rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • A bûvösszemû macska

 • Share on Tumblr

  Domb tetején, csinos házikóban élt a varázsló. A domb körül naphosszat sürgött-forgott a város, de a dombtetõn, a méltóságteljesen zöldellõ tölgyesben, madárcsend és virágos béke honolt.
  A varázslónak volt egy gyönyörû, fehér, hosszúszõrû cicája: angóramacska. Gazdája Fehér Nórának nevezte el, s még dalt is szerzett, költött hozzá az ütött-kopott fekete zongorán:

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Az én cicám Fehér Nóra,
  oly ábrándos és angóra,
  s elüldögél vidám órán
  fent a fekete zongorán!

  Még azt is megtette olykor, hogy a cicát fehérruhás leánnyá varázsolta át. A szép leány macskatarmészete, persze, megmaradt: nem az ifjú legényeket leste, hanem az ágakon ugrabugráló madarakat.

  Egy napon nagy baj történt. A varázsló lement a dombról kenyeret, vajat, szalámit és egynéhány mást vásárolni. Hetykén, könnyelmûen ott akart átvágni az úttesten, ahol tilos. Úgy gondolta: rá nem vonatkoznak a közlekedési szabályok, hiszen bármikor át tud változtatni egy hatalmas kamiont pici játékautóvá.
  Ezt nagyon rosszul gondolta!

  Ahhoz, hogy ilyen varázslat sikerüljön neki, - idõre volt szüksége, de ezt az õrült sebességgel feléje rohanó kamion nem várta meg. Elgázolta a varázslót, aki, szegény, meghalt.

  A ház a nekibúsult, könnyezõ cicára, Fehér Nórára maradt.

  Ravasz Mátyás azonban, az uzsorás, hírét vette a dolognak, és írást hamisított, amely szerint a varázsló nagy összegû pénzzel tartozik neki. Még tanúkat is szerzett, két sötét lelkû alakot, akik némi pénzecskéért és borocskáért a csillagokat is lehazudták volna az égrõl.

  Talán felesleges mondanom: a varázslónak semmilyen közös ügye nem volt Ravasz Mátyással. A kapzsi embert csak látásból ismerte, ilyesfélékkel még csak szóba sem állt.

  Az uzsorásnak azonban sikerült megtéveszteni a bírót, és neki ítélték a ház berendezését. El is cipeltetett Ravasz Mátyás minden mozdíthatót, és amit lehetett - eladott. Fehér Nóra, a szép angóramacska, azonban megtetszett neki. Hazavitte és kincsesládájára ültette dísznek. Hanem ezt követõen különös dolgok történtek Ravasz Mátyásnál.
  Jött például egy szegényember, aki pénzt vett kölcsön Mátyástól, de még nem tudta visszafizetni. Ravasz Mátyás nagymérgesen rivallt rá:
  - Akkor elbúcsúzhatsz házadtól, kertedtõl...

  Ekkor nézett az uzsorás szemébe a bûvös tekintetû angóramacska. Az uzsorás zavartan folytatta, akarata ellenére egészen más hangon és másképpen:
  - ...azaz elbúcsúzhatnál, ha én valamiféle lelketlen szörnyeteg volnék, de nem vagyok! Ráérsz fizetni, barátom, ha majd munkát találsz... Megértem én: nem könnyû öt gyereket eltartanod!

  A szegényember meglepõdött, köszönetet mondott.
  Ilyen jelenet többször megismétlõdött. Az uzsorásnak viszont lassan derengeni kezdett: valami titkos összefüggés lehet az õ akaratlan jószívûsége, kincsesládája eddigieknél mérsékeltebb gyarapodása, és az angóramacska között. Kitett hát a kapura, meg a környezõ fákra egy hirdetést:

  GYÖNYÖRÛ ANGÓRAMACSKA ELADÓ! Ért angolul , németül , spanyolul , egérfogásban nagymester!

  A hirdetést megpillantotta Kabátos Kálmán, aki nagy raktár vezetõje volt. A raktár azonban nem volt az övé. Tulajdonosa másik országban lakott, onnan küldözgette neki raktározási hadparancsait, s legutóbb azt írta: a raktárban éjjel mindig legyen macska, mert az egerek kárt okozhatnak!
  A raktárban ugyan egy fia egér sem volt, lévén az irdatlan nagy raktár kizárólag pezsgõsüvegek szálláshelye.
  Az egerek ugyanis itt nem leltek semmiféle ennivalót, a pezsgõsüvegeket nem is tudták volna kinyitni. Ám a parancs, az parancs, akié a raktár azé az elsõ, közbülsõ, meg utolsó szó. Megvásárolta hát Kabátos Kálmán Ravasz Mátyástól Fehér Nórát, az angóramacskát.

  Fehér Nóra a raktárban nem érezte jól magát. Egerek nem voltak, ennivalót szûkösen kapott, nappal vasketrecben tartották. Éjjel kiengedték ugyan egérfogásra az egértelenbe, de a szomorú sorsú éjjeliõr, Kopott Vince , utálta az embereket és állatokat egyaránt. Fehér Nórába belerúgott, és seprûvel végigseperte a cica hófehér bundáját.

  Az angóracica belenézett az éjjeliõr zavaros szemébe, mire a mogorva ember kissé megenyhült. Sõt: adott a cicának egy darab szalonnát, majd pedig készségesen kinyitott elõtte kisajtót, nagyajtót, kiskaput, nagykaput. Az éjjeliõr segítségével jutott át Fehér Nóra szerencsésen az udvaron, ami azért említendõ meg, mivel a raktár környéke "KUTYÁVAL ÕRZÖTT TERÜLET!" volt. Egyszóval: Fehér Nóra mindörökre eltávozott a komor hangulatú, kutyaugatással körülvett raktárépületbõl.

  Igen, de esett az esõ, sõt, zuhogott. Az éjjeli felhõk gomolygó, fekete szemébe hiába nézett Fehér Nóra bûvös tekintete, az esõ nem állt el. Így érte utól a hajnal, majd a szürke reggel, délelõtt.

  Délben iskolásgyermekek pillantották meg a gazdátlan cicát. Nagyon megörültek neki. Testvérek voltak , kisfiú és kislány, Máté és Szilvike. Hazafelé indultak, most már a cicával. Elhatározták: hirdetéseket tesznek ki, hátha mégis van gazdája a cicának, és az most otthon szomorkodik miatta. Ám, ha nem sikerül megtalálni a gazdáját, náluk marad!

  Fehér Nóra szívesen ment velük, azaz nem is ment, mert a nagyobbik gyerek, Máté, a karjaiban vitte. Testvére, Szilvike, idõnként szeretttel meg-megsimogatta a cicát.

  A legkisebb testvér, Fannika, otthon volt. No, hogy õ mint örült a cicának, - azt nem lehet szavakba foglalni!

  A szülõknek is tetszett a cica. Az édesapa, sajnos, most csak alkalmi munkákból tudott egy kis pénzt szerezni, pedig tanult, jól képzett ember volt. Két éve még mérnökként dolgozott egy közeli gyárban. Az édesanya varrással keresett olykor-olykor némi pénzecskét, de szegény emberek laktak arrafelé, inkább maguk varrtak ruhát maguknak, mintsem varrattak.

  Az apa elmesélte a vacsoránál, hogy holnap ismét állásért jelentkezik egy gyárban, de fél elmenni. Úgy érzi: az õ munkája már senkinek sem kell...

  Fehér Nóra az apa szemébe nézett, és a cicaszem bûvös sugarai így beszéltek:
  - Légy magabiztos, határozott! Te, igenis, nagyon jól érted a munkád, szorgalmas vagy és becsületes! A gyárnak megtiszteltetés, hogy ilyen kiváló szakember jelentkezik nála.

  A bûvös erejû cicaszem varázslata hatott. Az apa másnap nevetve, boldogan mesélte vacsora elõtt: azonnal felvették. Igaz, ezúttal õ sem ismert magára: nem tétovázott, ahogyan máskor, hanem nyugodtan felelt a kérdésekre. Válaszait tisztelettel hallgatták, bólogattak és még aznap munkába állhatott.

  A gyerekek sokat játszottak a cicával. Sohasem bántották, hanem simogatták, dédelgették, még szûkös uzsonnájukat is megosztották vele.
  Ám Fehér Nóra is kitett magáért! Belenézett Máté nyugtalan szemébe és a fiú máris úgy érezte: kitûnõen meg tudja írni a leckét, a történetet az erdõben eltévedt kismalacról, pedig az elõbb még egy használható mondat sem jutott az eszébe... Hiszen ez a kismalac nem közönséges kismalac, oldalán tarsoly és kard, malackirályfi õ és.... Máté tolla vígan száguldott a papiroson, majd pedig átmásolta a történetet a füzetébe. Másnap nagy sikere volt az iskolában: a tanító néni kétszer is megdícsérte az ügyes fogalmazásért.

  Szilvikét a számtanpéldák megoldásában segítették a cica bûvös szemsugarai, Fannikát pedig abban, hogy mint neveljen szelíd szóval jobb kisfiút játszótéri pajtásából, az olykor igencsak rosszalkodó, durcáskodó, másokra homokot szóró Benõkébõl.

  Beköszöntött a tél, leesett az elsõ hó. Kint fehér volt a táj és bent, Fannika ölében, fehér volt a cica, Fehér Nóra, aki arra gondolt: milyen kár, hogy a Varázsló meghalt, pillanatnyi meggondolatlan tette örökre elvitte az ismeretlenbe, s így nem láthatja ezt a kedves családot. A Varázslatok Nagymestere, volt gazdája, biztosan sokkal szebben meg tudná fogalmazni azt, amit õ most cicaszívében érez, azt, hogy a szeretet a legcsodálatosabb és legboldogabbá tevõ varázslat.

  Fehér Nóra, az angóracica bûvös szemeiben könnycsepp jelent meg. Újra és újra a Varázslóra gondolt, és arra a dombtetõs, fákkal, virágokkal, madarakkal körülvett házikóra...

  Mit tehetünk? Az élet márcsak ilyen: boldogságunkban is velünk van egy varázslatos bánat azokért, akiket szerettünk, és akiket a Halál - a legszomorúbb, legrejtelmesebb, legtitkosabb varázslat, - elvitt valahová messze-messze az ismeretlenbe.

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Két kicsi kecske két napig ácsorgott egy hídon

  Két kicsi kecske két álló napig ácsorgott egy hídon az Egyesült Államokban, mert nem tudtak és mertek lemenni róla.

 • A kullancscsípés halálos is lehet!

  A kullancsok ma már évszaktól függetlenül, egész évben veszélyeztetik kutyáink és emellett az emberek egészségét is.

  A tavaszi emelkedõ hõmérséklet magas páratartalommal együtt különösen kedvez a kullancsok elszaporodásának. A nõstények egyszerre akár több száz petét raknak és a kórokozókat közvetlenül is átadhatják utódaiknak, így a petékbõl a lárvák már fertõzötten kelnek ki.

 • Mecseki vadorzómérleg: orvvadászat, falopás, miegymás...

  Tolvajok és vadorzók félszáz bûncselekménnyel négymillió forint kárt okoztak idén a Mecseki Erdészetinek. Errõl a cég ellenõrzési igazgatója tájékoztatta az MTI-t kedden.

 • Arcon harapta a másfél éves kislányt a dalmata

  A másfél éves kislányt mentőhelikopter szállotta kórházba, ahol műtéten esett át. A baleset Abaligeten történt hétfőn délután. Foltos, a hat éves dalmata harapta arcon a kerítésnél játszó kicsit.

 • Ásóval akarta agyonütni kutyáját az asszony

  Kikötötte, és egy ásóval ütlegelte engedetlen kutyáját egy asszony pénteken Kaposvárott; állatkínzás miatt eljárást indítottak ellene.

 • Afrikai oroszlánkutya

  Az afrikai oroszlánkutya (Rhodesian Ridgeback) származása bizonytalan. Sokáig vadon élõ, falkában kóborló, embert kerülõ fajta volt, amit késõbb dél-afrikai telepesek háziasítottak. Termetes, izmos kutya. Feje háromszög alakú, keskeny, melyet nagy lógó fülei kereteznek. Végtagjai egyenesek, erõsek.

  Nagyon jó futó, farkát lelógatva tartja. Sárgás-vöröses szõrzetének különlegessége a gerinc vonalán a fartól egészen a fejig húzódó szõrbarázda, amely a testszõrzettel ellentétesen nõ.

 • Szemen lõtt macska

  Állatkínzás Hajdúnánáson?

  Légpuskával meglõtték egy asszony macskáját - az állat szeme megsérült.

 • Eszelõs! Az állatok is fognak beszélni?

  Megtalálták azt a gént, amely a beszédet lehetõvé teszi, tehát míg az emberekben megvan, az állatokból hiányzik.

 • Mókusvédelmi program készül Angliában

  Nagy-Britannia meg akarja menteni vörös mókusait, amelyeket kipusztulással fenyegetnek az Amerikából bevándorolt és gyorsan szaporodó agresszív unokatestvéreik, a szürke mókusok. Ezért a londoni kormány mókusvédelmi programot készít elõ annak érdekében, hogy megakadályozza a vörös színû európai mókus (Sciurus vulgaris) kihalását - közölte Jim Knight, a mezõgazdasági minisztérium államtitkára.

 • A határban csavargó kutyákat lelövik, ugye?

  A határban csavargó kutyákat lelövik, ugye?A kóbor kutyák által okozott természetkárosítás kapcsán mind együtt kellene gondolkodnunk, mégpedig abba az irányba, hogy a háziállatok összes cselekményéért az állat tartója a felelős. Állatot elhagyni, kitenni, kóborrá tenni bűncselekmény, amiért a gazda akár börtönt is kaphat(na, ha valakit a hatóság részéről érdemben érdekelne és nyomozna az állatkínzók után). Ehelyett a vadász - természetvédő szerint az állatvédő 'lelkiző seggfej', az összes kóbor macska és kutya kiirtást érdemel, az állatvédők szerint a vadász 'otromba gyilkos'... az állatait szabadon engedő 'gazda' meg megfoghatatlan és legtöbbször ismeretlen marad...

 • Kutyanév kereső - kutyanevek

  Kutyanév kereső - kutyanevekKutya került a családba?! Adjunk a kutyusnak nevet! Na de mi legyen a kutya neve? Nem vagyunk könnyű helyzetben hisz számtalan hazai és külföldi név közül választhatunk. Hogy segíthessünk, összegyűjtöttük és ABC sorrendbe rendeztük a legnépszerűbb hazai, nemzetközi és az adatbázisunkban használt kutyaneveket. Ha a rengeteg név között elvesznél, segítünk eligazodni, ABC sorrendbe tettük az összes nevet! Íme a legjobb kutyanevek, válassz belőlük egyet:

 • Kiszagolta a betörõt Töki, a rendõrblöki

  Kaposvár - Ismét jó hasznát vették a rendõrök Tökinek: a rendõrkutya ezúttal egy kaposvári családi ház kifosztójának elfogásában segédkezett, nem kis meglepetést okozva a rablónak, aki csak rövid ideig örülhetett a háromnegyedmilliós zsákmánynak.

  A szolgálatba állított nyomkövetõ kutya körbeszimatolt a tett színhelyén, ahonnan arany ékszereket és mûszaki cikkeket vitt el a betörõ, majd forró nyomon egyenesen a tettes házáig vezette gazdáját.

 • Mallorca fonala

  Különleges akcióba kezdett Martha Zein újságíró társaival együtt az Imago Project keretében.

 • Állatkerti menekülés gepárdtrió elõl

  Igen fürge lett jó pár állatkerti látogató Új-Zélandon, miután kiszabadult három gepárd.

 • Titokzatos vesebetegség veszélyezteti az ibériai hiúzt

  Titokzatos vesebetegség veszélyezteti az ibériai hiúzt, az Ibériai-félsziget jellegzetes, kihalófélben levõ állatfaját, ám úgy tûnik, hogy a kór csak a fogságban nevelt példányokat támadja meg - közölte a ragadozó védelmével foglalkozó spanyol szervezet.

 • Guinness-rekord lesz a harmadára fogyott hízó?

  Peking - Guinness-rekordernek terjesztették elõ Kínában azt a disznót, amely a harmadára fogyott le a május 12-i földrengés miatt, mivel 36 napon át jószerivel csak faszenet evett és esõvizet ivott.

  A sertést egy múzeum fogadta be, amely azt ígéri, hogy élete végéig gondját viseli az állatnak. Az élethossziglan nem disznóvágásig értendõ, hanem a disznó természetes kimúlásáig.

 • Elpusztult lovak

  Egy miskolci tanyán 23 lóból 11 állat egyelõre ismeretlen oknál fogva elpusztult vasárnap reggelre. Egyelõre mérgezésre gyanakszanak, ezért a tetemekbõl a vizsgálathoz mintákat vettek.

 • Kutatók szerint még van remény a jegesmedvék megmentésére

  Az üvegházgázok kibocsátásának jelentõs visszafogása esetén még van remény az északi-sarkvidéki jégborítás stabilizálódására, ezáltal pedig a jegesmedvék megmentésére - derül ki egy nemrég megjelent tanulmányból.

 • Fennmaradt a bálnák kereskedelmi vadászatának tilalma, de vannak még aggodalmak

  Környezetvédõk gyõzelemként tudták be a Nemzetközi Bálnatanács (IWC) ma záruló ulsani éves tanácskozásán meghozott döntést, miszerint a tanács fenntartja a bálnák kereskedelmi vadászatának csaknem két évtizede létezõ tilalmát. Ugyanakkor tartanak attól, hogy a döntés egyáltalán nem téríti el az engedélyezés mellett kardoskodó országokat, Japánnal az élen, attól, hogy kiharcolják a tilalom feloldását.

 • Megvakulhatnak a gyerekek a homokozástól

  Évente 6-8 gyerek vakul meg a homokozókban található állati eredetû ürülék miatt Magyarországon. A betegségért toxocare-pete a felelõs. A koszos játszótereken, és homokozókban rengeteg betegséget szedhetnek össze a gyerekek.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása