2024.04.19. - Emma

Rekordevolúciót mértek

Létezik egy halfaj, amely három generáció alatt képes alkalmazkodni a hõmérsékletváltozáshoz - fedezték fel európai és kanadai kutatók.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Ez a vadon élõ állatok közt mért eddigi leggyorsabb evolúciós ráta.

"A kutatásunk volt az elsõ, amely kimutatta, hogy bizonyos vadon élõ fajok igen gyorsan képesek lennének alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz" - nyilatkozta a Yahoo hírportálja (www.news.yahoo.hu) szerint a program vezetõje, Rowan Barrett. A Brit Columbia-i Egyetem evolúciós genetikusa ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az evolúciós ugrásnak nagy ára van, méghozzá a magas mortalitás.

A kutatók tengeri tüskés pikókat telepítettek át az óceánból medencékbe, amelyekben három éven át fokozatosan csökkentették a víz hõmérsékletét. Három generáció alatt a halak 2,5 Celsius fokkal alacsonyabb hõmérsékletet bírtak már ki, mint a nagyszüleik - derül ki az interneten közzétett cikkbõl, amely a Proceedings of the Royal Society B címû folyóirat szeptemberi számában jelenik majd meg.

Ez még nem jelenti azt, hogy a várható éghajlatváltozáshoz minden következmény nélkül képes alkalmazkodni egy természetes populáció. A halállomány mintegy 95 százaléka ugyanis elpusztult a három év során, csupán öt százaléknak sikerült hidegtûrõvé válnia. A populáció 95 százalékának elvesztése akár végzetes is lehet, a maradék ugyanis nem szükségszerûen tudja biztosítani az állomány fennmaradását.

Több kutatás szükséges ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, képesek-e más fajok is ilyen gyors váltásra, illetve miként válaszolnak a lehûlés helyett a melegedésre. Az új ismeretek ugyanakkor akár arra is segíthetnek fényt deríteni, hogyan alkalmazkodik az ember az éghajlatváltozáshoz.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra