2024.03.29. - Auguszta

Agyonnyomta bocsát egy pekingi óriáspanda

Ikerpandák születtek a pekingi állatkertben, de elsõszülõ anyjuk egyiküket elhagyta, a másikat véletlenül agyonnyomta - tájékoztatottak a történtekrõl az állatkert illetékesei.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A két nõstény pandabocsot még a múlt hét péntekén hozta világra nyolcéves anyjuk Jinghua (Yinghua). A gondozóknak már a kezdetektõl feltûnt, hogy az anya csak az elsõszülött mackóval hajlandó foglalkozni, ami nem volt a számukra meglepetés, mert az amúgy ritka ikerszüléseknél ez gyakran elõfordul - mondta Csang Csin-kuo (Zhang Jinguo) igazgatóhelyettes.

Az állatok egyik gondozójának beszámolójából kiderült: alighogy az elhagyott bocsot Szecsuanba (Sichuan) küldték, hogy ott szakértõk felügyelete és gondoskodása mellett fejlõdhessen tovább, a gyakorlatlan anyaállat ketrecének sarkában véletlenül agyonnyomta az ottmaradt kicsit.

"A baleset akkor történt, amikor hallotta, hogy a bocs tejet kérve éhesen felsír - idézte fel a történteket az állatgondozó - ekkor hirtelen odafordult, hogy megszoptassa". A ketrecben lévõ kamera felvételén jól látható, amint forduláskor ránehezedik.

Az állatkerti dolgozók számára kiadott utasítás szerint nem avatkozhatnak be, amíg arra nem mutatkozik feltétlenül szükség. Mint kiderült, a kis állat jobb vállánál vérezni kezdett és a tüdeje is károsodott, a segítség pedig már késõn érkezett.

Ez volt az elsõ ilyen tragédia a pekingi állatkertben - mondta Csang, az állatkerti vezetõ, kiegészítve a történteket azzal, hogy a pandák látása nem tökéletes, és minden bizonnyal abban, hogy a baleset bekövetkezett, ennek is szerepe volt.

Az elhagyott pandáról elmondták, hogy inkubátorban van, egészséges, szépen gyarapszik, a súlya 109 gramm. Már csak felnõtt korában fog visszatérni szülõhelyére, a pekingi állatkertbe. Anyja - Jinghua - egyébként szecsuani származású és 2005-ben került a fõvárosba.

Pekingben utoljára 2007-ben született panda, a mackó jelenleg ugyancsak Szecsuanban - a pandák õshazájában - nevelkedik.

Óriáspandákból a hivatalos kínai statisztikák szerint mindössze 1590 él vadon, a többségük Szecsuan hegyeiben. Fogságban több mint 210 található.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra