további egyedek jelennek meg a parton a tojások lerakásának következõ idõszakában, augusztus 15. és 20. között - tette hozzá.

A teknõst, amelynek a helyiek a "Rantau Abang hercegnõje" nevet adták, csütörtökön ismét visszaengedték az óceánba. A szakemberek abban reménykednek, hogy a páncéljára erõsített mûholdas jeladóval nyomon követhetik vándorlását.

"Úgy gondoljuk, hogy Vietnam és Japán felé fog haladni, majd kiúszik a Csendes-óceánra" - mondta Ahamad. A "hercegnõ" ezután Indonézia, a Salamon-szigetek, Ausztrália és Új-Zéland partjai mentén folytathatja körutazását, mielõtt visszafordul Malajziába.

A kérgesteknõs (Dermochelys coriacea) a legnagyobb tengeri teknõs és akár 50 évig élhet. A trópusi vizekben világszerte elõfordul, de fennmaradása a túlhalászás, az orvhalászat, a tengerpartok beépítése és az óceánok szennyezettsége miatt veszélybe került.

Nemrégiben közönséges levesteknõsök (Chelonia mydas) is visszatértek a malajziai strandokra, de ennek hírét a szakemberek óvatosan fogadták az állatok hagyományos élõhelyeinek folyamatos visszaszorulása miatt.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra