2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A legelõ szarvasmarhák az eddig véltnél kevésbé ártanak az éghajlatnak

Német kutatók szerint eddig jócskán túlbecsülték a szarvasmarhatartás éghajlatváltozásra gyakorolt hatását. Kínában végzett vizsgálatuk azt igazolta, hogy a szarvasmarhatartás nem növeli, sõt inkább csökkenti a légkörbe jutó kéjgáz mennyiségét.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kéjgáz (dinitrogén-oxid, N2O) a széndioxiddal és a metánnal együtt az egyik legfontosabb üvegházhatású gáz, sõt egy kilogramm kéjgáznak 300-szor erõsebb üvegházhatása van, mint ugyanannyi szén-dioxidnak - magyarázta Klaus Butterbach-Bahl, a kutatás vezetõje.

A Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) egy éven át vizsgálta Belsõ-Mongólia szarvasmarhatartását. A néptelen, rendkívül zord telû vidéken több mérõállomást is felállítottak, és kiderült, hogy azokon a területeken, ahol nem legeltetnek marhákat, több kéjgáz keletkezik, mint a legelõkön.

Ez úgy lehetséges, hogy a kéjgáz természetes úton is termelõdik, méghozzá a tavaszi olvadáskor, mikrobiális tevékenység során. Amennyiben a területet lelegeli a marha, télen a szél a hó nagy részét elfújja. A csekély hótakarás következtében a talajhõmérséklet akár tíz fokkal hidegebb lehet, mint a hóval jobban szigetelt részeken. Ezen kívül a tavaszi olvadás során szárazabb is marad a legelõk talaja. A hideg és a szárazság pedig gátolja olvadás idején a mikrobák tevékenységét, így kevesebb kéjgáz kerül a levegõbe.

A német kutatók szerint eddig a hamis adatok miatt sokhelyütt akár 72 százalékkal is túlbecsülhették a kéjgázkibocsátás mértékét. Eredményeiket mindazonáltal nem értékelik reménysugárként a klímaváltozás elleni harcban. Az ugyanis továbbra is tény, hogy a marhák emésztésük révén nagy mennyiségû metánt juttatnak a levegõbe, amit e tanulmány nem vesz figyelembe.

Butterbach-Bahl véleménye szerint a gyepterületek õszi kaszálásával, így a téli hótakaró vékonyításával csökkenteni lehetne a tavaszi kéjgázkibocsátást.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra