2024.03.29. - Auguszta

Elfogynak a nõstények a Costa Rica-i krokodiloknál

Costa Rica krokodiljait az "elférfiasodás" fenyegeti.

Juan Rafael Bolanos biológus szúrópróbaszerû "népszámlálást" végzett az ország folyóiban élõ hegyesorrú krokodilok között, és aggasztó eredményre jutott: egy nõstényre jelenleg tíz hím jut.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az akár hétméteresre is megnövõ hegyesorrú krokodilok (Crocodylus acutus) esetében normális ivararánynak nevezhetõ, ha egy hímre három nõstény jut - magyarázta Bolanos a Der Standard címû osztrák lap szerint (www.derstandard.at). Az irányzat leginkább a hõmérséklet növekedésével magyarázható, a krokodiloknál ugyanis az utódok neme a tojásokat körülvevõ hõmérséklettõl függ. Huszonnyolc fokig nõstények kelnek ki, 32 fokig nagyjából egyenlõen alakul az ivararány, míg a felett már csak hímek bújnak ki a tojásból.

A hegyesorrú krokodil homokos partokon rakja le tojásait. Amennyiben fák árnyéka vetül rájuk, természetesen hûvösebb a környezetük. Bolanos ezért azt gyanítja, hogy a Costa Ricán mind nagyobb mérteket öltõ fakivágás éppúgy befolyásolhatja a krokodilpopuláció összetételét, mint az átlaghõmérséklet emelkedése, ami az éghajlatváltozásnak tulajdonítható.

Ha a tendencia folytatódik, a közép-amerikai ország krokodiljait húsz év múlva a kihalás fenyegetheti - figyelmeztetett a biológus.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra