2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A tetvek segítségével határozták meg az emberi ruházkodás kezdetét

A tetvek segítségével sikerült amerikai tudósoknak meghatározniuk, hogy mikorra tehetõk az emberi ruházkodás kezdetei.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Pennsylvaniai Állami Egyetem genetikusai DNS-vizsgálatokkal igyekeztek megállapítani, hogy mikor vált el egymástól a fejtetû (Pediculus humanus capitis) és a ruhatetû (Pediculus humanus humanus). A "szakítás" a kutatók becslései szerint 190 ezer évvel ezelõtt következett be. Ez a váltás, mint a tudósok feltételezik, röviddel azután mehetett végbe, hogy az ember elkészítette elsõ öltözékét.

Elméletüket a tudósok az amerikai antropológusszövetség idei közgyûlésén ismertették. Mint Andrew Kitchen, az egyetem kutatója kifejtette, a vizsgálatok rávilágítanak arra, hogy milyen kevés ismerettel rendelkezik a tudomány a kulturális fejlõdést illetõen, amelynek köszönhetõen az emberi közösségek megtelepedhettek az északi, hidegebb régiókban. Korábban a tudósok azt feltételezték, hogy az öltözködés szokása valamikor az egymillió és negyvenezer évvel ezelõtti idõszakaszban alakult ki.

A korábbi vizsgálatok, amelyek során a modernkori tetvek mitokondriális (a sejt energiaszervében, a mitokondriumokban lévõ) DNS-ét elemezték, azt eredményezték, hogy a ruhatetû mindössze 70 ezer évvel ezelõtt fejlõdött ki a fejtetûbõl. Mivel a tetvek az öltözék redõiben telepednek meg, úgy vélték, hogy a ruházkodás is csupán hetvenezer éve kezdett elterjedni.

Kitchen rámutatott, hogy a mitokondriális DNS az emberi genomnak csupán kis hányadát alkotja, ezért csapatával a tetvek nukleáris (sejtmagi) DNS-ét is elemezte. Mivel a nukleáris DNS lényegesen régebbi képzõdmény, így a ruhatetû kifejlõdésének pontosabb kormeghatározását is lehetõvé teszi - mondta.

"A 190 ezer év reálisnak tûnik. A kétszázezer éve kifejlõdött Homo sapiens, de lehet, hogy a neandervölgyi ember is ekkortájt kezdett ruházkodni" - magyarázta, hozzáfûzve: ekkorra a Homo sapiens és a Homo neanderthalensis egyaránt elveszthette testszõrzete jelentõs részét, és megtanulta a szerszámkészítést, egyebek közt az állatbõrök kikészítésére szolgáló eszközökét.

Az egyetemi kutatók szerint viszonylag gyorsan zajlott le a tetvek mutációja: elõfordulhatott, hogy a ruhatetû kialakulásához elég volt néhány nemzedék.

Kitchen megjegyezte: arra nincs semmilyen bizonyíték, hogy a fejtetû a ruhatetûbõl fejlõdött volna ki.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra