2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Cápauszony-ellenes törvényt vezetnek be Hawaii-on

Életbe Hawaii-on az elsõ cápauszony-ellenes törvény. A jogszabály értelmében ezentúl tilos lesz a cápauszony birtoklása, árusítása és terjesztése. Ez annyit jelent, hogy a helyi étlapokról el kell tüntetni minden cápauszonyból készült fogást, különös tekintettel az elõkelõ kínai éttermek menüsoraira. A teljes tilalom kezdetéig azonban az éttermek egyéves türelmi idõt kapnak, hogy felhasználhassák a már megvásárolt cápauszonyokat.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az új törvény támogatói között szerepel a Honoluluban született Kelly Hu színésznõ is, aki a többi ázsiai-amerikait is arra ösztönzi, hogy merjenek felszólalni a cápák megcsonkítása és uszonyaik árusítása ellen. A színésznõ Clayton Hee szenátorral együtt népszerûsítette az új törvényt az állami parlamentben.

A kínai és a japán konyhában különleges csemegének számító cápauszony iránti növekvõ kereslet számos cápafajt sodort a kihalás szélére. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tavaly kiadott jelentése szerint a cápafajok harmada örökre eltûnhet. Olyan fajokat fenyeget a kihalás, mint a pörölycápa, a nagy fehércápa, vagy a kékcápa.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra