2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Sötétben is a nap segíti a denevérek tájékozódását

Az éjszakai állatként ismert denevérek a nap helyzetére alapozzák navigációjukat naplementekor, noha általában még barlangjukban vannak, amikor a nap lemegy - állítják német kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfõn megjelent tanulmányukban.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Max Planck Intézet kutatói nagy, egérfülû denevéreket követtek nyomon, hogy lássák, megtalálják-e a hazafelé vezetõ utat onnan, ahol korábban még soha nem voltak. Annak igazolását vagy elvetését keresték, hogy valóban a Föld mágneses terét használják a denevérek navigálásukhoz, amint azt korábbi vizsgálatok feltételezték.

Elõször is barlangjuktól 25 kilométerre szállították, majd ott szabadon engedték az elfogott denevéreket, és rádióadókkal követték útjukat. Megállapították, hogy 1-3 kilométerrel odébb a denevérek többsége barlangjuk irányába fordult, a leggyorsabbak két órán belül otthon voltak.

Ezután azt az elméletet ellenõrizték, hogy a denevérek a madarakhoz hasonlóan a Föld mágneses terét használják navigációjukhoz. A kutatók éjjel megváltoztatták a mágneses teret - északról keletre fordították át - a denevérek egyik csoportja számára. Kiderült, hogy az állatok továbbra is hazafelé repültek, mintha mi sem történt volna.

Amikor egy másik kísérletben naplementekor változtattak a mágneses tér irányán, akkor a jelzett dél helyett már keletre indultak a denevérek. A szakemberek szerint tehát naplementekor az állatok a nap pozícióját használták mint leginkább megbízható irányjelzõt.

Úgy tûnik, a denevérek tisztában vannak vele, hogy a nap mindig nyugaton nyugszik, míg a földmágnesesség kevésbé megbízható, mert a felhalmozott vas módosíthatja - vélik a kutatók.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra