rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • A bûvösszemû macska

 • Share on Tumblr

  Domb tetején, csinos házikóban élt a varázsló. A domb körül naphosszat sürgött-forgott a város, de a dombtetõn, a méltóságteljesen zöldellõ tölgyesben, madárcsend és virágos béke honolt.
  A varázslónak volt egy gyönyörû, fehér, hosszúszõrû cicája: angóramacska. Gazdája Fehér Nórának nevezte el, s még dalt is szerzett, költött hozzá az ütött-kopott fekete zongorán:

  Az én cicám Fehér Nóra,
  oly ábrándos és angóra,
  s elüldögél vidám órán
  fent a fekete zongorán!

  Még azt is megtette olykor, hogy a cicát fehérruhás leánnyá varázsolta át. A szép leány macskatarmészete, persze, megmaradt: nem az ifjú legényeket leste, hanem az ágakon ugrabugráló madarakat.

  Egy napon nagy baj történt. A varázsló lement a dombról kenyeret, vajat, szalámit és egynéhány mást vásárolni. Hetykén, könnyelmûen ott akart átvágni az úttesten, ahol tilos. Úgy gondolta: rá nem vonatkoznak a közlekedési szabályok, hiszen bármikor át tud változtatni egy hatalmas kamiont pici játékautóvá.
  Ezt nagyon rosszul gondolta!

  Ahhoz, hogy ilyen varázslat sikerüljön neki, - idõre volt szüksége, de ezt az õrült sebességgel feléje rohanó kamion nem várta meg. Elgázolta a varázslót, aki, szegény, meghalt.

  A ház a nekibúsult, könnyezõ cicára, Fehér Nórára maradt.

  Ravasz Mátyás azonban, az uzsorás, hírét vette a dolognak, és írást hamisított, amely szerint a varázsló nagy összegû pénzzel tartozik neki. Még tanúkat is szerzett, két sötét lelkû alakot, akik némi pénzecskéért és borocskáért a csillagokat is lehazudták volna az égrõl.

  Talán felesleges mondanom: a varázslónak semmilyen közös ügye nem volt Ravasz Mátyással. A kapzsi embert csak látásból ismerte, ilyesfélékkel még csak szóba sem állt.

  Az uzsorásnak azonban sikerült megtéveszteni a bírót, és neki ítélték a ház berendezését. El is cipeltetett Ravasz Mátyás minden mozdíthatót, és amit lehetett - eladott. Fehér Nóra, a szép angóramacska, azonban megtetszett neki. Hazavitte és kincsesládájára ültette dísznek. Hanem ezt követõen különös dolgok történtek Ravasz Mátyásnál.
  Jött például egy szegényember, aki pénzt vett kölcsön Mátyástól, de még nem tudta visszafizetni. Ravasz Mátyás nagymérgesen rivallt rá:
  - Akkor elbúcsúzhatsz házadtól, kertedtõl...

  Ekkor nézett az uzsorás szemébe a bûvös tekintetû angóramacska. Az uzsorás zavartan folytatta, akarata ellenére egészen más hangon és másképpen:
  - ...azaz elbúcsúzhatnál, ha én valamiféle lelketlen szörnyeteg volnék, de nem vagyok! Ráérsz fizetni, barátom, ha majd munkát találsz... Megértem én: nem könnyû öt gyereket eltartanod!

  A szegényember meglepõdött, köszönetet mondott.
  Ilyen jelenet többször megismétlõdött. Az uzsorásnak viszont lassan derengeni kezdett: valami titkos összefüggés lehet az õ akaratlan jószívûsége, kincsesládája eddigieknél mérsékeltebb gyarapodása, és az angóramacska között. Kitett hát a kapura, meg a környezõ fákra egy hirdetést:

  GYÖNYÖRÛ ANGÓRAMACSKA ELADÓ! Ért angolul , németül , spanyolul , egérfogásban nagymester!

  A hirdetést megpillantotta Kabátos Kálmán, aki nagy raktár vezetõje volt. A raktár azonban nem volt az övé. Tulajdonosa másik országban lakott, onnan küldözgette neki raktározási hadparancsait, s legutóbb azt írta: a raktárban éjjel mindig legyen macska, mert az egerek kárt okozhatnak!
  A raktárban ugyan egy fia egér sem volt, lévén az irdatlan nagy raktár kizárólag pezsgõsüvegek szálláshelye.
  Az egerek ugyanis itt nem leltek semmiféle ennivalót, a pezsgõsüvegeket nem is tudták volna kinyitni. Ám a parancs, az parancs, akié a raktár azé az elsõ, közbülsõ, meg utolsó szó. Megvásárolta hát Kabátos Kálmán Ravasz Mátyástól Fehér Nórát, az angóramacskát.

  Fehér Nóra a raktárban nem érezte jól magát. Egerek nem voltak, ennivalót szûkösen kapott, nappal vasketrecben tartották. Éjjel kiengedték ugyan egérfogásra az egértelenbe, de a szomorú sorsú éjjeliõr, Kopott Vince , utálta az embereket és állatokat egyaránt. Fehér Nórába belerúgott, és seprûvel végigseperte a cica hófehér bundáját.

  Az angóracica belenézett az éjjeliõr zavaros szemébe, mire a mogorva ember kissé megenyhült. Sõt: adott a cicának egy darab szalonnát, majd pedig készségesen kinyitott elõtte kisajtót, nagyajtót, kiskaput, nagykaput. Az éjjeliõr segítségével jutott át Fehér Nóra szerencsésen az udvaron, ami azért említendõ meg, mivel a raktár környéke "KUTYÁVAL ÕRZÖTT TERÜLET!" volt. Egyszóval: Fehér Nóra mindörökre eltávozott a komor hangulatú, kutyaugatással körülvett raktárépületbõl.

  Igen, de esett az esõ, sõt, zuhogott. Az éjjeli felhõk gomolygó, fekete szemébe hiába nézett Fehér Nóra bûvös tekintete, az esõ nem állt el. Így érte utól a hajnal, majd a szürke reggel, délelõtt.

  Délben iskolásgyermekek pillantották meg a gazdátlan cicát. Nagyon megörültek neki. Testvérek voltak , kisfiú és kislány, Máté és Szilvike. Hazafelé indultak, most már a cicával. Elhatározták: hirdetéseket tesznek ki, hátha mégis van gazdája a cicának, és az most otthon szomorkodik miatta. Ám, ha nem sikerül megtalálni a gazdáját, náluk marad!

  Fehér Nóra szívesen ment velük, azaz nem is ment, mert a nagyobbik gyerek, Máté, a karjaiban vitte. Testvére, Szilvike, idõnként szeretttel meg-megsimogatta a cicát.

  A legkisebb testvér, Fannika, otthon volt. No, hogy õ mint örült a cicának, - azt nem lehet szavakba foglalni!

  A szülõknek is tetszett a cica. Az édesapa, sajnos, most csak alkalmi munkákból tudott egy kis pénzt szerezni, pedig tanult, jól képzett ember volt. Két éve még mérnökként dolgozott egy közeli gyárban. Az édesanya varrással keresett olykor-olykor némi pénzecskét, de szegény emberek laktak arrafelé, inkább maguk varrtak ruhát maguknak, mintsem varrattak.

  Az apa elmesélte a vacsoránál, hogy holnap ismét állásért jelentkezik egy gyárban, de fél elmenni. Úgy érzi: az õ munkája már senkinek sem kell...

  Fehér Nóra az apa szemébe nézett, és a cicaszem bûvös sugarai így beszéltek:
  - Légy magabiztos, határozott! Te, igenis, nagyon jól érted a munkád, szorgalmas vagy és becsületes! A gyárnak megtiszteltetés, hogy ilyen kiváló szakember jelentkezik nála.

  A bûvös erejû cicaszem varázslata hatott. Az apa másnap nevetve, boldogan mesélte vacsora elõtt: azonnal felvették. Igaz, ezúttal õ sem ismert magára: nem tétovázott, ahogyan máskor, hanem nyugodtan felelt a kérdésekre. Válaszait tisztelettel hallgatták, bólogattak és még aznap munkába állhatott.

  A gyerekek sokat játszottak a cicával. Sohasem bántották, hanem simogatták, dédelgették, még szûkös uzsonnájukat is megosztották vele.
  Ám Fehér Nóra is kitett magáért! Belenézett Máté nyugtalan szemébe és a fiú máris úgy érezte: kitûnõen meg tudja írni a leckét, a történetet az erdõben eltévedt kismalacról, pedig az elõbb még egy használható mondat sem jutott az eszébe... Hiszen ez a kismalac nem közönséges kismalac, oldalán tarsoly és kard, malackirályfi õ és.... Máté tolla vígan száguldott a papiroson, majd pedig átmásolta a történetet a füzetébe. Másnap nagy sikere volt az iskolában: a tanító néni kétszer is megdícsérte az ügyes fogalmazásért.

  Szilvikét a számtanpéldák megoldásában segítették a cica bûvös szemsugarai, Fannikát pedig abban, hogy mint neveljen szelíd szóval jobb kisfiút játszótéri pajtásából, az olykor igencsak rosszalkodó, durcáskodó, másokra homokot szóró Benõkébõl.

  Beköszöntött a tél, leesett az elsõ hó. Kint fehér volt a táj és bent, Fannika ölében, fehér volt a cica, Fehér Nóra, aki arra gondolt: milyen kár, hogy a Varázsló meghalt, pillanatnyi meggondolatlan tette örökre elvitte az ismeretlenbe, s így nem láthatja ezt a kedves családot. A Varázslatok Nagymestere, volt gazdája, biztosan sokkal szebben meg tudná fogalmazni azt, amit õ most cicaszívében érez, azt, hogy a szeretet a legcsodálatosabb és legboldogabbá tevõ varázslat.

  Fehér Nóra, az angóracica bûvös szemeiben könnycsepp jelent meg. Újra és újra a Varázslóra gondolt, és arra a dombtetõs, fákkal, virágokkal, madarakkal körülvett házikóra...

  Mit tehetünk? Az élet márcsak ilyen: boldogságunkban is velünk van egy varázslatos bánat azokért, akiket szerettünk, és akiket a Halál - a legszomorúbb, legrejtelmesebb, legtitkosabb varázslat, - elvitt valahová messze-messze az ismeretlenbe.

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Madarat tolláról, embert kutyájáról

  Penélope Cruzhoz afgán agár, a Barcelona focistájához, Ronaldinho-hoz cocker spániel illene. Legalábbis a spanyol Laboratorios Intervet kézikönyvében ez áll.

 • Meghívó: Szemléletformáló foglalkozás - Érzékenyítő délután

  Témakörök: közös a cél, hogy egy jobb környezeti egyensúly jöhessen létre, fák, madarak, növények megóvása, sérült embertársaink életének megismerése, ezen belül helyzetüket bemutató érzékenyítő programelemek (látást gátló szemellenző, tapintással felismerő, segítő kutya jelenléte, egyebek). Regisztrálni (további civil szervezetek tagjainak, illetve segítő önkénteseknek, résztvevőknek) a +36-20/929-8181-es számon a programot megelőző napig munkanapokon 9-11 óra között lehet.

 • Disznóostrom: az óriási kan nem enged ki egy nõt a házából

  Sydney - Póniló méretû disznó terrorizál egy nõt Ausztráliában: legutóbb nem engedte ki a házából.

  A sertést másfél hete kezdte etetgetni a 63 éves hölgy a szomszédjaival. A disznót gazdái szabadjára engedték egy közeli erdõben, mert nem bírtak vele.

 • Íjászedzés tigriscsapással

  Egyebek közt tigrist kellett faron paskolniuk Kína nõi íjászainak edzõtáborozásokun, hogy jól felkészüljenek az Ázsiai Játékokra.

 • Terrárium hüllõknek, kétéltûeknek, kisemlõsöknek

  Sokan tartanak vagy legalábbis szeretnének állatokat tartani a város kõrengetegében, hogy ne veszítsék el teljesen a kapcsolatukat a természettel.

  Nekik ad tanácsot ez a képekkel, illusztrációkkal teli könyv arról, hogyan gondozzák kedvenceiket, mit kell tudniuk a több mint 50 hazai és külföldön honos kétéltûrõl, hüllõrõl, kisemlõsrõl.

 • Féltékeny oroszlánfóka támadt gondozójára egy ausztrál állatkertben

  Oroszlánfóka támadt gondozójára egy ausztrál állatkertben, miután elválasztották nõstény párjától.

 • Elözönlötték a rágcsálók a West Endet

  A lámpaláz mellett úgy tûnik, más félelmekkel is meg kell küzdeniük a londoni színészeknek, a West End színházaiban ugyanis elszaporodtak az egerek, a patkányok és a bolhák - derült ki egy felmérésbõl, amelyet a színészeket képviselõ Equity szakszervezet készített.

 • Tigris marcangolt halálra egy munkást

  Rémült falusiak követelik egy ritka szumátrai tigris leölését, miután egy gumiültetvényen dolgozó munkást halálra marcangolt Indonéziában. A 32 éves Karman Lubist akkor támadta meg az állat, mikor a gumiültetvényen dolgozott Indonéziában, Észak-Szumátra egy falujában.

 • Vidrát tanítanak úszni

  Vidrát tanítanak úszni Nagy-Britanniában: a 3 hónapos kölyköt árván találták egy walesi építkezésen.

 • Szarvasokat mészároltak le egy győri család tanyáján

  3 dám- és 2 gímszarvast öltek meg hétvégén Győr határában, egy család tanyáján. A patások nem vadon éltek, hanem házi kedvencek voltak. Az esetről hétfőn számolt be az állatok gazdája a Független Hírügynökségnek. Az egyéves szarvasokat tulajdonosuk szerint hurokkal fogták el, majd a karámjukban levágták.

 • Meghívó: Helyi vagy nem helyi - konfliktuskezelés

  Az Orpheus Önkéntes Közösség, a Karitációval, a Csemetével és a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal közösen Konfliktuskezelő és tudatos vásárlást segítő foglalkoztatást tart. A program célja, hogy önkénteseink számára és más civil szervezetek önkéntesei, és a lakosság számára elősegítsük a tudatos vásárlói szokásokat. Legyen mindenkinek lehetősége egészséges és finom élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt vásárolni. Tegyük rendbe a gazdasági érdekek és lakosság (a fogyasztók) érdekei kapcsán a kérdéseket. Jelentkezés a program előtti napig lehetséges a +36-20/929-8181-es telefonszámon, munkanapokon 9-11 óra között, illetve a helyszínen sok szeretettel várunk minden érdeklődőt.

 • Három évtized után hazatért egy kérgesteknõs

  Harminckét év után váratlanul visszatért egy kérgesteknõs arra a malajziai tengerpartra, ahol született és természettudósok megjelölték.

 • Dorka a staffordshire terrier

  Docs 1995 április 25-én született, tíz évet, 2005. augusztusáig élt. Mégha élete alkonyán (a betegség miatt) sokat is szenvedett :( ragaszkodás, szeretet, közösségi élet jellemezte mindennapjait... Éppen ezért is volt neki megváltás a kegyes halál.

 • Életmentõ cica

  Négy emberéletet mentett meg egy Baba nevû macska az Egyesült Államokban a tûz- vagy füsthaláltól.

 • Szexparfüm a bagolypapagájoknak

  Bécs - A röpképtelen kakapó, más nevén bagolypapagáj, a világ egyik legritkább állatfaja. A természetvédõk a nyolcvanas évek óta próbálják egy átfogó program segítségével megóvni a kihalástól.

  Elõször kis szigetekre vitték az állatokat, ahol azelõtt az összes ragadozót kiirtották. A tojásokat és a fiókákat ugyanis elvadult macskák, menyétek és más rablók fenyegetik, amelyeket egykor az európai telepesek hurcoltak be Új-Zélandra. Mivel a kakapók olyan környezetben alakultak ki, ahol nem volt ilyen ellenségük, védtelenek velük szemben.

 • Meghívó: Fiatalokkal a fiatalokért

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Partiszkonnal közösen tartja meg önkéntes jelöltek számára a kerekasztal megbeszélését. A programon önkéntességről, az állatvédő egyesületről ismerhetnek meg a résztvevők sok információt. A közösségi térben megtartartandó program a fiataloknak kapcsolatfelvételi lehetőség is. Az egyesület, mint önkéntes szolgálatosokat fogadó szervezet a fiatalok számára tartalmas eszmecserét biztosít, hogy a témában felmerülő kérdésekre választ kaphassanak.

 • Mancsokkal jelölt éttermek

  Csillagok mellett immár praclik vagy mancsok is helyet kaptak az éttermek minõsítésében Olaszországban.

 • Kakassá változott egy csirke

  Egy csirke tulajdonosa döbbenten tapasztalta, hogy egyik csirkéje egyik napról a másikra kakassá változott. A baromfi nyolc hónapon át rendesen tojta a tojásokat, de egyik hajnalban váratlanul kukorékolni kezdett.

 • A viaszmolynak van a legjobb hallása az állatok közül

  A viaszmolynak van a legjobb hallása az állatok közülA legmagasabb hangokat is meghallja a nagy viaszmoly (Galleria mellonella): hallószerve 300 kilohertzes frekvenciájú hangokat is érzékel. Az állatvilágban ez az eddig mért legmagasabb frekvencia brit kutatók szerint, akik tanulmányukat a brit tudományos akadémia Biology Letters című szaklapjában mutatták be. Összehasonlításképpen: az ember hallóképessége 18-20 kilohertz közelében maximalizálódik. A nagy viaszmoly hallóképessége meghaladja az eddigi rekordtartóét, az amerikai gyapjaslepkéét is, sőt, annak duplája.