2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Noé bárkájába gyûjti a Mexikói-öböl tengeri lényeit egy amerikai biológus

A bibliai Noéhoz hasonlóan gyûjti be a Mexikói-öböl kihalással fenyegetett tengeri lényeit egy amerikai biológus.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Jack Rudloe 1,6 hektáros floridai "laboratóriumában" a legkülönfélébb tengeri élõlények - cápák, tengeri csillagok, garnélarákok, tengeri sünök, tengeri uborkák, szivacsok, csikóhalak és sok más faj - példányait gyûjti be. Összesen több mint 350 faj képviselõje található meg nála, nem feltétlenül párban: a futó- és integetõrákok családjához tartozó ucafajok például mintegy 50 ezres létszámban képviseltetik magukat.

A 67 éves férfi feleségével vezeti az általuk Noé Bárkája Hadmûveletnek nevezett mentõakciót a floridai Tallahasseetõl egyórás autóútra délre fekvõ birtokukon. A tengerbiológus-körökben országszerte ismert házaspár egyetemi és orvosi kutatások részére is biztosít példányokat.

"Annyi állatot kell begyûjtenünk, amennyit csak tudunk. Késõbb, ha a körülmények megengedik, visszaengedjük egy részüket" - magyarázta Rudloe.

Bár a olaj szivárgását július közepén sikerült elállítani a Mexikói-öbölben, és ma már kevés nyersolaj látható szabad szemmel a víz felszínén, az amerikai természetvédõ továbbra is elkötelezett nagyszabású terve mellett. "Nem hiszem, hogy az olaj eltûnt volna. Még mindig ott van kint, a hideg vizeken, apró cseppekben, és egy-két hurrikán bármikor felsodorhatja eddig" - fogalmazott.

Bár a laboratórium több mint 32 kilométerre fekszik attól a legkeletibb területtõl, ahol feltûnt az olaj, Rudloe mégis aggódik 50 tartályban tárolt, öbölbõl nyert tengervize beszennyezõdéséért, ezért szûrõberendezéseket állított üzembe. "Ha minden meghal, a mocsarak feketék lesznek, a víz szennyezett... mi akkor is életben akarjuk tartani ezt a helyet" - hangsúlyozta.

A biológus becslése szerint a projekt 1,2 millió dollárba (255 millió forintba) kerülhet. Ekkora összeget maga nem tud elõteremteni, különösen mivel felesége, az ismert tengerbiológus, Anne Rudloe súlyos beteg, ezért abban reménykedik, hogy az olajkatasztrófáért felelõs brit BP támogatni fogja a kezdeményezést.

A nonprofit alapon mûködõ, évi 18 ezer látogatót vonzó telepet belépõdíjakból, tagsági díjakból és adományokból tartják fenn, de az olajkatasztrófa óta kaptak némi külsõ segítséget is, többek közt egy víz és olaj elválasztására alkalmas 25 ezer dolláros (5,3 millió forintos) készüléket.

A New York-i születésû Jack Rudloe tinédzserként került Floridába. Az autodidakta kutató feleségével számos könyvet és újságcikket írt a Mexikói-öböl élõvilágáról.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra