2024.04.19. - Emma

Elpusztult Sony, a néhai Tito elnök egyik elefántja

Elpusztult Sony, a legnagyobb indiai elefánt Európában, a Horvátországhoz tarozó Brioni-szigetek szafariparkjának legismertebb lakója.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Sonyt a néhai Indira Gandhi indiai miniszterelnök hozta ajándékba a néhai Tito jugoszláv elnöknek.

A nevezetes állat kimúlásáról szinte valamennyi horvát lap beszámolt, kiemelve, hogy az elefánt 42 éves volt és öt tonnát nyomott. 1970 óta élt a Brioni-szigetek legnagyobbikán kialakított szafariparkban - két éves volt, amikor Indira Gandhi meglepte vele Josip Broz Titót, az el nem kötelezett országok egyik vezetõjét. A szigetek egyikén volt Tito nyári rezidenciája, amely ma is mûködik, mint a horvát állam külföldi államfõket fogadó vendégháza.

Az indiai elefánt annak idején hamarosan társat kapott a nõstény Lana személyében, és 40 évet éltek együtt nagy békességben. 15 évvel ezelõtt, a délszláv háború idején az állatok élelmezése nagy nehézségeket okozott a brioni szafariparkban, és akkor eladták a két elefántot egy ausztriai cirkusznak.

Az eszéki Zöldek azonban megakadályozták az üzletet és visszatartották az elefántokat. SOS-akciót és alapítványt szerveztek élelmezésükért. Sok magánember és neves személyiség, mint Ivan Ljubicic, az egykori teniszezõ, Stipe Mesic volt horvát elnök pénzt adományozott az alapítványnak, így az elefántpárnak és a park többi állatának élelmezése is megoldódott.

A Brioni Nemzeti Park szóvivõje, Vesna Klunic a Vecernji List címû lapnak elmondta, hogy csak az elefántok naponta 100 kilogramm szénát, 50 kilogramm különféle gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak el. Az állatorvosoknak most különleges feladatot jelent Lana, a Sonynál három évvel fiatalabb 4 és fél tonnás "elefánthölgy", mert attól féltik, hogy párja elvesztése miatt búskomorságba esik - jegyezte meg a szóvivõ.

A brioni szafaripark elefántpárját 40 év alatt legalább négymillió ember látta.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra