2024.03.19. - József, Bánk

Nem a csíkozás riasztja el a méhek ragadozóit

Nem a poszméhek feltûnõ sárga-fekete sávozása riasztja el ragadozóikat: a méhek viselkedése többet nyom a latban, mint színezetük.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A biológusok eddig úgy hitték, hogy ha egy madarat már megszúrt egy általa elfogyasztott méh, megjegyzi az élményt, és jövõben a rovar színe alapján próbálja azonosítani zsákmányát.

A madarak másként látják a világot, mint az emberek, képesek az ultraibolya tartomány észlelésére is. Ettõl függetlenül különbséget tudnak tenni a méhek különbözõ fajai között.

Ezért a kutatók eltérõ színezetû földi poszméh (Bombus terrestris) alfajokat gyûjtöttek Nagy-Britanniából, Németországból és Szardíniáról. A legtöbb alfajon sárga és fehér sávok keresztezik a fekete alapszínt, a kanári-szigeteki eredetû B. t. canariensis potrohán azonban hiányzik a sárga szín, míg a B. t. xanthopus fekete potrohának vége narancssárga színû.

A kutatók abból indultak ki, hogy a brit madarak az általuk megszokott sárga-fehér sávozású egyedeket kerülik majd, a szokatlan színezetûeket azonban elfogyasztják. Minden poszméh egyedi jelölést kapott, így pontosan nyomon lehetett követni, melyek hagyták el a fészket, és melyek jöttek vissza.

A különbözõ csoportok veszteségeit összehasonlítva meglepõ eredményre jutottak a kutatók - egyik alfaj sem zsugorodott jobban a másiknál. Valószínû tehát, hogy a jellegzetes repülés vagy a mélyen dongó hang fontosabb ismertetõjel a madarak számára, mint a színezet.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra