2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Hidegben is gyors a kaméleon nyelve

A hideg sem lassítja le a kaméleonok gumiszalagszerû nyelvének sebességét - állapították meg amerikai kutatók.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Ez a többi, változó testhõmérsékletû állattal szemben elõnyt jelent a kaméleon számára, hiszen így az idõjárási viszonyoktól függetlenül, bármikor készen tud állni a vadászatra. A hüllõk izmainak mozgása az alacsony hõmérséklet hatására általában lelassul.

Az Amerikai Tudományos Akadémia Proceedings címû folyóiratában megjelent tanulmány szerint a kaméleon nyelvének rugalmassága 15 és 35 Celsius fok között nem változik. A kutatók ezt egy rugalmas kötõszövet jelenlétével magyarázzák. A nyelv nyugalmi állapotban gumiszalagszerûen összehúzódva fekszik a nyelvcsonton. Amikor a hüllõ megfeszíti nyelvizmát, a nyúlvány kicsapódik, és hosszában megnyúlik. A nyelvizom ezután hirtelen ellazul, a mozgási energia pedig azonnal átterjed a nyelv egész felületére: így az 0,07 másodperc alatt az állat testhosszának kétszeresét kitevõ távolságra is képes kinyúlni.

A Dél-floridai Egyetem kutatói a mechanizmust az íj és a nyíl mûködéséhez hasonlítják.

Vadászat közben a kaméleon villámgyorsan "kilövelli" ragadós nyelvét, majd a beleragadt áldozattal együtt visszahúzza a szájába. Ez a második lépés sokkal több izomerõt igényel, mint az elsõ, ezért minél alacsonyabb az állat testhõmérséklete, annál lassabban tudja csak behúzni a nyelvét.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra