rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • A bûvösszemû macska

 • Share on Tumblr

  Domb tetején, csinos házikóban élt a varázsló. A domb körül naphosszat sürgött-forgott a város, de a dombtetõn, a méltóságteljesen zöldellõ tölgyesben, madárcsend és virágos béke honolt.
  A varázslónak volt egy gyönyörû, fehér, hosszúszõrû cicája: angóramacska. Gazdája Fehér Nórának nevezte el, s még dalt is szerzett, költött hozzá az ütött-kopott fekete zongorán:

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Az én cicám Fehér Nóra,
  oly ábrándos és angóra,
  s elüldögél vidám órán
  fent a fekete zongorán!

  Még azt is megtette olykor, hogy a cicát fehérruhás leánnyá varázsolta át. A szép leány macskatarmészete, persze, megmaradt: nem az ifjú legényeket leste, hanem az ágakon ugrabugráló madarakat.

  Egy napon nagy baj történt. A varázsló lement a dombról kenyeret, vajat, szalámit és egynéhány mást vásárolni. Hetykén, könnyelmûen ott akart átvágni az úttesten, ahol tilos. Úgy gondolta: rá nem vonatkoznak a közlekedési szabályok, hiszen bármikor át tud változtatni egy hatalmas kamiont pici játékautóvá.
  Ezt nagyon rosszul gondolta!

  Ahhoz, hogy ilyen varázslat sikerüljön neki, - idõre volt szüksége, de ezt az õrült sebességgel feléje rohanó kamion nem várta meg. Elgázolta a varázslót, aki, szegény, meghalt.

  A ház a nekibúsult, könnyezõ cicára, Fehér Nórára maradt.

  Ravasz Mátyás azonban, az uzsorás, hírét vette a dolognak, és írást hamisított, amely szerint a varázsló nagy összegû pénzzel tartozik neki. Még tanúkat is szerzett, két sötét lelkû alakot, akik némi pénzecskéért és borocskáért a csillagokat is lehazudták volna az égrõl.

  Talán felesleges mondanom: a varázslónak semmilyen közös ügye nem volt Ravasz Mátyással. A kapzsi embert csak látásból ismerte, ilyesfélékkel még csak szóba sem állt.

  Az uzsorásnak azonban sikerült megtéveszteni a bírót, és neki ítélték a ház berendezését. El is cipeltetett Ravasz Mátyás minden mozdíthatót, és amit lehetett - eladott. Fehér Nóra, a szép angóramacska, azonban megtetszett neki. Hazavitte és kincsesládájára ültette dísznek. Hanem ezt követõen különös dolgok történtek Ravasz Mátyásnál.
  Jött például egy szegényember, aki pénzt vett kölcsön Mátyástól, de még nem tudta visszafizetni. Ravasz Mátyás nagymérgesen rivallt rá:
  - Akkor elbúcsúzhatsz házadtól, kertedtõl...

  Ekkor nézett az uzsorás szemébe a bûvös tekintetû angóramacska. Az uzsorás zavartan folytatta, akarata ellenére egészen más hangon és másképpen:
  - ...azaz elbúcsúzhatnál, ha én valamiféle lelketlen szörnyeteg volnék, de nem vagyok! Ráérsz fizetni, barátom, ha majd munkát találsz... Megértem én: nem könnyû öt gyereket eltartanod!

  A szegényember meglepõdött, köszönetet mondott.
  Ilyen jelenet többször megismétlõdött. Az uzsorásnak viszont lassan derengeni kezdett: valami titkos összefüggés lehet az õ akaratlan jószívûsége, kincsesládája eddigieknél mérsékeltebb gyarapodása, és az angóramacska között. Kitett hát a kapura, meg a környezõ fákra egy hirdetést:

  GYÖNYÖRÛ ANGÓRAMACSKA ELADÓ! Ért angolul , németül , spanyolul , egérfogásban nagymester!

  A hirdetést megpillantotta Kabátos Kálmán, aki nagy raktár vezetõje volt. A raktár azonban nem volt az övé. Tulajdonosa másik országban lakott, onnan küldözgette neki raktározási hadparancsait, s legutóbb azt írta: a raktárban éjjel mindig legyen macska, mert az egerek kárt okozhatnak!
  A raktárban ugyan egy fia egér sem volt, lévén az irdatlan nagy raktár kizárólag pezsgõsüvegek szálláshelye.
  Az egerek ugyanis itt nem leltek semmiféle ennivalót, a pezsgõsüvegeket nem is tudták volna kinyitni. Ám a parancs, az parancs, akié a raktár azé az elsõ, közbülsõ, meg utolsó szó. Megvásárolta hát Kabátos Kálmán Ravasz Mátyástól Fehér Nórát, az angóramacskát.

  Fehér Nóra a raktárban nem érezte jól magát. Egerek nem voltak, ennivalót szûkösen kapott, nappal vasketrecben tartották. Éjjel kiengedték ugyan egérfogásra az egértelenbe, de a szomorú sorsú éjjeliõr, Kopott Vince , utálta az embereket és állatokat egyaránt. Fehér Nórába belerúgott, és seprûvel végigseperte a cica hófehér bundáját.

  Az angóracica belenézett az éjjeliõr zavaros szemébe, mire a mogorva ember kissé megenyhült. Sõt: adott a cicának egy darab szalonnát, majd pedig készségesen kinyitott elõtte kisajtót, nagyajtót, kiskaput, nagykaput. Az éjjeliõr segítségével jutott át Fehér Nóra szerencsésen az udvaron, ami azért említendõ meg, mivel a raktár környéke "KUTYÁVAL ÕRZÖTT TERÜLET!" volt. Egyszóval: Fehér Nóra mindörökre eltávozott a komor hangulatú, kutyaugatással körülvett raktárépületbõl.

  Igen, de esett az esõ, sõt, zuhogott. Az éjjeli felhõk gomolygó, fekete szemébe hiába nézett Fehér Nóra bûvös tekintete, az esõ nem állt el. Így érte utól a hajnal, majd a szürke reggel, délelõtt.

  Délben iskolásgyermekek pillantották meg a gazdátlan cicát. Nagyon megörültek neki. Testvérek voltak , kisfiú és kislány, Máté és Szilvike. Hazafelé indultak, most már a cicával. Elhatározták: hirdetéseket tesznek ki, hátha mégis van gazdája a cicának, és az most otthon szomorkodik miatta. Ám, ha nem sikerül megtalálni a gazdáját, náluk marad!

  Fehér Nóra szívesen ment velük, azaz nem is ment, mert a nagyobbik gyerek, Máté, a karjaiban vitte. Testvére, Szilvike, idõnként szeretttel meg-megsimogatta a cicát.

  A legkisebb testvér, Fannika, otthon volt. No, hogy õ mint örült a cicának, - azt nem lehet szavakba foglalni!

  A szülõknek is tetszett a cica. Az édesapa, sajnos, most csak alkalmi munkákból tudott egy kis pénzt szerezni, pedig tanult, jól képzett ember volt. Két éve még mérnökként dolgozott egy közeli gyárban. Az édesanya varrással keresett olykor-olykor némi pénzecskét, de szegény emberek laktak arrafelé, inkább maguk varrtak ruhát maguknak, mintsem varrattak.

  Az apa elmesélte a vacsoránál, hogy holnap ismét állásért jelentkezik egy gyárban, de fél elmenni. Úgy érzi: az õ munkája már senkinek sem kell...

  Fehér Nóra az apa szemébe nézett, és a cicaszem bûvös sugarai így beszéltek:
  - Légy magabiztos, határozott! Te, igenis, nagyon jól érted a munkád, szorgalmas vagy és becsületes! A gyárnak megtiszteltetés, hogy ilyen kiváló szakember jelentkezik nála.

  A bûvös erejû cicaszem varázslata hatott. Az apa másnap nevetve, boldogan mesélte vacsora elõtt: azonnal felvették. Igaz, ezúttal õ sem ismert magára: nem tétovázott, ahogyan máskor, hanem nyugodtan felelt a kérdésekre. Válaszait tisztelettel hallgatták, bólogattak és még aznap munkába állhatott.

  A gyerekek sokat játszottak a cicával. Sohasem bántották, hanem simogatták, dédelgették, még szûkös uzsonnájukat is megosztották vele.
  Ám Fehér Nóra is kitett magáért! Belenézett Máté nyugtalan szemébe és a fiú máris úgy érezte: kitûnõen meg tudja írni a leckét, a történetet az erdõben eltévedt kismalacról, pedig az elõbb még egy használható mondat sem jutott az eszébe... Hiszen ez a kismalac nem közönséges kismalac, oldalán tarsoly és kard, malackirályfi õ és.... Máté tolla vígan száguldott a papiroson, majd pedig átmásolta a történetet a füzetébe. Másnap nagy sikere volt az iskolában: a tanító néni kétszer is megdícsérte az ügyes fogalmazásért.

  Szilvikét a számtanpéldák megoldásában segítették a cica bûvös szemsugarai, Fannikát pedig abban, hogy mint neveljen szelíd szóval jobb kisfiút játszótéri pajtásából, az olykor igencsak rosszalkodó, durcáskodó, másokra homokot szóró Benõkébõl.

  Beköszöntött a tél, leesett az elsõ hó. Kint fehér volt a táj és bent, Fannika ölében, fehér volt a cica, Fehér Nóra, aki arra gondolt: milyen kár, hogy a Varázsló meghalt, pillanatnyi meggondolatlan tette örökre elvitte az ismeretlenbe, s így nem láthatja ezt a kedves családot. A Varázslatok Nagymestere, volt gazdája, biztosan sokkal szebben meg tudná fogalmazni azt, amit õ most cicaszívében érez, azt, hogy a szeretet a legcsodálatosabb és legboldogabbá tevõ varázslat.

  Fehér Nóra, az angóracica bûvös szemeiben könnycsepp jelent meg. Újra és újra a Varázslóra gondolt, és arra a dombtetõs, fákkal, virágokkal, madarakkal körülvett házikóra...

  Mit tehetünk? Az élet márcsak ilyen: boldogságunkban is velünk van egy varázslatos bánat azokért, akiket szerettünk, és akiket a Halál - a legszomorúbb, legrejtelmesebb, legtitkosabb varázslat, - elvitt valahová messze-messze az ismeretlenbe.

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Nyolc élõ róka és ötven kaméleon az egyiptomi repülõtéren

  Nyolc rókát és ötven kaméleont szabadítottak ki a kairói repülõtér biztonsági emberei egy állatcsempész kezei közül.

 • A tücsök és a hangya: kisebb a különbség, mint gondoltuk

  Róma - Tudományosan kisebb a különbség a tücsök és a hangya között, mint azt a mese sugallja: a hangyák a "lusta" tücskökhöz hasonló hangokkal kommunikálnak - állapították meg az Oxfordi Egyetem kutatói.

  A Science címû folyóiratban megjelent tanulmány megállapítja: a hangadás a boly szociális életének egyik alapvetõ szervezõereje.

 • Újabb sertésbaleset

  Felborult egy 180 darab sertést szállító kamion szombaton a nagykürtösi járásbeli Rárósmulyad (Muµa) közelében; 130 állat elpusztult.

 • Beagle

  Leírása: Kis termetû, erõteljes felépítésû, kellemes megjelenésû kutya. Feje kopószerû, koponyája lapos, stopja enyhe. Szeme sötétbarna.

  Füle lelóg. Háta egyenes ágyéka széles, mellkasa mély. Végtagjai párhuzamosak, izmosak, rövidek. Farka kissé ívben hajlik a hátvonal felett, figyelés közben terrieresen felfelé áll. Szõrzete rövid, sûrû, testhez simuló. Színe fekete-vörös-fehér, ill. vörös-fehér.

 • Az állatos fétis-videókat betiltják az USA-ban

  Elfogadta szerdán az amerikai Szenátus illetékes bizottsága a Képviselõház júliusi döntését, amely betiltja azoknak a szexvideóknak a forgalmazását, amelyekben fétistárgyként használt állatokat megcsonkítanak vagy megölnek.

 • A róka meg a lencske

  A róka meg a lencskeAz úgy volt, hogy az erdőben sétálva a róka egy cső alakú benézőre lett figyelmes. Odasomfordált, majd belenézett. Nem is sejtette, hogy a természetjáró fotós dugta ki az objektívjét, és a szerencsés róka abba kukkantott bele. Amikor éppen a közepébe nézett, a fotós - természetjáró exponálni kezdett. Így teremtődött meg az a fotó, mely ezt a csodaszép pillanatot örökítette meg. Komolyra fordítva: aki tud és szeret természetben fotózni, az tudja, hogy az ilyen pillanatokat elkapni nagyon nehéz. Gratulálunk a fotósnak, örömteli nézni a fényképezés eredményét!

 • Õsbálnára bukkantak a sivatagban

  Wadi Hitan - Szinte teljes õsbálnacsontvázra bukkantak amerikai és egyiptomi kutatók Egyiptomban.

 • Kutya módjára viselkedik és ugat egy angol gazda tehene

  Kutya módjára viselkedik és ugat egy angol gazda tehene, Henry, csak azzal nincs tisztában, hogy méretei miatt mindenkiben félelmet kelt.

 • Tavaszi felmérés készült a túzokokról

  Összeszámolták a túzokokat Magyarországon: 1481 példányt vettek nyilvántartásba. A Magyar Túzokvédelmi Munkacsoport tagjai az idei tavasszal is szinkronizált számlálásokat végeztek a hazai túzok élõhelyeken, a két kijelölt napon a megfigyelõk átfésülték a tradicionális területeket a madarak után kutatva. Ebben az évben a második országos számolás hozta meg a szakemberek által várt eredményt, 1481 példányt vettek nyilvántartásba - közölte a Magyar Természetvédelmi és Madártani Egyesület (MME).

 • Belgrádban fehér oroszlánkölykök születtek

  Négy fehér oroszlánkölyök született a belgrádi állatkertben. Gondozójuk, Nadja Radovics szerint a hétfõn világra jött kisoroszlánok jól vannak, játékos kedvûek, és édesanyjuk elfogadta õket.

 • 255 éves a világ legrégibb állatkertje, a schönbrunni állatkert

  Kétszázötvenöt éve, 1752. július 31-én nyílt meg Schönbrunnban a bécsi állatkert, a világon a legrégebbi máig fennálló ilyen intézmény. Állatkerteket a görögök és rómaiak már az ókorban is kialakítottak, ezekben elsõsorban ragadózókat tartottak cirkuszi célra. A középkorban a menazsériák az uralkodók hatalmát fejezték ki, híres volt a münzbergi és a friedbergi állatkert.

 • Az okos macska

  Tapasztalataim szerint buta macska nincsen, de Álarcos Bandika igencsak túltett a köznapi macskaeszességen és egérpecsenye-eszegetésen. Fehér bundáján, két szeme körül, fekete folt sötétlett, mint egy álarc, de cicajellemén senki sem találhatott volna foltot, még kevésbé feketét. Igaz, félbetyár házánál szolgált ez a becsületes egerészõ, de gazdája foglalkozásáról mit sem tehetett. Gazdája, Ravasztavasz Pali, pedig azért volt félbetyár, mert félig rablásból élt ugyan, de félig tisztességes munkából: favágásból, gombák, erdei gyümölcsök gyûjtögetésébõl-eladásából.

 • Meghívó: Eszmecsere az Orczysokkal

  Az Orpheus Önkéntes Közösség és a Partiszkon Egyesület filmklub napot tart. Az ősz beköszöntével az iskola is újraindult. Ha pedig iskola, akkor SzocioFilmKlub, aminek immár a második évada indul el. Az Egyesület munkatársai a program felvezetéseként a kiskundorozsmai Orczy István Általános Iskolában tesznek eleget a tantestület meghívásának, ahol a végzős diákokat az Életutak, életcélok témakörében látják el hasznos tudnivalókkal.

 • Meghívó: Állatvédőknél járunk

  Az Orpheus Önkéntes közösség szervezésében fiatalok segíthetnek be az állatvédelmi központban. A kerékpárral érkező gyerekek a telepet bejárják, a működését megismerik. Állateledel adományaikkal járulnak hozzá az utcáról megmentett állatok ellátásához. A kóbor állatok befogásáról, a felelős állattartásról kiselőadást hallgatnak meg. A nap fénypontja a kutya sétáltatás és állat simogató lesz.

 • Egyre népszerûbb a kenguruhús Ausztráliában

  Sydney - Az emberek is egyre inkább besegítenek a kengurufölösleg elfogyasztásába az ötödik kontinensen - tûnik ki az ausztráliai statisztikai hivatal legfrissebb jelentésébõl. Eddig a nemzeti jelképet nem szívesen ették az ausztrálok, de a helyzet változóban van.

  A most közzétett adatok szerint tavaly az úgynevezett szelektív ritkítás keretében leölt erszényeseknek csaknem a felét - pontosan 48 százalékát - emberi fogyasztásra dolgozták fel. 2002-ben még csak 36 százaléknyi került az ausztrálok asztalára.

 • "Nincs magyarázat" - megerõszakolt egy juhot egy német férfi

  Három év szabadságvesztésre ítélt a bíróság egy német férfit az állatvédelmi törvény értelmében, mivel megerõszakolt egy juhot.

 • Kutyamorgás, és ami mögötte van

  A kutya morgása rejtett tartalmat is közvetít - derül ki egy magyar-osztrák kutatásból. A kutya hangadásáról eddig nem volt tudott, hogy van funkcionális tartalma, tehát hogy az állatok külön hangot alkalmaznak eltérõ információk közlésére.

 • Naponta négyszer szoptatja a mellén az asszony a borjút (videóval!)

  Úgy gondolja egy indiai asszony, hogy elégedettek lesznek vele az égiek, ha úgy neveli fel az árván maradt borjúját, ahogyan azt kell.

 • Nem bírták a túl meleg Balaton vízét a kagylók

  400 elhullott állat tetemét gyûjtöttek be elõzõ héten a tóból. A puhatestûek feltehetõleg a 28 fokosra melegedett Balaton vizét nem bírták.

 • Motoros felvonulással tisztelegtek a hős kutya előtt

  Motoros felvonulással tisztelegtek a hős kutya előttMotoros felvonulással tisztelegtek a Fülöp-szigeteki lakók egy kutya előtt, ami 2011 decemberében megmentette két kislány életét. Kabang egy motor elé ugrott, hogy megvédje gazdáit, de a balesetben teljesen összeroncsolódott az arccsontja. A négylábú története bejárta a világot, aminek hatására egy amerikai ápolónő 27 ezer dollárt gyűjtött össze adományokból, hogy Kabangot az Egyesült Államokban megműthessék. Sajnos, a csontokat nem tudták újra építeni, de az állat egészséges és teljes életet élhet. Kabangra a gazdái és a helyiek hősként tekintenek.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása