2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Szivacs tisztítja a tengert

A Ligur-tenger olaszországi partszakaszán próbálták ki elõször a szivaccsal való víztisztítást, a természetes tengeri szivacstelepítéssel a felére lehet csökkenteni a vizet szennyezõ baktériumállományt.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A szivacs nem csak a fürdõkádban bizonyul hasznosnak, a tenger vizét is képes megszabadítani a szennyezõdéstõl. Genovától nem messze, a gyönyörû Rapallo kikötõjében vetették be az elsõ víztisztító szivacsokat. Azokról a fehér-sárga színû, lyukacsos tengeri szivacsokról van szó, melyet Olaszországban pár euróért az illatszerboltokban a testápoláshoz árulnak.

Természetes környezetükben ugyanezek a szivacsok (latin nevükön spongia officinalis) a tengerfenéken élnek, itt szívják be magukba a vizet. Óránként 14 litert eresztenek át a testükön, és a vizet meg is szûrik a legapróbb baktériumoktól és szerves részecskéktõl. A szivacsok a körülöttük levõ víz baktériumállományát a felére képesek csökkenteni, mégpedig a két mikron nagyságnál kisebb baktériumokat tartják vissza, melyek más eszközzel nehezen távolíthatók el.

Teljesen környezetvédõ, kiválóan mûködõ, kis helyen is elférõ és olcsó víztisztító a tengeri szivacs - sorolta a szivacs tulajdonságait a genovai tudományegyetem mûszaki kutatási és kísérleti tanszékének tanára Roberto Pronzato. Az általa vezetett munkacsoport kezdett el kísérletezni a szivaccsal történõ víztisztítással.

A Rapallóban végzett elsõ teszt olyan jó eredménnyel szolgált, hogy nyáron a liguriai tengerpart mind a huszonhat kikötõjében elkezdtek szivacsot telepíteni Ventimigliától egészen La Speziáig. Öt centiméter nagyságú szivacsdarabokat sorakoztatnak a tengerben, az ideális mélység öt méter, de egészen húsz méteres mélységig lehet szivacs-tenyészeteket telepíteni.

Másfél év alatt a szivacs akár a háromszorosára is megnõ. Víztisztító képességét bizonyítja, hogy a genovai városi vízvezeték-rendszerben is kipróbálták, és kiderült, a szivacs az ivóvizet is meg tudja szabadítani a mikroszkopikus szennyezõdésektõl. A jövõben klór helyett természetes szivacs tisztította vizet ihatnánk.

Az egyelõre a Ligur-tengerben szaporodó szivacsok segítenek az utóbbi húsz évben a Földközi-tengerbõl majdnem teljesen kihalt szivacskolónia újjáélesztésében is. A pusztulást a szivacs két ellensége okozta: az ember és az éghajlatváltozás miatt a felmelegedett tengervízben keletkezett új baktérium, mely kimondottan a szivacsot támadja.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra