2024.04.20. - Tivadar

Olyan jól rejtõzködött a gekkó, hogy eddig fel sem fedezték

Kambodzsa erdeiben felfedeztek egy új, kivételesen jól rejtõzködõ gekkófajt. Az állatra a Fauna and Flora International nemzetközi természetvédõ szervezet és az amerikai La Sierra Egyetem kutatói találtak rá.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Cnemaspis neangthyi névre keresztelt hüllõ nemzetségének csupán második faja, amelyet Kambodzsában eddig felfedeztek. A kutatók úgy vélekednek, hogy részben tökéletes olajzöld rejtõszíne miatt, részben pedig azért nem bukkant rá eddig senki, mert sziklarepedésekben vadászik.

A gekkót 2007 júniusában fedezték fel egy kétéltû- és hüllõfelmérés során a Kardamon-hegység lábainál. Az azóta elvégzett vizsgálatokból kiderült, hogy új fajról van szó, amelyet rokonaitól egyedi mintázata és pikkelyeinek felépítése különböztet meg.

A tudomány jelenleg a Cnemaspis nemzetség 75 faját tartja számon, ebbõl harminc él Délkelet-Ázsiában, és a most felfedezettel együtt csupán kettõ Kambodzsában. Testfelépítésük viszonylag õsi, fejük és egész testük lapított, hatalmas szemeik elõre és felfelé néznek, hosszú végtagjaikat messzire kinyújtják, ugyancsak hosszú lábujjaikat pedig begörbítik, hogy könnyebben mászhassanak fel a fákra, illetve sziklákra. Repedésekben keresnek menedéket.

A Kardamon-hegységben található Délkelet-Ázsia egyik legnagyobb, nagyrészt felfedezetlen erdõsége. Feltételezések szerint legalább 62 globálisan veszélyeztetett állat- és 17 fafajnak az otthona, amelyek közül számos helyhez kötött, tehát kizárólag Kambodzsában fordul elõ.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra