2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Kannibállá változnak a halak, ha túl sok "kakukktojást" találnak ikráik közt

Ha a tüskés pikó (Gasterosteus aculeatus) hímje túl sok olyan ikrát fedez fel sajátjai között, amelyet idegen hím termékenyített meg, azonmód megeszi az egész szaporulatot - fedezték fel német kutatók.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A bonni egyetem etológusai különbözõ arányban helyeztek a hím halak által õrzött fészkekbe olyan ikrákat, amelyeket riválisok termékenyítettek meg. Jóllehet alapesetben a hímek egészen a kishalak kikeléséig gondoskodnak a szaporulatról, ám amikor néhány nap elteltével észrevették a "csalást", részben vagy egészében megették a fészekaljat.

Minél több idegen ikra volt a fészekben, annál inkább odaveszett az összes. A kutatók gyanítják, hogy a tüskés pikók a szag alapján képesek felbecsülni az idegen ikrák mennyiségét.

Az etológusok rámutattak, hogy a kannibalisztikus viselkedés oka könnyen megérthetõ, ha figyelembe vesszük, hogy a pikóhím egész álló nap friss, oxigéndús vizet "legyez" az ikrákhoz õrzés közben. Ettõl olyannyira kimerül, hogy nemegyszer bele is pusztul. Az áldozat természetesen csak akkor éri meg neki, ha saját utódait segíti vele. Amennyiben riválisai szaporulatáért kellene elpusztulnia, több értelme van, ha inkább elfogyasztja a fészekaljat, és újból nekifut az utódnemzésnek.

Mindazonáltal még mindig tisztázatlan, hogy miért kebelezi be saját utódait is. A kutatók sejtése szerint a szag alapján nem lehet megkülönböztetni az egyes ikrákat, így ha a fészek idegen szagot áraszt, a hím "biztos, ami biztos" alapon minden ikrát megsemmisít.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra