rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Noé bárkájába gyûjti a Mexikói-öböl tengeri lényeit egy amerikai biológus

 • Share on Tumblr

  A bibliai Noéhoz hasonlóan gyûjti be a Mexikói-öböl kihalással fenyegetett tengeri lényeit egy amerikai biológus.

  Jack Rudloe 1,6 hektáros floridai "laboratóriumában" a legkülönfélébb tengeri élõlények - cápák, tengeri csillagok, garnélarákok, tengeri sünök, tengeri uborkák, szivacsok, csikóhalak és sok más faj - példányait gyûjti be. Összesen több mint 350 faj képviselõje található meg nála, nem feltétlenül párban: a futó- és integetõrákok családjához tartozó ucafajok például mintegy 50 ezres létszámban képviseltetik magukat.

  A 67 éves férfi feleségével vezeti az általuk Noé Bárkája Hadmûveletnek nevezett mentõakciót a floridai Tallahasseetõl egyórás autóútra délre fekvõ birtokukon. A tengerbiológus-körökben országszerte ismert házaspár egyetemi és orvosi kutatások részére is biztosít példányokat.

  "Annyi állatot kell begyûjtenünk, amennyit csak tudunk. Késõbb, ha a körülmények megengedik, visszaengedjük egy részüket" - magyarázta Rudloe.

  Bár a olaj szivárgását július közepén sikerült elállítani a Mexikói-öbölben, és ma már kevés nyersolaj látható szabad szemmel a víz felszínén, az amerikai természetvédõ továbbra is elkötelezett nagyszabású terve mellett. "Nem hiszem, hogy az olaj eltûnt volna. Még mindig ott van kint, a hideg vizeken, apró cseppekben, és egy-két hurrikán bármikor felsodorhatja eddig" - fogalmazott.

  Bár a laboratórium több mint 32 kilométerre fekszik attól a legkeletibb területtõl, ahol feltûnt az olaj, Rudloe mégis aggódik 50 tartályban tárolt, öbölbõl nyert tengervize beszennyezõdéséért, ezért szûrõberendezéseket állított üzembe. "Ha minden meghal, a mocsarak feketék lesznek, a víz szennyezett... mi akkor is életben akarjuk tartani ezt a helyet" - hangsúlyozta.

  A biológus becslése szerint a projekt 1,2 millió dollárba (255 millió forintba) kerülhet. Ekkora összeget maga nem tud elõteremteni, különösen mivel felesége, az ismert tengerbiológus, Anne Rudloe súlyos beteg, ezért abban reménykedik, hogy az olajkatasztrófáért felelõs brit BP támogatni fogja a kezdeményezést.

  A nonprofit alapon mûködõ, évi 18 ezer látogatót vonzó telepet belépõdíjakból, tagsági díjakból és adományokból tartják fenn, de az olajkatasztrófa óta kaptak némi külsõ segítséget is, többek közt egy víz és olaj elválasztására alkalmas 25 ezer dolláros (5,3 millió forintos) készüléket.

  A New York-i születésû Jack Rudloe tinédzserként került Floridába. Az autodidakta kutató feleségével számos könyvet és újságcikket írt a Mexikói-öböl élõvilágáról.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • 100 szavam állatokkal - Az én világom...

  A színesen illusztrált foglalkoztató köteteiben 120 matrica található, melyek segítségével a gyerekek ismerkedhetnek a környezetükben található és könnyen felismerhetõ állatokkal, tárgyakkal. Négy éves kortól ajánlott.

 • Katapultáló majmok

  Faággal katapultálva szökött meg 15 majom Japánban egy kutatóintézetbõl. Az eset a Kiotói Egyetem fõemlõskutató intézetében történt. A majmoknak öt méter magas kerítésen kellett átjutniuk, amelyben magasfeszültségû áram fut.

 • A szamár, aki börtönbe került

  Furcsa és érdekes hagyományok uralkodnak Mexikó területén. Ha egy állat hibázik, ha vét, ha valami olyasmit csinál, ami nem tetszik gazdájának, akkor börtönbe zárja és megbünteti. A szamár olyan börtönbe kerül, ahová a rabok kerülnek. Azaz emberi túlélésre alkalmas zárka csak éppen állatokkal van megtöltve!

  A szamár nem volt részeg, garázda viszont igen: egy férfit megharapott, egy másikat pedig megrúgott.

 • Száz döglött macska egy - nem - hûtõ ládában

  Száz döglött macskára bukkantak egy üzemen kívüli fagyasztóládában az Egyesült Államokban szociális munkások.

 • Rendõrök lõtték le a pitbullt Brassóban

  A brassói rendõrök lelõtték azt a pitbullt, amelyet a gazdája rájuk uszított.

 • Cseh állatkertek Srí Lanka-i elefántokat 'adoptálnak'

  Srí Lanka-i elefántokat "fogad örökbe" két csehországi állatkert. A nyugat-csehországi Ústi nad Labem állatkertjébe az egyik Srí Lanka-i "elefánt-árvaház" egy vagy két lakója érkezik, az észak-morvaországi Ostraváéba pedig két vagy három ormányos kerül be ugyanonnan.
  Mint az Ústi nad Labem-i zoo állatorvosa, Václav Pozivíl a CTK cseh hírügynökségnek elmondta, az állatokat az ázsiai szigetország kormánya ajándékba adja a Cseh Köztársaságnak, hálából azért a segítségért, amelyet a cseh kormány és lakosság a tavaly karácsonyi szökõár, a cunami következményeinek enyhítéséhez nyújtott. Ugyanakkor az állatok átvétele további segítség is a katasztrófa okozta pusztítás nyomaival továbbra is küzdõ Srí Lankának.

 • Angele a fõvárosi állatkert új elefántja

  A Franciaországból származó állatot csütörtökre virradóra tûzoltók emelték be új otthonába.

 • Szökött tigrissel találkozott a vécében egy amerikai nő

  Egy szökött tigrissel találkozott egy nő egy cirkusz vécéjében Amerikában. Az állat fél méterre megközelítette a nőt, de nem bántotta. A vadállat egy cirkusz társulatából szökött meg, de csupán az illemhelyig jutott, melynek nyitott ajtaján besétált.

 • Egy új ragadozó dinoszauruszfajt fedeztek fel

  A gyûrûk urából ismert Szauron démoni szeme után neveztek el egy új ragadozó dinoszauruszfajt, mely 95 millió évvel ezelõtt élt Észak-Afrikában.

 • Kutyájával kelt egybe egy ausztrál férfi

  A saját kutyáját vette el egy ausztrál fiatalember, aki mindössze a közeli hozzátartozóit akarta összehozni és megnevettetni a szokatlan ceremóniával.

 • A jegesmedvék bírják a jeget!

  A klímaváltozás napjaink beszédtémájává nõtte ki magát az elmúlt pár évben. Köszönthetõ ez annak, hogy rendszeresen dõlnek meg a melegrekordok, egyre több árvíz és környezeti katasztrófa sújtja az emberiséget.

  A tudósok fajok eltûnésével riogatnak minket, de a kényelmes fotelbõl mindez oly távolinak és eltúlzottnak tûnik, hogy talán azt is elhisszük, hogy nincs globális felmelegedés. Viszont ott vannak a tények, melyeket megcáfolni már koránt sem egyszerû.

 • Döglött lovak és birkák hevernek egy mélykúti birtokon

  Legutóbbi ellenõrzésük során újabb elpusztult ló és birkák tetemeit találták meg halason az állatvédõk annak a mélykúti gazdának a portáján, akit fél évvel ezelõtt hanyag állattartás miatt már figyelmeztettek egyszer.

 • Nem akarnak téli álomba merülni az odesszai állatkert medvéi

  Ungvár - Nem akarnak téli álomra szenderülni a dél-ukrajnai Odessza állatkertjének medvéi, gondozóik már belefáradtak az "altatási" kísérletekbe.

  Az odesszai mackók téli alvásával már évek óta gondok vannak, feltételezések szerint a meleg éghajlat és a rendelkezésükre álló bõséges táplálék miatt nem tudnak álomba merülni a hideg évszakban.

 • Sötétben is a nap segíti a denevérek tájékozódását

  Az éjszakai állatként ismert denevérek a nap helyzetére alapozzák navigációjukat naplementekor, noha általában még barlangjukban vannak, amikor a nap lemegy - állítják német kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfõn megjelent tanulmányukban.

 • Franklin, a teknõs

  Franklin éppen a nyári szünidejét élvezi, amikor különleges látogató érkezik hozzájuk - Lucia nagynéni, a szenvedélyes kincskeresõ régész. Franklin Nagymamájának errõl eszébe jut a saját "kincse", egy doboz, amit még kisgyermekkorában ásott el. De a múlt felidézésétõl hirtelen megbetegszik.

 • Ilyen aranyosan szaladgál gazdái után a miniló

  Ilyen aranyosan szaladgál gazdái után a minilóAranyos felvételt osztottak meg gazdái egy nemrég született, Sammy nevű minilóról. A miniatűr lovacska a videó készítésekor még csak három napos volt, de már lelkesen szaladgált a gazdája után. Az aprócska ló egy amerikai farmer, Sterling Bartow birtokán született, aki többek között minilovak tenyésztésével és szaporításával is foglalkozik. A minilovak magassága 86–97 cm között mozog, könnyen taníthatók, kedves természetük van és saját súlyuk négyszeresét képesek elhúzni. A minilovak tenyésztésének célja a pompás testalkat és a kiváló természet volt.

 • Keselyûk százai okoznak gondot az Egyesült Államokban

  Mintegy ötszáz keselyû keseríti meg a Virginia amerikai szövetségi államban lévõ Staunton város lakóinak az életét.

 • Kezével terelte vissza a cápát az óceánba egy turista

  A brit turista megfogta az állatot a farkánál fogva, és eltávolította a sekélyesben játszó gyerekektõl.

 • Házikedvencbõl is megárt a sok

  Eljárást kezdeményezett férje ellen egy iráni nõ. Az asszony szerint a férfi túl sok háziállatot tart otthon.

 • Róka élt a legmagasabb londoni felhõkarcoló tetején

  Az állatmentõk által Rómeónak elkeresztelt kölyök róka a 72. emeleten élt, az építõmunkások kajamaradékait ette.