rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Kitiltották az állatvédõket, elaltatták a kutyákat.

 • Share on Tumblr

  Június 13-án a gyepmester kitiltotta az állatvédõket az ajkai gyepmesteri teleprõl, ahol közel egy éve saját pénzükön látták el és gondozták az állatokat. Amíg az állatvédõk az önkormányzatnál jártak, az összes kutyát elaltatták. Az állatvédõk arra kérik az állatbarátokat: írjanak levelet a polgármesternek és adjanak hangot felháborodásuknak. Az alábbiakban a Vahur Ajka és Térsége Állatvédõ Egyesület közleményét olvashatod.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  A Vahur Állatvédõ Egyesület közleménye

  A "Vahur" Ajka és Térsége Állatvédõ Egyesület 2004. júliusában tartotta alakuló ülését. Kiemelt céljaként az ajkai gyepmesteri telepre bekerülõ állatok segítését, gazdához jutásának támogatását határozták meg az egyesület tagjai.

  Az induláskori elhatározás az volt, hogy heti egyszer az egyesület valamelyik tagja kimegy a telepre fotózni, s a fényképek segítségével a kutyákat meghirdeti a megyei újságban és a helyi lapokban, valamint felteszi az Internet vonatkozó oldalaira. Ez a heti egyszeri alkalom hamarosan rendszeres, napi munkává alakult; a nyári szabadság miatti "helyettesítés", melyre a gyepmester élettársa kérte meg a csapatot, rádöbbentette a csapatot néhány alapvetõ dologra: a telepen nem volt elegendõ számú itató és etetõ edény, a kennelekben nem volt fekhely, sõt a tisztításhoz szükség alapfelszerelés sem állt rendelkezésre. A gyepmester által a kutyák ellátására hátrahagyott nyers tüdõ a melegben megromlott, s kukacok hemzsegtek benne.

  A telepen nyár vége óta napi rendszerességgel jelen vagyunk. Sem a gyepmester, sem pedig a gyepmester élettársa ez ellen kifogást a kezdeti idõszakban nem emelt, pedig a kutyák élelmezését, takarítását, mozgatását és szükség esetén orvosi ellátását az egyesület önkéntesei biztosították. Egy hallgatólagos megállapodás lépett érvénybe, melynek az volt a lényege "kimondatlanul" is, hogy az egyesület ellátja a kutyákat, s így azon kutyák sem kerülnek elaltatásra, amelyek esetében a 14 napos várakozási idõ letelt.

  Az egyesület a tagdíjakból, vállalkozóktól kapott támogatásokból, felajánlásokból teremtette elõ a szükséges tárgyi és pénzügyi eszközöket, ezért sem a gyepmestertõl, sem az önkormányzattól ellentételezést nem kért és nem is kapott.

  A telepen lévõ kutyák többségét az egyesület szintén saját költségén beoltatta veszettség ellen és kombinált oltással is, mivel a leadott kutyáknál azt tapasztaltuk az oltási könyvek alapján, hogy legtöbbször még a kötelezõ oltások is elmaradtak. A jogszabályi elõírások betartása és egy esetleges járvány megelõzése érdekében döntött úgy az egyesület, hogy saját költségén a 14 napon túli ebeket beoltatja.

  Az elmúlt egy évben közel száz kutyát sikerült gazdához adnunk, így megmenekítve õket a haláltól. Ez a szám lényegesen nagyobb, mint a korábbi években gazdához juttatott kutyák száma. Tavaly nyár óta a telepen egyetlen hivatalos altatás volt (legalábbis 2005. június 12-éig), sajnos akkor sem várták meg a 14 napos, a befogott kutyákra vonatkozó határidõt.

  Az elmúlt néhány hónapban folyamatossá váltak a gyepmester élettársa és az egyesület önkéntesei közötti nézeteltérések, melyek mindig a csapat által végzett munka becsmérlésébõl indultak ki. A telep nyilvántartó füzete 2005. évben egy kis méretû négyzetrácsos füzet lett. (2004. évben ilyen füzet nem volt, a kutyákról valószínûleg nincs áttekinthetõ nyilvántartás a gyepmesternél; az egyesület pedig csak nyár közepe óta vezet naplót a bekerülõ és kikerülõ állatokról). Ebbe írta be a gyepmester vagy a gyepmester élettársa (aki más települések gyepmestereként tevékenykedik és szintén az ajkai telepre hozza az általa befogott kutyákat) a befogott és leadott kutyák adatait, s ebbe kellett feltüntetni, ha gazdához mentek. A nyilvántartás nem volt egyértelmû és a gyepmester maga sem vezette megfelelõen. Sok olyan kutyát is befogottként írt be, akikrõl mindenki tudta, hogy leadottak, ráadásul nem is mindegyik Ajkáról leadott, mégis ajkai befogottként szerepeltek. (Azt, hogy azonnal örökbe adható, a gyepmester piros karikával jelölte, innen lehetett tudni, ha egy kutya befogottként is volt írva, valószínûleg nem volt az.) Az ajkai befogottként való beírást csak sejthetõ, hogy mi indokolta. Nem tudjuk, hogy az ajkai önkormányzat fizetett-e ezekért a kutyákért befogási díjat és hogy a leadó gazdák fizettek-e a gyepmesternek a szolgálataiért, mivel bizonylatok errõl sincsenek. A folyamatos vádak szerint ezt a füzetet nem vezettük megfelelõen.

  Az egyesület által örökbeadott kutyákról örökbefogadási szerzõdés készült. Így mindegyiküknél visszakereshetõ, hogy hová kerültek gazdához. Akiket más szervezetek vettek át, vagy tulajdonjog fenntartással kerültek az egyesület gondozásába, a hatósági állatorvos által aláírt engedéllyel rendelkezünk.

  Májusban annyira rendszeressé váltak a gyepmester élettársa felõli támadások, melyeket már tárgyalásokkal nem lehetett megoldani, hogy levelet írtunk a polgármesternek, felsorolva az általunk végzett tevékenységeket, és beleírva néhány olyan esetet, ami számunkra aggályos a gyepmester (élettársának) ténykedéséhez kapcsolódóan. (Az általunk küldött levél másolatát lásd jobboldalt.)

  A levélre Ajka város Polgármesterének aláírásával jött a válasz, mely szerint a gyepmesterrel mind az önkormányzat, mind a lakosság meg van elégedve, így nem kívánnak ezen változtatni. A munkánkat megköszönték, de az együttmûködés írásos megfogalmazására nem is utaltak, mint ahogy az általunk felsorolt problémákra sem reagáltak.

  2005. június 11-én szombaton, a telepen az állatok ellátását végzõ önkéntes szólt, hogy a gyepmesteri füzetbe kézzel be van írva, hogy 13-án délig a telepet hagyjuk el, onnan ki vagyunk tiltva.

  Június 13-án az egyesület képviseletében két tagunk felkereste az önkormányzatnál az ügyintézõként megjelölt Andrónyi urat. Kiderült, hogy az önkormányzat a gyepmester hatáskörébe utalta a telepre való belépések szabályozását, így a kitiltásunk érvényes, bár azt, hogy ez ellen van-e jogorvoslat, azt nem tudjuk. Mint ahogy a kitiltás valódi okát sem. Az egyesület a kitiltásról csak a füzetbõl értesült. Arról hivatalos értesítést nem kaptunk.

  A telepen víz van, villany és megfelelõ szennyvízelvezetés nincs. A hatósági elõírásoknak így nem felel meg. A nyilvántartási rendszer hiányos, az önkormányzat a gyepmester hatáskörébe utalt olyan feladatokat is, amelyekrõl neki, mint üzemeltetõnek, lenne kötelessége döntést hozni, így szabad kezet adva a korábban folytatott abszolút nem állatbarát hozzáállásnak. Ezt mi sem bizonyít jobban, mint hogy a mai napon, míg az egyesület két tagja az önkormányzatnál jártak, a telepen lévõ kutyákat elaltatták. Mindezt tették úgy, hogy a telepnek nincs mûködési és szervezeti szabályzata, vagy akár egy mûködési leírása, ami erre vonatkozóan iránymutatást adna.

  A telep egy kihalt, szomorú hely lett.
  Ez volt a köszönet az önkormányzat részérõl az egy éves, áldozatos és rengeteg költséggel, teherrel és önfeláldozással járó munkánkért. A szeretett és gondozott kutyáink élete.
  Még szerencse, hogy a gyepmester a tevékenységét az önkormányzat és a lakosság megelégedésére végzi.

  Hát mi nem vagyunk elégedettek.

  Kérem, hogy akit szintén elkeserít és felháborít az, ami velünk történt, küldjön egy levelet Ajka város polgármesterének, melyben hangot ad véleményének. (Egy másolati példányt kérjük, hogy a Vahur Egyesület címére is juttassanak el, nehogy ez az ügy is elsikkadhasson.) Hátha így felismerik, hogy a civilekben igenis van erõ, nem lehet õket csak úgy asztal alá söpörni.

  A cím:

  Polgármesteri Hivatal
  Schwartz Béla Polgármester
  8400 AJKA
  Szabadság tér 12.

  Az egyesület címe, ahová a másolati példányt kérjük eljuttatni:
  Vahur Állatvédõ Egyesület
  8400 AJKA
  Béke u. 25.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Brigitte Bardot betiltaná a bikaviadalokat

  Brigitte Bardot francia színésznõ is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely a bikaviadalok betiltását követeli az észak-spanyolországi Katalóniában.

 • Nagymama késztetett menekülésre egy cápát

  Rúgásokkal és ökölcsapásokkal futamította meg egy ausztrál nagymama a rátámadó cápát.

 • Pitbullok mentették meg a kutyatámadás áldozatát

  Pitbullok mentettek ki egy nõt egy õrjöngõ kutya harapássorozatából Nebraskában.

 • Ötszáz szúrás - kivégeztek egy embert a méhek

  Embert öltek méhek: több mint ötszáz szúrással végeztek az Egyesült Államokban egy férfival. Az 55 éves áldozat bozótot irtott egy birtokon Kalifornia déli részén, amikor - és feltehetõen ami miatt - megtámadta egy méhraj.

 • Mókusvédelmi mókussült

  London - Mókussülttel is szolgált egy étterem Nagy-Britanniában, méghozzá mókusvédelmi megfontolásból.

  A pecsenyemókus kizárólag szürke, a védendõ meg vörös.

  "Pár vendég fintorog a mókusmenü láttán, pedig nagyon jó az állat húsa. Sohasem tennék borzalmat az étlapomra" - mondta a devoni vendéglõs a Daily Telegraph címû brit lapnak.

 • Kutatók szerint még van remény a jegesmedvék megmentésére

  Az üvegházgázok kibocsátásának jelentõs visszafogása esetén még van remény az északi-sarkvidéki jégborítás stabilizálódására, ezáltal pedig a jegesmedvék megmentésére - derül ki egy nemrég megjelent tanulmányból.

 • Szürke bálna Izrael partjainál

  Nem kis megdöbbenést keltett tudósok körében egy szürke bálna, amely Izrael partjainál bukkant fel az elmúlt hétvégén, mivel a faj példányait több száz éve nem látták a Csendes-óceánon kívül.

 • Először rakott tojásokat zárt helyen az óriásszalamandra

  Először rakott tojásokat zárt helyen az óriásszalamandraElső ízben szaporodott fedett helyen lévő, zárt tartályban a japán óriásszalamandra, Japán egyik legféltettebb állatfaja. A másfél méteresre is megnövő kétéltű 1979 óta rendszeresen rak tojásokat egy hirosimai állatkertben, de fedett helyen, zárt terráriumban eddig még sosem sikerült szaporítani a szalamandrának. A Simane prefektúrában lévő Mizuho Hanzake vadaspark dolgozói szerdán reggel meglepve fedezték fel, hogy a Szacsiko nevű 24 éves nőstény 500 tojást rakott egy mesterségesen kialakított fészekbe.

 • Tragédia: Több száz rénszarvas fulladt vízbe! (szörnyû képpel)

  Az állatok egy befagyott tó közepén megtorpantak...

  ...és a háromezer rénszarvasból álló csorda alatt beszakadt a jég.

  Több száz rénszarvas fulladt vízbe Svédország északi részén, amikor a téli legelõre vonuló csorda alatt beszakadt a jég.

 • Fordított Úr és Macska Dániel

  Írta: Lelkes Miklós

  Hol volt, hol nem: volt egyszer egy macska, akit gazdája, a varázsló, Macska Dánielnek nevezett el.

  Macska Dánielnek nem volt különösebb tehetsége az emberi nyelvekhez, így gazdája csak angolul, németül és franciául tudta megtanítani. Mondogatta is neki:

 • Vizicsudabuda

  Szállt a vizen halihó!
  Intõn szólt a halbíró:
  - Sok a hangos csuda fent!
  Legyen vizicsibés csend!

 • Kóbor lovakat gázolt a vonat

  Elcsatangolt lovakat gázolt a vonat a Tapolca közeli Nemesvita és Raposka közötti vonalszakaszon kedden este.

 • Zöld fénnyel riogat a tengeri csiga

  A tudósok felfedeztek egy tengeri csigát, amely egy olyan kagylóban él, amely idõnként zöld fényben ragyog. A fényért a csiga a felelõs, az állat ugyanis kagylója fényének segítségével riasztja el a ragadozókat.

 • Német kutatók új szervet fedeztek fel laboratóriumi egerekben

  Legnagyobb döbbenetükre kiderült, hogy az állatoknak nem egy, hanem két csecsemõmirigyük van.

 • Milyen hüllõt válasszak? 2. (kígyók)

  Bevezetõ:

  Amennyiben hüllõ vásárlásra, tartásra adjuk a fejünket, akkor tisztában kell lennünk a tartásuk alapvetõ feltételeivel.

  Mivel nem az a cél, hogy életben maradjanak, hanem a lehetõ legjobb életfeltételeket teremtsük meg kedvencünknek.

  A kígyókat kis korban érdemes beszerezni, -megbízható helyrõl- hogy mi neveljük fel.
  Így kis kortól meg ismerjük, hogy milyen korban hogyan viselkedik, hogyan növekszik.

 • Börtön egy kutya megöléséért - Egy hely, ahol áttörést értek el az állatvédõk

  Szerb állatvédõk áttörésként értékelik azt a múlt év utolsó napjaiban született ítéletet, amely a szerbiai jogalkalmazásban elõször letöltendõ börtönbüntetést ró egy kutya gyilkosára. A valjevói körzeti bíróság egy júliusban hozott alsóbb szintû ítéletet változtatott meg, amely eredetileg feltételes szabadságvesztést írt elõ a 60 éves Mioljub Savicnak. A férfinak le kell ülnie a három hónapot, mert lelõtte szomszédja békés, a kertkapu elõtt nyugodtan heverõ kutyáját.

 • Gördeszkázik és két lábon fut a rekorder kiskutyus

  Gördeszkázik és két lábon fut a rekorder kiskutyusA legtöbb kutyatulajdonos már annak is örül, ha házi kedvence visszahozza az eldobott labdát. A Los Angelesben élő Jiff ezzel szemben szélsebesen fut két lábon, sőt gördeszkázni is tud. A Los Angelesben élő Jiff nem egy hétköznapi kutyus. A pomerániai spicc ugyanis a 2015-ös Guinness Rekordok Könyvében is szerepel majd, mint a két lábon leggyorsabban futó eb. Jiff 6,56 másodperc alatt tesz meg tíz métert aprócska hátsó lábán, míg az elsőn 7,76 másodperc kell neki öt méter megtételéhez. A kutya gazdái szeretnék megőrizni névtelenségüket.

 • A paraszt jótettei

  Hercsegula Alajos nem éppen parasztos név, de ha így hívták õt, nem írhatok én sem
  mást. Jó gazda volt Alajos, sokféle zöldséget termelt. Igaz, olykor zöldségeket,
  szamárságokat beszélt, de máskor meg fején találta a szöget, okosan.

 • Különös mutációk Csernobilban

  Különös módon a csernobili atomerõmû melletti Pripjaty nevû szellemvárost fák, bokrok és állatok népesítik be. Feltehetõleg mutációk következtében az élõvilág képes volt alkalmazkodni a sugárzással megfertõzõdött környezetéhez.

 • Tigriscsapdák felszedésére indulnak kínai önkéntesek

  Önkéntesek tucatjai próbálják megmenteni Északkelet-Kína szibériai tigriseit az orvvadászok csapdáitól - derül ki egy helyi hírportál jelentésébõl.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása