2024.03.29. - Auguszta

Megtizedelte a gyöngybaglyokat a rossz idõ Baranyában

2010 június végéig mindössze 9 bagolyfiókát sikerült meggyûrûzniük a baranyai szakembereknek, míg a tavalyi év hasonló idõszakában már 200 fölötti volt a példányszám.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Baranya megyei csoportjának irodavezetõje az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az elhúzódó kemény tél és a tavasz végén lehullott rengeteg csapadék alaposan megbolygatta a gyöngybaglyok megszokott életét. A templomtornyokba kihelyezett költõládákban május végéig csak 25 pár telepedett meg, ami a felét sem éri el a tavalyinak - tette hozzá. Mint megjegyezte: a szélsõséges tavaszi idõjárás miatt a párok egy része igen késõn, csak nyár közepétõl kezdi el a költését, ezért a fészkelõpárok száma valamelyest még növekedni fog; ám az eddigi költések mintegy kilencven százaléka tönkrement.

"Az már biztosnak tûnik, hogy minden idõk leggyengébb gyöngybagoly-szaporulatával számolhatunk" - hangsúlyozta Bank László.

A gyöngybagoly (Tyto alba) fokozottan védett madárfaj, egy egyed természetvédelmi értéke 100 ezer forint. Európa-szerte a csökkenõ állományú fajok közé tartozik, mert költõhelyei jelentõsen megfogyatkoztak.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra