2024.03.29. - Auguszta

Kétszer több végveszélyben élõ csimpánz él Sierra Leonéban

A feltételezettnél kétszer több, egész pontosan négyezer végveszélyben lévõ nyugati-afrikai csimpánz (Pan troglodytes verus) él Sierra Leone területén - derült ki a fõvárosban, Freetownban közzétett új felmérésbõl.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Tacugama Csimpánz Rezervátum által készített tanulmány terepmunkálatait vezetõ Terry Brncic elmondta: egy 1980-ban végzett kutatás 1500-2500-ra becsülte a csimpánz populáció nagyságát. "A mostani kutatás megállapította, hogy az állatoknak nagyjából a fele az ország védett erdõs területein kívüli, különösen veszélyes és félreesõ vidékein él" - nyilatkozta a szakember az újságíróknak.

"Az eredmények azt bizonyítják, hogy Sierra Leone továbbra is a végveszélyben lévõ nyugati-afrikai csimpánzok egy jelentõs populációjának ad otthont, ezzel a második helyen áll a Új-Guinea után" - tette hozzá.

A 2009 januárja és 2010 májusa között végzett kutatás volt az elsõ olyan, nyugat-afrikai államban végzett tanulmány, amely a kontinensen élõ négy csimpánz alfaj legveszélyeztetettebbjét vizsgálta.

Annak ellenére, hogy a jelenlegi eredmények nagyon biztatóak, a Sierra Leonéban élõ csimpánzok hosszú távú túlélését továbbra is számos tényezõ veszélyezteti. "Az ország fejlõdéséért és a szegénység felszámolásáért folytatott küzdelemben a csimpánzok természetes élõhelyei a fakitermelés, a bányászat és a mezõgazdaság áldozatai lesznek, ezáltal a túlélésükért küzdõ állatok közvetlen konfliktusba kerülnek a helyi közösségekkel" -figyelmeztetett Brncic.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra