2024.03.29. - Auguszta

Fakókeselyût engedtek szabadon Jásziványnál

Háromhetes hízókúra után egy fakókeselyût engedtek vissza a természetbe Jászivány térségében; a hatalmas testû dögevõ szárnyas néhány perces tétovázás után a levegõbe emelkedett, majd eltûnt alkalmi gondozói szeme elõl - tájékoztatta Fercsik Péter, a jászberényi állatkert igazgató-helyettese.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A madárra a Bükki Nemzeti Park munkatársai találtak rá nagyon legyengült állapotban, és így került a jászberényi állatkertbe. Ott alapos állatorvosi vizsgálat alá vetették, és kiderült róla, hogy szerencsére nincs komolyabb sérülése. A szakemberek úgy ítélték meg, hogy néhány hetes kondíciójavítás után visszaengedhetõ a szabadba.

Fercsik Péter a hízókúra kapcsán elmondta: a fakókeselyû a jászberényi vendégségben nyulat, naposcsibét, csirkefarhátat és szarvasmarhaszívet, valamint vitaminokat kapott. Súlya a három hét alatt három kilóval gyarapodott, és elérte 8 kilogrammot. Ahogy a madár erõsödött a fogságban, úgy vált egyre vadabbá, és az utóbbi napokban már kifejezetten "nehezményezte", ha például a mérlegeléshez meg akarták fogni - jegyezte meg a szakember.

Szabadon engedéséhez két helyszín kínálkozott: legközelebbi költõhelye Horvátország vagy ahol megtalálták, Jászivány térsége. A szakemberek végül a Jászság mellett döntöttek. Útnak indítása elõtt meggyûrûzték, a két gyûrû közül az egyik mûanyagot távcsõvel is észlelni lehet, így fakókeselyû repülését és így további sorsát nyomon követhetik az ornitológusok.

A fakókeselyû hazákban nagyon ritka, az elmúlt 10 évben csupán néhány alkalommal sikerült megfigyelni. Ez a példány valószínûleg a magasban tomboló déli áramlatokkal sodródott idáig és a viharos idõjárás miatt gyengült le annyira, hogy emberi segítségre szorult.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra