2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Kihalófélben lévõ sziámi krokodilok születtek Kambodzsában

Tizenhárom kihalófélben lévõ sziámi krokodil (Crocodylus siamensis) született Kambodzsában a környezetvédõk legnagyobb örömére, akik éjt-nappallá téve õrködtek a különleges tojások biztonsága felett.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A tizenhárom ritka apróság múlt hétvégén született meg a Kambodzsa délnyugati részén elterülõ Cardamom-hegyek egyik távol esõ zugában, miután a kutatók egy héten át virrasztottak a dzsungelben talált különleges tojások felett. A szakértõk becslései szerint ma már mindössze 250 sziámi krokodil él a vadonban, és szinte mindegyik példány Kambodzsa dzsungeljeiben rejtõzik, de persze akad egy-két krokodil Laoszban, Mianmarban, Vietnamban és talán Thaiföldön is.

A tojások védelmét és kikeltését a Fauna and Flora International (FFI) nevû nemzetközi természetvédelmi szervezet vállalta magára, amely az egyik legfontosabb feladatának tartja a kihalófélben lévõ fajok védelmét. "Minden egyes fészek számít" - mondta el a program vezetõje, Adam Starr. "Találni egy fészket már önmagában is óriási dolog. Ha pedig még a benne lévõ tojásokat is sikerül kikelteni, akkor az még nagyobb sikertörténet" - tette hozzá.

A 22 tojást tartalmazó sziámi krokodil fészekre az elzárt Areng-völgyben találtak rá. Az FFI önkéntesei összesen 15 darabot vittek el az alomból és a tojásokat egy eredeti fészket helyettesítõ, komposzt halomba helyezték. A maradék hét tojást azért hagyták hátra, mert úgy tûnt, hogy azok nincsenek megtermékenyítve. A fészek-õrök ezután óránként váltották egymást, hogy távol tartsák az olyan éhes ragadozókat, mint a fehértorkú varánusz (Varanus albigularis). A múlt héten aztán a kis krokodilok mocorogni kezdtek a tojásokban, biztos jelét adva ezzel a közeledõ kikelésnek.

Pár órán belül tíz krokodilporonty tört ki a meszes vázakból, de a legnagyobb meglepetés még mindig hátra volt. Ugyanis a fészekben hagyott tojásokból is kikelt három apróság, amelyeket egy terepkoordinátor, Sam Han, vett észre, aki épp egy közelben elhelyezett fotócsapdát készült megjavítani. "Mikor elõször megláttam a krokodil bébiket, akkor épp együtt úszkáltak, nem túl messze attól, ahol én voltam. Az anyjukat keresték" - mondta Han, aki meg is örökítette az orrukat a vízbõl kidugó kicsinyeket.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra