2024.04.23. - Béla

Az óriáslazac lehet az elsõ kereskedelmi forgalomba hozott genetikailag módosított állat

A lazac nem növekszik télen, és három év, mire teljesen kifejlõdik. Amerikai kutatóknak azonban sikerült úgy módosítaniuk genetikai anyagát, hogy másfél év alatt érje el végleges méretét.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A lazac genomjába a folyamatosan fejlõdõ óceáni anyaangolna (Zoarces americanus) génjét ültették be. A kutatók remélik, hogy a terméketlen genetikailag módosított (GM) lazac hatékony és biztonságos megoldás a faj halfarmokon történõ tenyésztésére, megkímélve így a vadon élõ állományokat.

Jelenleg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) vizsgálja, hogy az AquAdvantage néven futó GM lazac fogyasztása biztonságos-e. A hal egy éven belül kerülhet a boltok polcaira.

A környezetvédõk kételyeiket fejezték ki a GM hal biztonságos fogyasztását illetõen. Attól is tartanak, hogy a terméketlen lazac mutáción eshet át a természetben, és elõbb-utóbb szaporodóképessé válik.

Jelenleg csak GM növények, például szója vagy kukorica vásárolhatók emberi fogyasztás céljából. A brit napilap arról is beszámolt a közelmúltban, hogy a legtöbb szupermarketben kapható állati termék, így a hús, a tojás vagy tejtermékek GM növénnyel takarmányozott állattól származik.

A GM lazacot elõállító massachusettsi cég, az AquaBounty azzal érvel, hogy általa sokkal energiahatékonyabb lesz egy táplálékforrás elõállítása, a természetes állományokra pedig terméketlensége miatt nem jelent veszélyt.

Lord Melchett, a Soil Association nevû környezetvédõ szervezet igazgatója szerint azonban a genetikailag módosított állat DNS-e instabillá válik, ezért nincs arra garancia, hogy terméketlen marad. Ezzel pedig túl nagy veszélyt jelent a vadon élõ lazacra.

Amennyiben a GM lazac kereskedelmi forgalomba kerül, az hatalmas gyõzelem lesz a biotechnológia-ipar számára.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra