2024.03.29. - Auguszta

Új fajokra bukkantak kutatók Új-Guinea szigetén

Egy hegyes orrú fabéka, a világ legkisebb törpekenguruja és egy sárgaszemû gekkó is azok között a fajok között van, amelyeket kutatók egy érintetlen új-guineai esõerdõben fedeztek fel 2008 végén.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az új fajokról készült képeket és leírásokat a kutatók tették közzé, szándékosan a biológiai sokféleség nemzetközi napja elõttre idõzítve.

A nemzetközi kutatócsapat a sziget Indonéziához tartozó nyugati részén, a 2000 méter fölé magasodó Foja-hegység trópusi esõerdeiben vizsgálódott. A Conservation International nevû nemzetközi természetvédõ szervezet és a National Geographic Society közlése szerint a talált fajok közül sok feltehetõen új a tudomány elõtt, köztük számos emlõs, egy hüllõ, egy kétéltû és egy tucat rovar.

A békát a kutatók rögvest el is nevezték - igaz, nem tudományos igénnyel - Pinokkiónak, ugyanis a hímnek hosszú, hegyes orra van, amely felfelé mered, amikor párját hívja, egyébként pedig lekonyul.

"Miközben az állatok és a növények világszerte évmilliók óta nem látott ütemben pusztulnak ki, ezeknek az elképesztõ életformáknak a felfedezése olyan örömhír, amelyre nagy szükségünk volt - hangsúlyozta Bruce Beehler, a Conservation International kutatója, az expedíció egyik résztvevõje. - Az ilyen helyek egy egészséges jövõt jelentenek mindannyiunk számára, és megmutatják, hogy még nincs késõ megállítani a jelenlegi kihalási válságot".
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra