2024.03.29. - Auguszta

Kasmírkecskék klónozásával növelnék a "puha arany" termelését Kínában

A finomszálú szõrzet - kasmír - növekedését kiváltó gén juttattak génsebészeti úton kecskeembriókba, majd klónozták az állatokat haszonállatok tenyésztésével foglalkozó kínai szakértõk Belsõ-Mongóliában.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kísérletet februártól március közepéig végezték az észak kínai Belsõ-Mongol autonóm területen - tájékoztatta a Hszinhua hírügynökséget Liu Sao-csing (Liu Shaoqing) a farm menedzsere. Elmondta, hogy 12 állatot klónoztak az inzulinszerû növekedési faktor-1 génnel (IGF-1), amely a szõrzetnövekedés erõsödését okozza.

A génmódosított kasmírkecske évente 1000 gramm kasmír elõállítására képes, míg a fajta hétköznapi képviselõi legfeljebb 600 grammra képesek. Az értékes speciális gyapjú a kasmírkecske alsó szõrzetébõl készül, "puha aranynak" is szokták nevezni és igen keresett luxuscikk a piacon.

A kínai szakemberek abban reménykednek, hogy ha a technológia beválik és sikerül a tömegtermelésre átállniuk, akkor az végeredményben a kecsketenyésztõk bevételén is meg fog látszani. A fontos nemzeti kutatási programot, illetve a szakértõ csoportot Liu Tong-csün (Liu Dongjun), a belsõ-mongol egyetem laboratóriumának munkatársa vezette.

A laboratórium tehenek és kecskék klónozása terén végzett munkája nemzetközileg is elismert. Eredményeiket már sok kínai állattenyésztõtelepen hasznosítják, így már elterjedt a magas omega-3 zsírsavat termelõ klónozott tehenek tartása.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra