2024.03.29. - Auguszta

Egyre több a földközi-tengeri állat a melegedõ Fekete-tengerben

A Fekete-tenger hõmérséklete emelkedõben van, és egyre több benne az olyan állatfaj, amely általában csak a Földközi tengerben található - nyilatkozta egy török tudós az Anatolia hírügynökségnek.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Levent Bat, a törökországi Sinop Egyetem halászati és tengertudományi szakának professzora szerint a Fekete-tenger hõmérséklete az utóbbi húsz évben mintegy 0,2 Celsius fokkal emelkedett. A két tenger hõmérsékleti és sótartalmi különbsége eltûnõfélben van, így a közöttük lévõ természetes határvonal is fokozatosan megszûnik. Ennek következtében máris több földközi-tengeri állatfaj jelent meg a Fekete-tengerben, többek között bizonyos tüskésbõrûek, szivacsok, tengeri férgek és rákok.

A tudós környezeti szempontból aggályosnak tartja a faunának ilyetén történõ gazdagodását annak ellenére, hogy még nem lehet pontosan felmérni, mi lehet a hatása. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szardellaállomány is károsulhat. A Fekete-tenger szimbólumának számító halfaj vándorlási útvonala ugyanis megváltozhat, ami visszahathat magára az állományra. Ennek gazdasági következménye jelentõs lehet, mivel a török halhozam 70 százaléka szardella.

Bat véleménye szerint több gondot kellene fordítani a Fekete-tenger faunájának kutatására.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra